Retkellä metsässä

Jalan tai (läski)maasto(polku)pyörällä.

By

Reitti, Kuninkaanlähde, Hämeenkangas, Vatulanharju, Ulvaanharju

 

Loppuun lisätty päivitys 200905 ja 08!

Kun olin jo aikaisemmin törmännyt juttuihin (fillari-foorumi) maastopyöräilystä Reitti-reitillä, en voinut vastustaa kiusausta, kun tuli tilaisuus käydä ajamassa osa sitä, Hämeenkankaalla. Heti netin kautta Reittiä tutkiessa kävi ilmi että siitä on jo vuosia sitten pudotettu pois pätkät Ikaalisten ja Tampereen päästä. Eli virallinen Reitti loppuu kai nykyään Vatulanharjulle. Netin kautta näkyvä kartta on ajan tasalla, mutta tilaamani paperi-kartta näyttää kyllä edelleen nuo vanhatkin osa.

Samoin Ikaalisten matkailu-info suosittelee myös noita poistettuja pätkiä..

Varsinainen Reitti menee samoja teitä kuin Pirkan hiihdon ura, ja ne on minun makuuni liian isoa baanaa, enimmäkseen metsäautotietä jne. Yritin siis pysytellä pikkupoluilla, missä vain mahdollista. Lataa reitti-tiedosto eri muodoissa täältä.

Oppaani pudotti minut pyörineni Kuninkaanlähteelle, josta pikku matkan mäkeä kiivettyäni löysin jo ubbeeta pikku neulasbaanaa..

..eikä pelkästään neulasbaanaa.

Alku menikin mukavasti pikku poluilla, mutta jossain vaiheessa polut suureni metsäautotien tasolle. Nopeata hienoa isoa baanaa siis tulin Jämin lentokentän alueelle. Pikkuisempaakin olisi ehkä löytynyt, jos olisi ajellut harjua sivusuunnassa, enemmän kuin minä viitsin.

Pakolliset kahvit, eli muovisukassa myyty leivos, yllättäen ok, kahvi tuli järkyttävästä automaatista jossa lukee “Juomaanne valmistetaan, odottakaa n. 25 sekuntia!” :) Maku oli sen mukainen..

Lentokentältä pääsi kivasti harjun päälle, josta alkoikin kiva leveä ja hyväkuntoinen polku. Jossain kohdassa löytyi sentään poikkisuuntainen pikkupolku, joka meni jyrkähköä seinämää pitkin. Kerrassaan kivaa kikkailtavaa!

Pikku kierros laskettelurinteen (?) ja kahden vadin kautta. Koivistonvadilta ajelin tietä pitkin alas. Etukäteen hämärin kohta reitissä oli edessä, eli Konkaankeitaan läpi menevä osa, joka oli kartoissa vähän epäselvä, ja niin ajoinkin sen ensin väärästä paikasta. Kurvasin risteyksessä vasemmalle, maatalon navetan (?) taakse menevää tietä, kun olisi pitänyt jatkaa kuvan risteyksestä 100 metriä eteenpäin, ja koukata siellä näkyvän pajupuskan takaa löytyvälle hiihtouralle, joka oli jotakuinkin ajamatonta metsänpohjaa.

Ensimmäinen reittivalintakin johti perille, seuraavalla pikkutielle, mutta osan matkaa pyörää perässä hinaten.. hakkuut käynnissä. Siellä vasta huomasin tuon oikean reitin, ja ajoin sitä takaisin että näin mihin oikea reitti johtaa.

Siitä eteenpäin alkoi ajo taas sujua pikku hiljaa paranevaa väylää. Sähkölinjan alla oli taas ajo jo silkkaa nautintoa!

Vatulanharjun alkaessa koukkasin oikealle, josta alkoi taas hienoa pikkupolkua. Harjun päälle nouseminen melkein otti jo voimille, mutta päällä olikin sitten kiva ajella.Pääosin pienehköjä polkuja ajamalla pääsi Ulvaanharjulle saakka. Sen jälkeen pieni pätkä Pirkan uraa/tietä, ja lopuksi hakkuuaukean läpi pikkupolkua, jossa runsasti vaihtajantappaja-oksia.

Foorumin ja paikallisen sisäpiiritiedon perusteella jätin toistaiseksi suosioilla virallisesta Reitistä pois pudotetun Vatulanharju – Ikaalinen välin ajamatta. Tällä kertaa ajo loppui Hämeenkyrön lentokentän tasolle, josta oppaani ystävällisesti nouti melkein kaikkensa antaneen matkaajan, turvaan mökille, jossa odotti lämmin sauna, ja kylmä.. virvoke :) Seuraavaa harjuajoa odotellessa..

Päivitys  200905

Kun vappuna Ikaalisiin eksyin, niin kävin kokeilemassa josko sieltä pääsisi tuota vanhaa  (Reitti-kartoista poistettua) pätkää tuonne harjulle, johon matkani pari vuotta sitten päättyi. Ikalisten päässä on parkkipaikalla opastaulu joka näyttää reitin alkuun, viitat ja väri-merkinnät on polun (?) varressa vielä jäljellä, ja hyvässä kunnossakin pääosin.

Mutta alun kohtuullisen jälkeen tulee hakkuualueita (risukkohelvettiä), ja ison koneen jyystämää jälkeä (puoli metriä syvää uraa märässä kohdassa..) jne. Hermo meni tässä, käännyin tielle..

Päivitys 200908

Tuli taas tuolla seikkailtua, ja on se ihan kiva pätkä ajella aina välillä. Kuuma siellä on! Mustikat oli hyviä. Oli silti kyllä nautinto päästä sieltä sitten maantielle, ja Rantacafe Sammi Ikaalisissa pelasti päivän kaffella ja kylmällä jätskillä!

Olisikohan (taas) ongelmia reitin maanomistajien kanssa.. yhdessä kohdassa tie jota kuljetaan pikkuinen matka, on aidattu (ettei siitä kuljettaisi, ei tule äkkiä mieleen muuta syytä aidata TIE polemmin puolin). Toisessa kohdassa ajettu yli sata metriä pitkä pätkä hiekkakasoja väylälle. Oliskohan sille jokin selitys? Reitin parhaita paikkoja, sileä, kuiva hiekkakangas  :)

One Response to Reitti, Kuninkaanlähde, Hämeenkangas, Vatulanharju, Ulvaanharju

  1. MikaK says:

    Ikaalisissa asuva kaverini kertoi, että on iltapuhteinaan raivannut Ikaalinen – Ulvaanharjun -välisen osuuden ajettavaan kuntoon. En ole itse päässyt tarkistamaan, mutta onhan se sanaan pystyttävä luottamaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>