Retkellä metsässä

Jalan tai (läski)maasto(polku)pyörällä.

By

Uudet Mtbfin-sivut 2014

2015: HUOM! Tämä sivusto ei toimi enää tietokannan kanssa, vaan on tallennettu tavallisina kiinteinä sivuina. Siitä syystä kaikki toiminnot/linkit ei enää toimi oikein.

2014: Jätin tämän sivuston entiselleen, koska olen käyttänyt plugineita joista osa ei toimi enää uusimman WordPress-sivuston kanssa. Vanhan korjaaminen uuteen sopivaksi olisi kohtuuttoman kova työ. Niinkuin asiaan kuuluu, tästäkin järjestelystä on tietysti tulossa (lisää) ongelmia…

..kuten että kuvatkaikki ei näy. Se tosin johtuu gallerian (pakko) vaihdosta Googlen Picasa –> Google +. Puuttuvat kuvat löytyy siis G+-galleriastani.

MTBFIN.EU 2014 —>>

Sieltä löytyy myös uusi RSS-linkki.

By

Läskipyörällä Kainuun lumilla

Talvi 2013-14 on ollut etelässä niin vähäluminen, että minulta meni lopulta hermot, ja oli pakko tehdä pikainen viikonloppuretki Kainuun lumille. Ei ollut kovin vaikeaa houkutella hiihtoniilo-kaveri mukaan.

Paljakka/Ukkohalla alue on ennestään molemmille tuttu, sekä kesällä että talvella  (kesäjuttuja linkeistä). Se on myös niitä harvoja alueita missä on lunta jo aikaisin alkutalvesta. Ja yleensä paljon! Upeita tykkylumia!

Read More

By

Hämeen järviylänkö, Loppi – Komion luonnonsuojelualue

Uusi retki Paaran patikka-reitille (muutaman vuoden tauon jälkeen), tämäkin osuus on osa Ilvesreittiä. Menun linkeistä löytyy vanha tarina tästäkin pätkästä, tosin ajettuna ennen reitin valmistumista (?). Nyt, vuoden 2014 alkuun (on tammikuu, ja vettä pukkaa taivaalta mustaan maahan…) voi kaikkien suureksi riemuksi todeta että tämä pätkä on aika mukavasti ajettavissa maastopolkupyörällä! Ei täydellinen, mutta…

Read More

By

Hämeen järviylänkö, Riihimäki-Loppi

Tämä on sellainen osuus Ilvesreittiä jolta en odottanut kovasti mitään, paitsi tunkkausta synkässä metsässä (eväät olin tehnyt tämän vaihtoehdon varalle). Tämä lähinnä Hämeenlinnan ja Pääjärven välisen poluston huonon kunnon vuoksi (oikealla linkki vanhempaan juttuun), odotin vähän samanlaista täälläkin. Nythän kaikki Hämeen järviylängön alueen polut on virallisessa kartassa (toimii nyt myös kännyjen selaimilla) merkattu vihreällä, eli ne ovat “valmiita”. Aikaisemmin keskeneräiset (mitä ikinä se tarkoittikaan) osuudet oli merkitty mustalla viivalla.

Read More

By

Siiponjoen luontopolku, Kalajoki

Lomalla on tullut taas käytyä monessakin paikassa, mutta enpä taida kirjoitella mitään Saariselästä, Kolista jne, joista on jo monta tarinaa netissä. Salamajärven kansallispuistosta sen verran että on hienoimpia paikkoja missä olen käynyt. Upeita maisemia ja hyvät palvelut. Peuran polku menee sieltä läpi, ja se on myös kansallispuiston alueella hyvin kivikkoista ja muuten vain hankalaa. En suosittele maasopolkupyörälle noita reittejä.  

Sen sijaan loman viimeinen kohde lähellä Kalajoen hiekkoja on varmaan tuntemattomampi. Eli suosittelen lämpimästi, jos on asiaa tuonnepäin.   Siiponjoen luontopolku on todella hieno lyhyt reitti, vaikka aivan kaikkia joen rantapolkuja en ehtinyt ajella. Siellä on muutamat portaat, mutta ne ei paljoa menoa haitanne. Laavua ja kotaa löytyy jne. Täydellistä neulasbaanaa ja jonkin verran pitkospuita…

Pihvipaikka oli edelleenkin mahtava, vaikkakin ei niitä edulllisimpia, ja sieltä löytyi nimestä huolimatta myös erinomainen kasvisvaihtoehto.

Picture 1 of 2

 

By

Viron pohjoisrannikkoa läskillä ajellen

Viron retket:
Viro, Lahemaan kansallispuisto
Viron pohjoisrannikkoa läskillä ajellen

Kesäloman alkaessa pitää aina heti lähteä pois kotimaisemista! Tällä kertaa olin päättänyt käydä tarkemmin katsomassa millaisia mahdollisuuksia maastopyöräilyyn olisi Viron pohjoisrannikolla, siis toisella puolella suomenlahtea. Ja siis nimenomaan rannalla, ei rannan lähellä kulkevalla tiellä, joka sekin kyllä on hieno pyöräilyreitti, mutta toisenlaisille pyörille.

Read More

By

Hämeen järviylänkö, Räyskälä-luontokeskus-Saaren kp

Tällä kerralla tarkoitus oli ajaa Ilvesreittiä koko lenkki Räyskälä – Kivijärvi – Keritty – Onkimaanjärvi -  Liesjärvi – Luontokeskus – Eerikkälä – Torronsuon Forssan puoleinen  pää – Saaren kansanpuisto – Porras – (pikkutietä) – Melkuttimet – Räyskälä. Sillä välillä on aikaisemmin ollut myös ne vähiten käytetyt polut, eli unelmabaanojen lisäksi tunkkausta tiedossa. Aikaisemmissa tämän alueen retkien tarinoissa on alueen infoa ja hyödyllisiä linkkejä karttoineen.

Read More

By

Torronsuo ja Häntälän notkot

Torronsuo

Taisi olla ensimmäinen kerta kun kiersin kokonaan tuon Torronsuon kansallispuiston lenkin. Pitkä pätkä suota on hienoa, leveää pitkosta. Todella hienoja maisemia, sekä suolla että molemmista torneista. Alueen on ilmeisen suosittu, ainakin polut on kuluneen näköisiä, mutta silti joutui taas oikein hämmästymään kun pitkoksilla tuli eräs mies vastaan!

Read More

By

Itärajan retkeilyreitti, Hossa-Raate jatko

Viime kesän (2011) retken, Taivalkoski – Kylmäluoma – Hossa – Itäraja… (linkki oikealla) jäätyä ikäänkuin vähän kesken, kävin tilaisuuden tullen ajamassa lisäpätkän Raatteelle asti. Kiva kun saa kesälomalla pari päivää vapaata, ja auton lainaan!

Mitään isompaa yllätystä ei tällä matkalla tullut, reitti jatkuu ennen ja jälkeen Martinselkosen aikaisemman retken tyyliin,. Polut on periaatteessa ok, tietysti muutamin teknisemmin paikoin maustettuna, pitkosten kunto vaihtelee uusituista jo aika huonossa hapessa oleviin. Tällä hetkellä monessa paikassa ongelmana olevat myrskyn kaatamat puut ei ole ongelma, niitä on vain muuta tällä matkalla.

Read More

By

Hornio, Karkku/Sastamala

Niin monta kertaa kun olen ajanut Sastamalan ( Vammala, Äetsä ja Mouhijärvi-liitos) ohi, Karkun läpi, ja ihmetellyt mikä tuo Hornion ulkoilualue oikein on… niin pitihän siellä lopulta käydä pikku retkellä. Netistä löytyi aika vähän infoa (kartta), mutta jotain kivikoista olin lukevinani.

Jätin siis pyörän autoon, ja juoksin tuolla vajaan kymmenen kilometrin matkan. Polut on hyvin pientä kivikkoa lukuunottamatta helppokulkuisia ja merkittyjä. Alue sopisi varmaan mainiosti perheretkeilyyn, koska alueella on hienoja paikkoja, mutta matkat on todella lyhyitä. Pienemmätkin retkeilijät jaksaa mukana.

 

By

Salo – Matilda – Salo polkuja pitkin

Tarttis tehrä-listallani oli jo monta vuotta ollut maastopyöräretki Salosta Matildaan ja takaisin, Teijon retkeilyalueen läpi, ja Salon puoleinen osa Salo – Lehmijärvi retkeilyreittiä takaisin. Koko matka oli kyllä jo tuttua, mutta vain pieninä pätkinä. Kesäloman alkuun vihdoin tuli mahdolliseksi ajaa kerralla koko matka. Poikkeuksellisen kahden päivän levon jälkeen liikkeelle…

Vanhoja gps-reittejäni katsellessa arvioin ensin matkaksi 80 km, mutta lyhyimmälläkin reitillä, jonka siis nyt ajoin, matkaa tuli 87 km. Jos kaikki herkut polut matkalta olisi kerännyt, niin 100 km olisi tullut täyteen. Oikein mukava kokopäivän retki jo siinä.

Read More

By

Viro, Lahemaan kansallispuisto

Viron retket:
Viro, Lahemaan kansallispuisto
Viron pohjoisrannikkoa läskillä ajellen

Muutaman päivän maastopyöräily Viroon huhtikuun lopussa suuntautui ensimmäistä kertaa Virossa retkeilevälle sopivasti pohjoisrannikolta löytyvän Lahemaan kansallispuiston alueelle. En muista miten tuon puiston tiedot joskus talvella löysin, mutta ainakin sinne oli helppo löytää, koska matkaa Tallinnasta puiston reunaan (Viru suo) on vain ~50 km. Melkein suoraa tietä saa ajella, jollei halua matkalla katsella muita paikkoja. Jos Tallinnasta lähtisi pyörällä, niin tietysti rannikon pikkuteitä pitkin.

Meren rannalla on 10 metrin kaista jota saa vapaasti kulkea, ja rantaviivaa riittää… vinkkinä fatbike-ihmisille  :)

Read More

By

Lestijärvi – Sykäräinen, Lestijoen melontareitti ja polkua

Päivitys 2012/03, hiihto myrskytuulissa Paukanevan kodalle.

Olin jo aiemmin katsellut Reisjärventietä (58) ohi ajaessa, että Lestijärvestä lähtevän Lestijoen rantaa lähtee joku polun näköinen, kohti joen alavirtaa, Sykäräisen suuntaan. Tien varressa on parkkipaikka, ja siinä hieno opastaulu. Sitä kyllä joutui katsomaan parikin kertaa ennenkuin tajusi että siinä ei mainita millään tavalla siitä vierestä joen vartta lähtevää polkua!

Read More

By

Taivalkoski – Kylmäluoma – Hossa – Itäraja.. Ukkohalla.

2011:Kesäloman ensimmäinen retki vei minut verestämään vanhoja muistoja ajamalla Taivalkoskelta Kylmäluoman ja Hossan kautta itärajalle, sieltä vähän matkaa Itärajan reittiä alas, tietä pitkin Suomussalmelle, josta taas tietä/polkuja pitkin Ukkohallaan.. Lisäinfoa, karttoja, reitttejä jne. löytyy Luontoon.fi, Retkikartta.fi ja Kainuun ulkoilukartasta .

Taivalkoski valikoitui lähtöpaikaksi siitä syystä että sinne on helpointa päästä julkisilla, eli Oulusta bussilla. Muuten olisinkin aloittanut  Hossasta itärajaa alas. Olisin mieluusti katsonut koko matkan Hossasta Suomussalmen korkeudelle (Puras), ja käynyt vaikka kuvaamassa nalleja Martinselkosessa. Puraksesta alaspäin olisi ollut lähinnä tietä Raatteelle asti, joka onkin jo nähty paikka.

Read More

By

Peuran polku 2, Valkeinen

Pikainen pääsiäis-retki Valkeinen-järven ympärille.Kesä vasta alkamassa, mutta ilma oli täydellinen, ja maisemat hienoja. Edes pieni lumessa tarpominen ei haitannut!

Kiireessä syntyi vain ei ihan niin hyvänlaatuinen videon pätkä. Lomilla sitten lisää Peuran polkua..  ja varmaan jotain muutakin.

 

By

Superkuu (ujo), Nivala

Superkuu-hiihto Aurinkolatua pitkin Nivalan Pyssymäeltä alkoi ei ihan niin hilpeissä tunnelmissa kuin olisi voinut.. ilmasto kun ei oikein suosinut moisen ihme ilmiön tarkkailua. Että sattuikin lumisateinen päivä juuri tähän..  :)   Varsinainen sade kyllä loppui jo aikaisemmin illalla, mutta taivas pysyi aikamoisten pilvimassojen peittämänä koko illan.

Read More

By

Kuutamohiihto, Vajosuo

Lyhyesti sanottuna.. harvinaista herkkua. Täydellisen ihana kuutamo, hanget kimmeltää kilpaa tähtien kanssa. Mitä muuta vielä tarvii? Makkaratkin jäi grillaamatta kun piti heilua kameran kanssa pitkin suota.

Picture 1 of 10

Kuutamokuvaus-kokemuksen puuttuessa kuvissa havaittavissa pienehköä vaihtelua valotuksen kanssa.. pienikin kulman muutos kuuhun nähden, ja valon määrä muuttuu uskomattoman paljon. Mikään automaatti ei toimi pimeässä, ja kun kuvaajakin on lähes sokea, niin minkäs teet. Nykyaikaisen perusjärkkärin peruslinssissä kun ei ole edes etäisyysmerkintöjä, jotta voisi (varmemmin) hyödyntää hyperfocal distance-menetelmää.

Tarttis vissiin silti harjoitella.. ehkä ensi vuonna taas on yksi kuutamoinen yö (ja vapaata samaan aikaan) jota kuvata..  :)


By

Vajosuon valloitus, bussi-hiihto

Påivitys 2010/12/29, loppumatka Vajosuon laavulle.

Kun ei pyörässä ole pöppölumessa toimivia läskejä alla, niin on pitänyt sitten vähän hiihdellä. Ajattelin että josko tuo Kuhankuono/Kurjenrahkan kansallispuisto avautuisi näin talvellakin.. ajamalla bussilla Tortinmäkeen, ja hiihtämällä sieltä Vajosuolle.

Read More

By

Peuran polku 1, Reisjärvi

Päivitys 2011/02, talvisia tunnelmia auringonlaskun jälkeen.

“Laajuudeltaan eteläisen Suomen laajin asumaton erämaa-alue.”

Näin komeasti aluetta jossain mainostetaan. Ei kovin etelässä, mutta hieno alue ilmeisesti on. Ainakin järvien rannat näytti oleva vapaana mökeistä, eli rauhassa siellä saa olla. Ja vielä rauhallisempaa lienee matkalla kohti toisesta päästä pitkää reittiä löytyvää Salamajärven kansallispuistoa.

Read More

By

Joutsijärvi, Ulvila

Pitihän tämäkin käydä itse toteamassa.. vaikka erinäisten netistä löytyvien vinkkien perusteella Joutsijärven retkeilyreitti ei oikein sovellu maastopolkupyöräilyyn. Kieltämättä vähän semmoista trial-meininkiähän tuo oli, lyhyiden kivojen pätkien seassa kiveltä kivelle jumppaamista.. mutta ihan hauska päivä siellä tuli kuitenkin vietettyä.

Read More

By

Salo – Lehmijärvi – Teijo

Tuli käytyä päiväretkellä ajelemassa vaellusreitti Salo – Lehmijärvi, (reitti näkyy Turun opaskartalla Salon opaskartalla), ja siitä Teijoon mitä nyt sattui löytymään. Alkumatkasta löytyy polkuja, eli haasteellisempia ajaa kuin metsätie. Jonkin matkaa menin myös tuolla mainittua Salo – Teijo – Strömma-reittiä joka menee pieniä teitä pitkin. Read More

By

Hämeen järviylänkö, Ilvesreitti, Poronpolku jne.

Påivitys 2011/04, Kivisammal- ja Keritty-järven polku

Påivitys 2010/10, uusia merkintöjä reitillä (Tammelasta).

Påivitys 2010/09, Onkimaanjärvi.

Koko tätä isoa aluetta aluetta yhdistää Hämeen Ilvesreitti, joka on yhdistetty alueiden omista reiteistä. Eri alueiden välillä vaellusreitti on  tähän saakka ollut merkattuna kulkemaan paljon pikkuteitä jne. Vielä kesken olevat uudet linjaukset vievät polut enemmän metsiin..

Read More

By

Kesää odotellessa..

Kesää odotellessa piti kokeilla vieläkö tämä toimii (kaikenmoisia päivityksiä oli tullut kasapäin.. sekä varsinaiseen sivusto-koodiin, että lisäpalikoihin joita olen käyttöön ottanut). Kaikki helppoa kuin makkaran syönti. Kaikki päivittyy nappulaa klikkamalla, ei enää erillisiä latauksia ja asennuksia jonnekin jne.. mahtavaa! Kaikki näyttää toimivan hienosti.

Kävijöitä tasaisen varmasti .. ei sen takia että tämä olisi hyvä/mielenkiintoinen.. vaan tämä WordPress on helppo väline sivuston löytymisen varmistamiseen.

P1040183

Picture 1 of 7

Kun tuota lunta nyt on niin paljon ettei polkuja paljoa näy, ja riittävästi, sitä on pitänyt sitten hiihdellä. Perinteistä. Umpihankee, sitähän tulee välillä päivittäin lisääkin.. hankee siis.

Kuvissa Marttilan korpea ja Kuhankuonon aluetta. Ubbeeta!

By

Pirkan Taival, Helvetinjärvi

Pikainen päiväretki Helvetinjärven kansallispuistoon, Pirkan taivalta seuraillen. Tuolla on viimeksi tullut käytyä vuonna 2006, eli oli jo aikakin.

Read More

By

UKK-reitti Kainuu, Kuhmo – Puolanka

2009:Kesäloman alkuun tavoitteena oli tutkia UKK-reitin kulkukelpoisuutta Kainuussa, Kuhmon ja Puolangan välillä. Liikkeellä olin maastopyörällä, mutta samalla siinä tuli jalan vaeltavankin mahdollisuuksia seurattua.

Minun kulkemani osuuden Kainuussa tämä satoja kilometrejä pitkä vaellusreitti on edelleen merkinnöiltään hyvä. Polku on paikoitellen lähes täysin hävinnyt, samoin pitkospuut. Reitin seuraaminen siis edelleen onnistuu, varsinkin jos on kävellen vaeltelemassa. Maastopyörällä liikkuva ei ihan joka paikassa pysty ajamalla etenemään, tai se on hyvin hidasta.

Read More

By

Tiilikkajärven kansallispuisto

Tänne Tiilikkajärvelle en ollut ollenkaan edes menossa, mutta kun satuin oikealla hetkellä tienviitan näkemään, niin sinne sitten vaan. Matkalla oli aika huikeita mäkiä, ei olisi ollut kovin kiva ajaa pyörällä niitä.. varsinkaan ylöspäin.

Olin aika myöhään illalla liikkeellä, ja paikka olikin sopiva iltapalalle, nuotio-makkaraa. Nuotion joutui ihan itse taistelemaan kuumaksi, kun samassa päässä aluetta ei ketään muita ollut. Toisesta päästä, jossa leirintäaluekin on, kuului kyllä ääniä.

Read More

By

Teijon retkeilyalue

Hirveän kauhean kamala hellekausi (?) sattui kohdalle, mutta mentävä on, kun välillä saa auton käyttöön. On se niin kauhian hankalaa mennä useimpiin tämänkaltaisiin paikkoihin, jollei autoa ole käytettävissä.

Teijon retkeilyalueella käynnistä olikin jo monta vuotta. Hassua ettei paikka ennen ole oikein kolahtanut, mutta nyt tuntui tosi mukavalta paikalta?Lähdin liikkeelle alaoikealta, Punassuon alareunan parkkipaikalta. Read More

By

Karnaisten korpi

Lohjalta moottoritien pisimmän tunnelin “katolta” löytyvä Karnaisten korpi on yllättävän hauska paikka. Hieno alue, polut ja varustus hienosti hoidettuja. Suomen ladun keskivaikeaksi arvioima polusto on varmaan juuri sitä.

Read More

By

Marttilan korpi

Yllättävän läheltä Turkua löytyy hieno eräreitti, joka on ikäänkuin minikuhis (Kuhankuono). Samantyyppistä metsää, suota, pitkoksia jne. Pieniä pätkiä on pitkostamatta tällä hetkellä (puhutaan kymmenistä metreistä parissa kosteammassa kohdassa). Koska koko alue on hoidettu Heikolan kyläseuran talkoovoimin, tämä on ymmärrettävää. Reitillä on hyvät merkinnät, laavut ja muut rakenteet on hyväkuntoisia.

Lyhyempi lenkki kartassa on helppo ja hyväkuntoinen, pidempi lenkki pitää sisällään parhaat suomaisemat ja nuo pitkospuutteet. Suosittelen poikkeamaan, alue on käymisen arvoinen!

By

Paljakka, Köngäskierros

Lisätty päivitys 2009/07!

2008:Hossa – Taivalkoski retkeltä jatkoin suoraan Paljakkaan. Siellä sitten kunnon yöunien jälkeen lähdin kiertämään Paljakan ympäri. Harmitti että olin sen verran aikaisin liikkeellä, että Kotilan kyläkauppa ei ollut auki. Sitä kun ihan mielellään tukisi pieniä kyläkauppoja, ja tuollakin saa aina ihan hyvää palvelua.

Köngäskierros on lenkin nimi, js se on taas osittain UKK-reittiä. Noin 60 +  km lienee pituutta, plus sivuheitot joita aina vähän tulee. Ihan kokopäivän kestävä retki tuostakin tulee, kun maisemia tulee ihailtua, ja kuvia näpsyteltyä.

Read More