Retkellä metsässä

Jalan tai (läski)maasto(polku)pyörällä.

By

Viro, Lahemaan kansallispuisto

Viron retket:
Viro, Lahemaan kansallispuisto
Viron pohjoisrannikkoa läskillä ajellen

Muutaman päivän maastopyöräily Viroon huhtikuun lopussa suuntautui ensimmäistä kertaa Virossa retkeilevälle sopivasti pohjoisrannikolta löytyvän Lahemaan kansallispuiston alueelle. En muista miten tuon puiston tiedot joskus talvella löysin, mutta ainakin sinne oli helppo löytää, koska matkaa Tallinnasta puiston reunaan (Viru suo) on vain ~50 km. Melkein suoraa tietä saa ajella, jollei halua matkalla katsella muita paikkoja. Jos Tallinnasta lähtisi pyörällä, niin tietysti rannikon pikkuteitä pitkin.

Meren rannalla on 10 metrin kaista jota saa vapaasti kulkea, ja rantaviivaa riittää… vinkkinä fatbike-ihmisille  :)

Pyörät autoon ja laivalla sinne. Tallinnasta olisi voinut kyllä pyörän vuokratakin (muitakin vastaavia varmaan löytyy). Tietysti omalla pyörällä on kiva ajaa, koska se on sopivan kokoinen, sen kunnon tietää jne.

Viro-infoa retkeilijälle/kartat

Maastopyörällähän ajetaan ihan samoja reittejä kuin retkeilijät/vaeltajat käyttää, joten niihin liittyviä infosivuja koetin etukäteen Virosta katsella. Ilmeisesti lähinnä Suomalaista Luontoon.fi palvelua vastaava on rmk.ee. Sieltä Database-osioista löytyy kartta. Vinkkejä ja karttoja alueista ja retkeilyreiteistä löytyy RMK recreation areas-linkin takaa (klikkaa sieltä kuvassa olevia pallukoita). Muutakin infoa löytyy netistä paljonkin, mutta monasti käännöksissä on vain pieni osa alkuperäisestä informaatiosta. Hmm… pitänee tutkia paremmin nämä sivut, en löytänyt käännöstä niistä.

Minä tilasin etukäteen Lahemaan kartan (9 € plus posti), josta oli kiva katsella paikkoja etukäteen. Se että kartta jäi kotiin lähtiessä, ja että kartanohotellista sen sai 3 € monella eri kielellä… on toinen juttu  :)

Virosta en ole löytänyt maastokarttaa, joten kännyssä oli vain jostain syystä väärin kalibroitunut (niin ei ole käynyt aikoihin…) tiekartta ja Google Maps. Eipä siellä paljoa tuota paperikarttaa parempaa olisi tarvinnutkaan.

Majoitus Lahemaan alueella

Puiston alueelta löytyy huima määrä erilaisia majoitusmahdollisuuksia, joista meille valikoitui yksi kartanohotelli. Sattuman kauppaa senkin valinta, netistä löytyi, ja puhelinvaraus onnistui englanniksi (kuten varmaan useimpiin, joihinkin suoraan nettivaraamon kautta klikkailemalla). Paikka oli yksi monista vanhoista kartanoista, jotka kaikki näyttää olevan upeasti kunnostettuja, kaikilla mukavuuksilla varustettuja jne. Joihinkin kartanoihin/museoihin näytti olevat jo nyt bussilasteittain kävijöitä.

Kannattaa muistaa, että käteinen on monessa paikassa ainoa maksuväline, myös hotelleissa!

Rannikon kylissä on pienempiä majoituksia, joita ei varmaankaan helposti löydä netinkään kautta, ja voi olla ettei englantikaan kaikissa auta. Viittomakieli (setelinippu) toiminee…

Wlan-verkko (Wi-Fi)

Virossa langaton internetkin on jotakuinkin itsestäänselvyys, yleensä ilmainen tietenkin, eikä pelkästään hotelleissa. Sen verran kokeilin kännyllä, että pikku kylien läpi kun ajaa, yleensä aina löytyy suojaamaton wlan jota voisi käyttää, kirjasto/yksityinen tms. Suomessahan suojaamatonta wlania saa laillisesti käyttää (taisi muuttua 2011), en tiedä miten säännöt siitä menee Virossa. Isossa kartanohotellissa tosin kävi niin, ette wlan ei toiminutkaan meidän huoneessamme asti, vaan piti käydä alakerran takkahuoneessa surffailemassa. Kannattanee varmistaa asia jo huonetta varattaessa, jos sillä on merkitystä.

Virossa tosin toimii aika kohtuullisella hinnalla suomalainenkin datayhteys (tosin vain hidas gprs). Ainakin minun operaattorillani on hinta datamäärän mukaan + max päivätaksa. Jos menee yli, tulee tekstari, lisää voi sitten tilata vastaamalla siihen. Jos on isompi surffailun tarve, niin siihen Viron langattomat on käteviä. Minulla tuli lähinnä Google Mapsin käytöstä kännyllä ~ 4 päivässä vain 6 € lasku.

Vesi

Merenrantojen hienojen maisemien lisäksi lähialueelta löytyy useita jokia koskineen ja vesiputouksia. Me ajoimme Lahemaalle Jägalan  kautta.

Picture 1 of 2

Lahemaa

Alueella selvästi käy paljon vierailijoita, koska majapaikkojen omien lisäksi muitakin kahviloita/ravintoloita löytyy, ja niissä näyttää olevan erinomainen palvelu ja tuotteet. Jäätelökioskeja näkyi odottelemassa kesää ja turisteja. Nyt oli juuri ennen vappua vielä luntakin paikoitellen metsässä (samanlainen tilanne oli Turussa), eikä kesäkausi ollut vielä alkanut. Palvelu pelasi hienosti, varsinkin kun oltiin ensimmäinen yö ison kartanohotellin ainoat vieraat. Myöhään illalla kun saavuttiin sateisen päivän ajeluista, tilattiin vielä hotellin ravintolasta keittoa, joka siinä vaiheessa lämmitti mukavasti. Ruokajuomakaan ei ollut ongelma, enintään valinnan vaikeus…

Retkeilyreitit Lahemaa

Puiston alueella on monia lyhyitä reittejä, ja sen halki kulkee yhtenäinen hyvin merkitty retkeilyreitti, Altja – Viru-suo. Retkeilyreitti kylläkin tarkoittaa tuolla pientä tietä/metsätietä, ja hyvin pieniä pätkiä suomalaisille tuttua pientä polkua. Nuo polut tosin olikin sitten todellista unelmabaanaa. Nuo metsätietkin ovat niin tasaista ja ilman juuria/kiviä, että autolla voisi ajaa. Paitsi ne kosteat kohdat.

Tyypillinen retkeilyreitti Lahemaalla

Picture 1 of 2

Meren rannat on hienoja. Tai sitten ei… jos kovemmin tuulee mereltä, mukana tulee kylmää vettä niskaan.

Käsmu.

Picture 1 of 1

Kota ja laavu ei ilmeisesti kuulu Virossa samalla lailla retkeilyreitin kalustukseen, mitä ne Suomessa on. Tällä matkalla ei osuttu kertaakaan paikalle jossa olisi kumpaakaan ollut. Joitakin nuotiopaikkoja sentään näkyi.

Maastopyöräilijän kannalta maasto tuolla (Lahemaan alue) on aika tylsää (jos siis haluaisi ajoteknisiä haasteita), pääasiassa tietä tai muuta leveää väylää, eikä korkeuseroja juurikaan ole, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta (esim. majavapolku). Niissä sitten olikin jo portaat, että yleensä pääsee jokirannasta ylös. Mutta ihan retkeilymeiningillä pyöräillessä ihan hieno alue. Varsinkin rannikolla on hienoja maisemia, kartanot on upeita jos sellaisista tykkää. Hienoja jokia/koskia/vesiputouksia. Ja tietysti kaikkea muuta nähtävää mitä nyt yleensä  metsästä löytyy.

Talojen pihoilla oli haikaran pesiä, korkeiden tolppien/vanhojen puiden päällä. Voisikohan pesiä Suomessakin, jos löytäisi tuollaisen sopivan pesäpuun?

Retkeilyreitit muualla Virossa

Viru-suon jälkeenhän reitti jatkuu vielä puiston ulkopuolelle, Liiapeksi-Aegviidu jne. Pitää joskus perehtyä näihin muualta Virosta löytyviin reitteihin. Kovin lyhyitä taitavat monet reiteistä yleensä olla?