Latvia ja Viro, rannikkoreitti yli 1200km

Vuonna 2019 valmistumassa oleva retkeilyreitti koko Latvian rannikon matkalle, ja Viron rannikko Iklasta Tallinnaan on yhteensä yli 1200 km (loppumatka Tallinnasta Venäjän rajalle Narva-Joesuuhun tulee myöhemmin, kunhan ehtivät tutkia reitit). 

Tämä reitti ei ole aivan samanlainen kuin Viron halki kulkevat RMK-retkeilyreitit, nehän on aika suurelta osin pikkuteitä kulkevia. Onhan niissäkin todella hienoja suo- ja polkuosuuksiakin kyllä. Kolmas reitti on kait työn alla…

Minä olen enemmän kiinnostunut Virossa retkeilystä (maastopyöräilystä) kun joskus monta vuotta sitten luin Virolaisen Estonian coast walkers porukan kävelyretkistä Viron rannikolla. Sivusto on jo hävinnyt, mutta Web Archive löytää vielä jotain…  kuvat ei enää toimi. He ilmeisesti kävelivät 1998-2004 välillä erilaisilla kokoonpanoilla koko Viron rannikon läpi, Iklasta Narva-Joesuuhun!

Kartat ja info

http://www.celotajs.lv/en/news/item/view/749

Tästä kartasta saa hyvin kuvan siitä miten huikea reitti tämä on! Siitä näkyy hyvin miten reitti siirtyy Viron puolella enemmän teille rannikon sijasta. Tallinna – Narva-Joesuu osuus on parhaillaaan (2018/07) selvitettävänä. Yläreunan valikoista saa näkyviin eri alueiden reittien selostukset!

http://coastalhiking.eu/en

https://www.facebook.com/rannikumatkarada/

Tuleva reitti on ollut aika hyvin lehdissäkin jo nyt.

http://www.latvia.travel/en/news/hiking-route-along-baltic-sea-coastline-over-1000-kilometres-long

Sain hyviä vinkkejä Rolandsilta

http://www.escaperies.com ja hänen matkailusivustonsa on http://www.i-da.lv.

Gauja-joen kansallispuisto

Kävin Latviasssa kesäkuun alussa 2018 retkeilemässä, vaihtaessani talvilomalta kesälomalle. Koko toukokuuhan on ollut meillä hienoa ja jopa helteistä säätä ja ajattelin että kai siellä on jo ihan kesä…

Kun olin iltapäivällä saapunut Latvian suurimpaan kansallispuistoon, Gauja-joen kansallispuistoon, kävin illalla ajelemassa lähimmät retkeilyreitit läpi Vidzemen Sveitsiksi kutsutun Siguldan kaupungin alueella. Tämä kansallispuisto on siitä hauska että sen sisällä on kaikenlaista huvittelupaikkaa, kiipeílykeskus, gondolihissi joen yli, benji-hyppyjä (läskipyöriä vuokrattavana!) laskettelukeskuksia talvella jne. Ziplineen olisin mennyt jos olisin ehtinyt. Ehkä… 🙂

Reitit on korkeuseroista huolimatta todella helppoja, jopa portaat on alunperin tehty myös pyöräilijöitä ajatellen, niiden toinen puoli on viistetty helpoksi ajaa. Ei kovin mielenkiintoisia ajettavia sinällään, mutta alue on ihan hieno. Tuolla ylhäällä oleva liikennemerkki ilmoittaa että kävely-/pyöräilyreitti päättyy…

Latvia, Gauja-joen kansallispuisto

Latvia, Gauja-joen kansallispuisto

Kesäkausi ei ollut vielä alkanut, ja näytti siltä kun ketään ei näkynyt missään. Ei mennyt kovin kauaa kun jo sain vettä niskaani, ja muutenkin ajelin yleensä talvella käyttäni softshell-takki päällä! Ei mitään liian lämmintä siis. Otin lopulta hotellihuoneen (28€) ilman aamiaista, ja jatkoin matkaa aamulla viideltä.

Latviassa on selvästi vähemmän palveluita käännettu englanniksi kuin Virossa, mutta palvelu kuitenkin toimii ok myös niin. Erittäin ystävällistä ja siistiä joka paikassa. Paikallisen kaupan tuoretiskit (liha, kala jne.) on upeita. Enkä ole edes niistä kiinnostunut.

Latvian rannikko läskipyörällä

Jatkoin aamulla siis Latvian rannikolle, ajelemaan koko maan rannikon osuuden jatkuvilla hiekkarannoilla joilla tuo uusi reitti tulee pääosin kulkemaan. Itse kukin voi katsoa ilmakuvakartasta ja todeta että siellä on huikean hienot hiekkarannat! Viron puolella Pärnun rantojen lisäksi hienoja hiekkarantoja löytyy Paldiski-Tallinna väliltä jonka olen itsekin pari kertaa kulkenut. Se on vanhaa E9-reitistöä joka on ilmeisesti enemmän tahi vähemmän pohjana myös tuolle uudelle reitistölle. Lähempänä Venäjän rajaa, varsinkin Narva-Joesuussa on taas hienoja rantoja. Ihan joka paikassa kuitenkin enemmän hiekkarantoja kuin Suomessa  🙂

Latvian ja Viron rannikko

Latvian ja Viron rannikko

Latvian ja Viron rannikko

Latvian ja Viron rannikko

Vaikka reitti tulee olemaan merkitty lähinnä aivan rannikolle, siellä on aina mahdollisuus kulkea myös muualla kuin hiekkarannalla. Ainakin kylien ja kaupungien lähistöllä on aina vaihtoehtoja erilaisia polkuja helpolla mäntykankaalla. Latviassa on samantapainen sääntö kuin Virossakin, rannalla on aina kaista jota kuka tahansa saa kulkea. Se myös pitää, siellä talojen rannan puoleinen aita (ainakin Virolaiset tuntuu rakastavan aitoja…) on aina irti rannasta joten sieltä pääsee kulkemaan.

Kuvassa virallinen RMK-reitti, mutta ranta on vapaa aina, oli siinä jokin reitti tai ei!

Latvian ja Viron rannoilla on vapaa kaista liikkua

Latvian ja Viron rannoilla on vapaa kaista liikkua

Kuvat on Rummusta jonka ohi tuo RMK-reitti kulkee (altaan toista reunaa), siellä on yksi monista isoista hylätyistä rakennelmista (kaivos) joita jotkut oikein keräilee Virosta. Kulkeminen alueella on kohtuullisen tarkkaan kielletty… mutta rantaa pitkin sinne pääsee. Siellä järjestetään sukelluksia jne. koska vesi on erittäin kirkasta ja siellä veden alla on kaikennäköistä kivaa katsottavaa, Google kertoo…

Viro, Rummun hylätty kaivos

Viro, Rummun hylätty kaivos

Viro, Rummun hylätty kaivos ja piikkilanka

Viro, Rummun hylätty kaivos ja piikkilanka

Rantakaan ei ole vain Yyterin hiekkojen kaltaista, vaan siellä vuorottelee hienot hiekkarannat ja erilaiset kivikkoisemmat alueet. Aina sieltä kuitenkin tuntui pääsevän läpi, jossain lyhyesti pahimman kivikon yli taluttaen. Välillä on hienoja korkeita rantatörmiä, tosin niistä komeimmat ja korkeimmat taitaa olla Viron puolella. Paldiskissa ja reitillä sieltä Tallinaan on todella hienoja jyrkänteitä. Alla olevan kuvan kohdastakin taitava ajaja olisi pystynyt kurvailemaan kivien välistä ja osittain päältä, jos olisi katsonut kulkuväylän etukäteen.

Viron rannikko, kivikkoa

Viron rannikko, kivikkoa

Niinkuin aikasemmin olleen karttalinkin kautta näkee, Iklasta Pärnuun ja siitä edelleen Haapsalun yläpuolelle on koko Viron rannikon hankalin kohta. Siellä on senkaltaista rannikkoa jota ei oikein pysty järkevästi kulkemaan. Tämän varmisti myös tuon reitistön tekemisessä mukana oleva henkilö.

Kun reitti valmistuu, siitä tulee saamani tiedon mukaan myös erilaisia oppaita ja ladattava reitti.

You may also like...

2 Responses

  1. Nimetön sanoo:

    Moi. Lue blogiani ainaeteenpain.blogspot.com. Ryhmämme on kulkenut 1998-2004 rantaviivaa pitkin koko Viron rannikon. Sitten 27 Viron saaren ympäri ja nyt 2014 alkaen Latvian rannikkoa Ventspilsiin, mihin saavuimme juhannuksena 2018. Terveisin Ana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *