Retkellä metsässä

Jalan tai (läski)maasto(polku)pyörällä.

By

Paljakka, Köngäskierros

Lisätty päivitys 2009/07!

2008:Hossa – Taivalkoski retkeltä jatkoin suoraan Paljakkaan. Siellä sitten kunnon yöunien jälkeen lähdin kiertämään Paljakan ympäri. Harmitti että olin sen verran aikaisin liikkeellä, että Kotilan kyläkauppa ei ollut auki. Sitä kun ihan mielellään tukisi pieniä kyläkauppoja, ja tuollakin saa aina ihan hyvää palvelua.

Köngäskierros on lenkin nimi, js se on taas osittain UKK-reittiä. Noin 60 +  km lienee pituutta, plus sivuheitot joita aina vähän tulee. Ihan kokopäivän kestävä retki tuostakin tulee, kun maisemia tulee ihailtua, ja kuvia näpsyteltyä.

Paljakan osuuden polut on muuten ihan ajettavia, jopa hyväkuntoisia, mutta Latvan lähellä oleva kivikkoisempi osuus on talutettavaa. Kuvat (2009) Latvasta suolle päin.

Köngäskierros UKK-reitti GPX

Useasta pätkästä liimailtu gps-reitti ei oikein toimi tuossa, koetan korjailla. Lataa reitti-tiedosto eri muodoissa täältä.

Paljakasta myötäpäivään ylös lähtiessä on vaihtelevaa, välillä jopa hivenen teknistä (?) polkua. mutta hienoa aluetta kuitenkin. Löytyy Pirunkirkko ja muuta mielenkiintoista. Reitin yläreuna onkin sitten UKK-reittiin kuuluvaa, ja siellä polku paranee. Tosin kaatuneita puita oli jossain kohtaa jonkin verran. Ikuinen ihmetyksen aihe on, että miksi puut kaatuu aina täsmälleen polun poikki.. ei ikinä polun suuntaisestti? Ikävä sinänsä ettei kukaan ehdi/viitsi käydä niitä siirtämässä/katkaisemassa, koska ihmiset on hirveän laiskoja, puun ylitys ei usein onnistu, eli puun kiertoon syntyy nopeasti uusi turha polku. Minä ainakin yritän periaatteen vuoksi aina nostaa pyörän suoraan yli.

Ukkohallassa piti käydä tankkaamassa (tosi hyvää vettä siellä..) ja ihailemassa uutta Cable Wakeboard-härveliä. Ei ollut vielä käytössä, testailu oli menossa, aukesi kait ihan lähipäivinä.Siellä suksivuokraamosta olen talvella saanut kivasti apua metsäsuksen siteen paukahdetua yhdellä talviretkellä. Kaveri viritti ihan toimivat siteet hetkessä, ja edullisesti :)   Ihan ilman jeesusteippiä! Kotikaupungin kenkäkorjaamo teki sitten myöhemmin ihan uudet remmit sikamaiseen hintaan, mutta onhan ne nyt hienot.

Ukkohalla tankkauksen piristämänä palasin UKK-reitille, joka kurvaa Komulan könkään kautta. Vasta jälkeenpäin kuulin että Ukkohallasta lähtevän polun varressa olisi ollut majavan tekemää jäynää nähtävänä :)

Könkään ihailun jäklkeen pikku kivikkopätkä, ja sitten tuleekin unelma neulaspolkua pitkät matkat. Paikoitellen hauskoja pyörän kuvia viitoissa, eli joskus siellä on kai ollut hyvin hoidetut maastopyöräilyreitit. Harjujen jälkeen palataan taas perinteisempään metsään. Tuosta jos jatkaisi Hyrynsalmelle, polku on oiekin hyvää. Paljakkaan päin kääntymisen jälkeen tulee lopulta myös piiitkän matkaa erinomaisen hyvää leveää pitkospuuta. Hienoja isoja suoalueita tuolla!

Erinomainen Kainuun ulkoilukartta saisi täydet pisteet, jollei siinäkin olisi se ongelma, että kaikki alueen vaellusreitit ei ole siinä. Eli pelkästään sen perusteella ei voi lähteä liikkeelle. Mukava lisä on että  tuon saa nyt (2009) myös mobiiliversiona kännykkään. Siinäkin kannattaa kokeilla erilaisia hakumenetelmiä, koska esim. useista erimnimisistä poluista koostettu (?) UKK-reitti näkyy kuntakohtaisella haulla kunnan alueella olevalla omalla nimellään, ei UKK-reittinä. Vasta kun hakee Kaikki alueet, näkyy UKK-reitti listassa ja kartalla..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>