Retkeilyalueet

Pitkällä junamatkalla naputtelin listaa Luontoon.fi sivustolta löytyvistä Retkeilyalueista ja niiden soveltuvuudesta maastopyöräilyyn. Moni näistä hienoista alueista on jäänyt vaille esittelyä tässä blogissa, laiska kirjoittaja kun olen. Jollen heti retken jälkeen kirjoita jotain, jää kirjoittaminen yleensä kokonaan. Omia kokemuksia siis tässä taas, Parasta Mahdollista Mutua. 

Retkeilyalueet, Luontoon.fi

Metsähallituksen Luontoon.fi-sivuilta löytyy lista kaikista virallisista retkeilyalueista. Kunnia kaikista hienoista kuvista linkkien takana menee tuntemattomille kameran omistajille Interveppiin. Omat kuvat ei ole nyt käytettävissä, ja onhan tuolla hienompia kuvia  🙂 vaikka itsekin olen Usean Kameran Omistaja.

Evo

Hyvät mahdollisuudet myös maastopyöräilyyn, metsäteiden (tylsää…) lisäksi löytyy myös hyviä ja hyvinkin teknisiä polkuja. Itselläni vain yksi retki ajettuna tuolla, joten vain raapaistu joitakin osuuksia. Tunkkaamaankin pääsin kyllä. Evon alueella ja sieltä ulos löytyy ainakin Ilvesvaellus-reitistö, Aurinko-Ilves – reitti, Päijänne-Ilves – reitti jne. Kuvia Intervepistä.

Lahtelainen MC Kramppi on ansioitunut Evon retkien järjestäjänä. Virallisten maastopyöräeittien suunnittelu Evolle oli käynnissä minun tuolla kurvaillessa, mutta homma jäi ilmeisesti suunnitelmaksi.

Hossa

Upea paikka myös maastopyöräilyyn. Paljon helppoja polkuja, mutta tarvittaessa löytyy haastavampiakin osuuksia. Retkeä voi jatkaa kulkemalla linjalla Syöte – Kylmäluoma – Hossa – Itäraja. Kuvia Intervepistä.

Syötteeltä jatkuu UKK-reitti etelään (parempi kuin pohjoinen osuus), mutta reitti ei kyllä sovi ihan kaikille. Kevyt varustus ja seikkailuhenkeä tarvitaan mukaan. Paikoitellen polku on häviämässä, tai polun tilalla on kaunista Kansallismaisemaa (hakkuuaukea). Myös hienoja polkuja ja upeita maisemia löytyy kuitenkin matkalla. Reittiä voi kulkea joko Syöte-Kurenalus retkeilyreittiä Pudasjärvelle tai jatkaen aika hyvin merkitttyä UKK-reittiä etelään Puolankaan, Paljakkaan, Ukkohallaan, Hyrynsalmelle jne. Ukkohallasta voi myös jatkaa pienin tiesiirtymin ja hiihtoladun pohjia/polkuja  Suomussalmelle.

Inari

Ei tietoa. Kuvia Intervepistä.

Iso-Syöte

Upea paikka myös maastopyöräilyyn, mutta vain osa alueen poluista on sallittu maastopyöräilijöille. Paljon helppoja polkuja, mutta tarvittaessa löytyy haastavampiakin osuuksia. Järjestettyjä tapahtumia myös maastopyöräilijälle, sekä kesällä että talvella. Kuvia Intervepistä.

Talvella hienot mahdollisuuden ajella Läskipyörällä merkattuja tahi muita kelkkareittejä. Kelkkareitillä aina valot päällä ja tarkkana muutenkin, kelkat tulee lujaa.

 

Kylmäluoma

Upea paikka myös maastopyöräilyyn. Kuvia Intervepistä.

Napapiiri

Ei tietoa. Kuvia Intervepistä.

Oulujärvi

Manamansalossa on tullut ajeltua metsäteitä ja retkeilyaleen polkuja. Aivan järjettömän kaunista mäntykangasta löytyy sieltä jostain keskeltä, kun kulkee ”omia polkujaan”! Lähinnä löytyy hienoja pieniä metsäteitä, polkuja löytyy lähinnä retkeilyalueella ja leirintäalueiden jne. ympärillä. Kuvia Intervepistä.

Ruunaa

Hieno paikka ja paljon aika helppoja polkuja löytyy alueelta, sekä lisää etelään ja pohjoiseen. Se kuuluisa Karhunpolkukin kulkee alueen läpi. Täällä Itärajalla voi tehdä useita satoja kilometrejä pitkän retken. Ihan oikeata erämaatakin löytyy. Kuvia Intervepistä.

PS

Sudet ja karhut eivät Itärajallakaan tarvitse passia tahi viisumia, mutta kyllä sinne sekaan mahtuu!

Kaikkien Kansallispuistojen arviointi vaatiikin vähän pidemmän junamatkan, mutta ehkä sekin järjestyy koska useimmat niistäkin on jo tuttuja. Mutta Muut luontokohteet on sitten jo liian iso homma vaikka sielläkin on monia hienoja ja tuttuja paikkoja.