Retkellä metsässä

Jalan tai (läski)maasto(polku)pyörällä.

By

Superkuu (ujo), Nivala

Superkuu-hiihto Aurinkolatua pitkin Nivalan Pyssymäeltä alkoi ei ihan niin hilpeissä tunnelmissa kuin olisi voinut.. ilmasto kun ei oikein suosinut moisen ihme ilmiön tarkkailua. Että sattuikin lumisateinen päivä juuri tähän..  :)   Varsinainen sade kyllä loppui jo aikaisemmin illalla, mutta taivas pysyi aikamoisten pilvimassojen peittämänä koko illan.

Superkuusta ei näkynyt edes pienintäkään heijastusta. Nivalan valot tosin heijasti välillä niin paljon pilvien kautta suolle, että jo niidenkin avulla siellä näki hiihdellä. Varalla olleet otsalamput sai pysyä taskussa.

Todella upeasti hoidettu 20 km latu (plus lyhyemmät kilpaladut toiseen suuntaan), perinteinen ja luistelu, menee ensin Vinnurvan leirikeskukselle asti eestaas samaa uraa, sieltä eteenpäin latu kiertää aivan upean kierroksen ympäri Rimpineva-Linttineva soidensuojelualueen. Alueen tunteva hiihtoseurani varoitti lähtiessä että alkumatkasta on sitten ne pahimmat mäet, että varaudu siihen.. eli kaksi noin 2 metrin nousua sadan metrin matkalla. En oilisi edes huomannut niitä, ellei hän olisi sanonut että nyt sitten helpottaa jo, loppumatkalla mäet ei ole ihan noin rajuja.

Suolla tuli heti mieleen vanha tuttu eteläisemmästä Suomesta Kurjenrahkan kansallispuisto, eli Kuhis. Hyvin samannäköistä, ainakin kun yli puolimetrinen lumi peittää kaiken alleen. Teki mieli poiketa Vajossuon laavulle kaffelle.. mutta eipä ole tuolla suolla laavuja tahi muuta taukopaikkaa.

En edes kotoa lähtiessä tietänyt tuonne meneväni, muuten olisin varmaan katsellut kartasta aluetta ja huomannut että siinä on jotain tutua.. tuo Rimpineva tuntui jotenkin tutulta, ja tulihan se jo mieleen.. kirjahyllyssä roikkuu vanha hieno (pikkupoikien retkeilyhenkinen) seikkailukertomus Rimpisuon Usvapatsas (Alfred Emil Ingmanin 1915)! Ehkä pitää taas joskus lukea se.. Rimpinevan keskellä oli iso metsäsaareke, joka pimeässä näytti aika mahtavalta, luulisin että se oli kartalla näkyvä Peurasaari.

Tuolla alueella järjestetään kilpailujen lisäksi muita hiihtotapahtumia, kuten Kyöstin hiihto maaliskuussa.

Alueella kiertelee myös 45 km pitkä Iso-Sydänmaan-reitti. Lisätty omaan kesäajan tarttis käydä-listaan.. kuvasta vähän osviittaa missä reitti seikkailee. Olet tässä-kohta on Vinnurvan leirikeskus, siitä vajaa 3 km ylä-oikealla Pyssymäki.

Iso-Sydanmaan-reitti, Nivala

Jonkinlaista selostusta Nivalan muistakin ulkoilualueista. Siellä mainitaan mm. Maastopyöräilyreitit = Pyssymäen ulkoilualue ja Latupohjat. Jos ehtis joskus pyörällä katselemaan noitakin.

Ja sitten vielä.. kun hiihdon jälkeen autolla nautittiin eväät ja kaffet, ja päästiin n. 3 kilometriä ajamaan kämpille päin, pilvet tietysti rakoili ja aivan upea kuutamo näyttäytyi. Lopun yötä taisi sitten tietysti ollakin hieno kuutamo..