Kirkkopolku, Yläne

Yläneen Kirkkopolku johtaa Yläneen kirkolta Tourulan kylälle. 

Tämä reitti käy kivasti jatkoksi Kuhankuonon retkeilyreitille. Yläneen Kirkkopolkua hoitaa Tourulan-Keihäskosken kyläyhdistys. Minun käydessäni reitillä laavun vieraskirjassa oli vain pari viikkoa vanha merkintä reitillä pidetyistä talkoista. Vanhojen huonojen pitkospuiden päälle oli ilmeisesti ainakin juuri tuotu haketta. Tuolla olleet poikittaiset pitkospuut ei ole ollut huono idea… ei haittaa niin paljoa jos yksi poikittainen pitkos tuhoutuu, toisin kuin pitkittäin olevissa.

ylane_kirkkopolku_pitkopuu_hake

Kirkolla joutui heti vähän etsimään lähtöpaikkaa, lopulta kiersin koko kivikasan alakautta pikkutietä pitkin 200m, vaikka olihan siellä ajokieltomerkki. Vähän matkan päästä tuli vielä Läpikulku kielletty erään talon kohdalla, mutta siitäkin menin vaan läpi, koska siitä retkeilyreitti kulki.

Viitoitusta ei alussa kovasti näkynyt, mutta menin kännykkään nettisivun kartasta tekemälläni reitillä.

Paluumatkalla löysin kirkon aidan ulkopuolella kulkevan ”polun” jota ainakin oli moni muukin kulkenut. Olikohan siinä jo vähän kirkon nurmikkoakin polkuna parkkipaikan päässä? Odotettavisssa on siis OTB tahi muu rangaistus tästä törkeästä rikoksesta.

Suuri yllätys! Tämä reitti on osa E6-reittiä…

ylane_kirkkopolku_E6_vaellusreitti

Reitillä on laavu ja kota.

ylane_kirkkopolku_laavu_leposaari

Upean kodan kohdalta kulkee yhdyspolku (lyhyt + pikkutietä?) Oripääntielle, ja sieltä on myös viitoitus kodalle päin. Minun piti tulla reittiä takaisin tähän, ja koukata tuosta sille tielle. Mutta kun tuolla loppumatkalla oli kaikkea mielenkiintoista hidastetta, niin tulinkin takaisin kirkolle tietä pitkin.

ylane_kirkkopolku_kota_oripaantie_viitta

ylane_kirkkopolku_kota_sisalta

Välillä merkinnät ja polku on todella hyvät.

ylane_kirkkopolku_merkinnat_puissa

Valitettavasti monessa kohdassa ei ole mitään merkintöjä. Tietäkin on jonkin verran matkalla. Ja loppupäässä on huonoiten merkinnät, ja hevosaitaus lopulta katkaisee reitin kokonaan. Kyllä heppat katsoi että mikä tuokin punapaita luulee olevansa kun tulee heidän aitauksensa taakse pällistelemään!

Eivät tainneet tietää että näinä päivinä ainoat vaihtoehdot retkeilyasuksi on Erittäin Punainen tai luotiliivi  🙂 Ukkoja pyssyjen kanssa oli puskat täynnä heti auringon noustua. Monella oli jo nuotiokin valmiina jossain parkkipaikalla, jos vaikka tulis grillattavaa…

Uusi (hiukan epämääräinen) reitti kiertää nyt aitauksen ilman mitään merkintöjä. Tourulan päässä reitti lähtee tieltä aivan eri kohdasta kuin nettisivun kartta ja paikanpäällä olevat viitat osoittaa. Tai sitten olen eksynyt pahemmin kuin luulinkaan…

Alkuperäinen lähtöpaikka Tourulan päässä. Viitat näyttää ilmeisesti pellon reunaan (?), mutta eipä näy jälkiä. Kulkemani polku tulee metsästä tielle n. 350m tuosta viitasta eteenpäin (Isosuon suuntaan).

ylane_kirkkopolku_loppu

Ihan kiva reitti, voisi vaikka jollain retkeiljällä mennä Kuhankuonon retkeilyreitin jatkona, kunhan merkinnät korjataan.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *