Retkellä metsässä

Jalan tai (läski)maasto(polku)pyörällä.

By

Itärajan retkeilyreitti, Hossa-Raate jatko

Viime kesän (2011) retken, Taivalkoski – Kylmäluoma – Hossa – Itäraja… (linkki oikealla) jäätyä ikäänkuin vähän kesken, kävin tilaisuuden tullen ajamassa lisäpätkän Raatteelle asti. Kiva kun saa kesälomalla pari päivää vapaata, ja auton lainaan!

Mitään isompaa yllätystä ei tällä matkalla tullut, reitti jatkuu ennen ja jälkeen Martinselkosen aikaisemman retken tyyliin,. Polut on periaatteessa ok, tietysti muutamin teknisemmin paikoin maustettuna, pitkosten kunto vaihtelee uusituista jo aika huonossa hapessa oleviin. Tällä hetkellä monessa paikassa ongelmana olevat myrskyn kaatamat puut ei ole ongelma, niitä on vain muuta tällä matkalla.

Suurempaa muutosta ei reitin kuntoon tule edes Martinselkosen n. 15 km osuudellakaan, mutta sielläkin osa pitkoksista on hautautumassa suohon. maastopyörällä mielenkiintoista, mutta jos lankulla ajaminen on hanskassa, tuota ajaa mainiosti. Pitää vain uskoa siihen että se lankku on siinä kohtaa missä suossa on se märkä viiva. Lipsuminen ei ole kovin kannattavaa senkään takia, että suo täällä on enemmän mutaa, hyvin märkää ja upottavaa.

Uutta pyörätietä.

Picture 1 of 3

Metsässähän siellä Martinselkosessakin mennään suurimman osaa matkaa. Esim. Retkikartta näyttää kätevästi miten vaellusreitti kiertelee käyden muutaman suuren suon reunamillä. Matkalla on muutama hieno taukopaikka, nuotiopaikka, laavu, tai mökki. Mökin pihalla on jopa koppi koiralla, liekö muistutus ajasta jolloin ylläpitorahaa oli… mutta se piti käyttää annettuun alueeseen.

Eräkeskus on hieno, siellä metsän keskellä, ja ilmeisesti ne karhun ja muiden elukoiden kuvauskojut vetää… pihalla oli iso bussi, ja majoitus oli loppuunmyyty.  Olin siinä vaiheeessa ajatellut majoittua sinne, mutta nyt pidinkin vain pullakahvin pituisen tauon. Pulla kuitenkin oli hyvää, keittiön toimintoja vilkaistessa voisin kuvitella että ihan omaa tuotantoa  :)

Eräkeskuksen jälkeen on pieni tienpätkä, joita onkin ennen Raatetta vielä useita. Tällä osalla reittiä polut on joissakin paikoin vähän huonossa kunnossa, esim. kohdassa missä mennään leveämpää väylää, ja kulkijat on kulkeneet kuka missäkin kohtaa aukkoa, eikä polkua ole kunnolla syntynyt.

Puraksen ohitus menee pääosin tietä pitkin, vaikka kartassa kyllä näkyy suorempikin reitti Raatteelle päin. Lieko siellä pitkokset kunnossa? Sekin haara näytti kyllä kuljetulta, mutta voi olla että kulkijat on huomaamatta jatkaneet tuosta kohtaa suoraan tien yli, vaikka merkinnät seuraa tietä.

Pitänee pistää tarttis käydä-listalle koko tämä reitti kerralla kuljettavaksi… eli Syöte – Taivalkoski – Kylmäluoma – Hossa  – Itäraja. Itärajalla reitistö jatkuu vielä pitkän matkaa Hossasta alaspäin, Ilomantsin Möhköön asti. Osia sieltäkin olen ajellut, ja koko matka on muiden retkillä maastopyörällä “ajettavaksi” todettu. Tietysti joitakin hankalampiakin paikkoja matkalla on, mutta ne on lyhyitä. Vastapainona on Suomen hienoimpia polkuja ja maisemia!

Sitten kun se on hoidettu, voikin lähteä Syötteeltä alaspäin, UKK-reittiä pitkin. Oikean linkeistä löytyy vinkkiä siitä mitä sieltä löytyy. Lisää Suomen hienoimpia polkuja ja maisemia!