Paldiski-Tallinna merenrantapolkuja (E9): osa 2
Paldiskin ja Tallinnan välillä kulkee vanha E9 European Coastal Path – retkeilyreitti. Retkeilyreitin merkinnät on suurimmaksi osaksi hävinneet, mutta sen löytäminen ei ole kovin vaikeata. Kylien, leirintäalueiden ja uimarantojen jne. kohdalla merkinnätkin on aina paremmat. Retkeilyreitti kulkee aivan meren rannan läheisyydessä, ja maisemat on mahtavia! Matkaa Paldiskin rautatieasemalta loppupisteeseen Tiskreen tuli n. 78km, Tallinnan vanhaan kaupunkiin n. 92km.
Vanha tarina: Paldiski-Tallinna merenrantapolkuja (E9): osa 1, Lisätty
Viron muita retkeilyreitejä: The Baltic Coastal Hiking Route (1419 km), The Forest Trail (2141 km), Escaperies
Retkeilyreitin vaativuus
Minä kuljin tällä kertaa Läskipyörällä, eli paksupyöräisellä maastopyörällä. Tavallisella maastopyörälläkin pärjää, kun jättää pehmeimmät hiekkarannat väliin. Yleensä on vaihtoehtona lähellä kulkeva polku/tie.
Tätä matkaa ei voi mitenkään verrata saman matkan ajamiseen suomalaisilla peruspoluilla. Virossa ei ole samalla tavalla juurakko-/kivikkohelvettejä kuin suomalaisilla poluilla, eli ajaminen on yleensä helpompaa.
Ajoin muutama päivä myöhemmin saman kilometrimäärän Turusta Yläneelle, Kuhankuonon retkeilyreittiä läpi Kurjenrahkan kansallispuiston. Eron huomasi selvästi, koska tämä reitti on lähes jatkuvaa pientä juurakkojumppaa. Hieno reitti sekin kyllä.
E9 European Coastal Path
Baltic Sea Coast Hiking Trail E9, E9 European long distance path, E9 path… netistä löytyy tästä reitistä infoa monella nimellä. Traildino.com sivuilla on aika hyvin näitä reitinpätkiä, ja sieltä pystyy lataamaan reittejä gpx-muodossa. Reitti on enimmäkseen hävinnyt tai sitä ei ole edes koskaan kokonaan tehty, sama taitaa olla muillakin pitkillä E + numero – reiteillä.
Viron kartta
OpenAndroMaps on ilmainen offline-kartta joka osoittautui oikein hyväksi. Näyttää sellaisiakin polkuja joita en muissa kartoissa ole nähnyt. Ei tietenkään kaikkia, mutta aika hyvin. Laitin tuohon vielä MapStyles-linkin kautta löytyvän ulkoasun. Suomessakin poluista näkyy kartoissa yleensä vain pieni osa. Tämä reitti näkyy myös joihinkin appseihin saatavassa Viron maastokartasssa.
Reitti näkyy Euroopa Matkarada E9 Eesti-nimellä esim. B-bark nettikartalla. Edellisellä kerralla ihastuin sen verran tähän reittiin että oli pakko käydä uudestaan ajamassa se maastopyörällä. Läskipyörä ei siis ole tarpeen vaikka minä reitin sellaisella ajoinkin.
Nämä kartat on tehty Locus Mapsiin tai Oruxmapsiin jota itse käytän. Oruxmaps FREE (aivan sama kuin maksullinen Donate-versio) ei enää ole ladattavissa Play-kaupasta, mutta sen voi ladata appsin omilta sivuilta. Omien testien mukaan Oruxmaps vie vähän virtaa, ja sen saa helposti näyttämään kulkemasi reitin myös livenä (jos jotain sattuu, joku voi katsoa nettisivun kautta missä olet).
Visitestonian nettikartta on kätevä retkeä suunnitellessa. Huomasin kyllä sieltä puuttuvan paikkoja, esim. ravintoloita. RMK:n sivuilla on paljon infoa, käännössivuilla ei kaikkea.
Paldiski
Junalla pääsee Paldiskiin kätevästi, ja kaikki siihen liittyvä toimii hienosti. Juuri nyt siellä oli ratatöitä menossa, ja monissa vuoroissa ei siksi voinut kuljettaa pyörää (bussi).
Paldiskin keskustasta kun lähtee, siinä on heti alue jossa on vanhoja… jotain. Alueella oli nimikin kadun varressa, mutta ei tullut kuvattua sitä kylttiä. Kartta näytti kivasti tuonkin alueen reittejä, vaikka oli siellä muitakin kuin nuo. Tiukkaa ylös- alaspolkua tuossa on, ja hyvä näkymä siihen miten nuo jyrkänteet on muodostuneet.
Heti tuon jälkeen alkaakin alueen mahtavimmat maisemat korkealta jyrkänteeltä. Yhdessä kohdassa on portaat joita pääsee alas meren rantaan. Siellä kannattaa käydä, mutta ilman pyörää.
Oikealla oleva neliön muotoinen kivi oli varmaan 4m halkaisijaltaan. Sellaisen päällä (tai alla) sitä leijuu alas jos menee jyrkänteen reunalle leikkimään 🙂
Ylhäällä polku mutkittelee enimmäkseen aivan jyrkänteen reunalla.
Joku muukin oli haltioitunut maisemasta! Aikaisin aamulla kannattaa aina lähteä liikkeelle.
Kannattanee pysyä polulla… jyrkänteen reuna halkeilee kivasti.
Portaat alas ennen tornia ja sen juurella olevaa hienoa uutta kahvilaa. Päivällä käydessäni tarjolla oli pientä syötävää, kahvia ja hienoja jäätelöannoksia.
Tämä reitti on paitsi E9 myös RMK:n Paldiski-Tallinna reitti, mutta merkinnät on myös sen osalta lähes hävinneet. Mitään infoa en myöskään heiltä saanut. Muutama noita tolppia näkyi matkan varrella. Tuosta näkee vähän senkin miten tiukkaa pusikkoa metsät on tuolla. Mitään oikaisuja metsän kautta ei todellakaan voi tehdä. Ja onhan Virossakin meidän kaikkien ystäviä… punkkeja. En kyllä nähnyt/saanut yhtään punkkia vaikka reitti menee välillä (ISON) miehen korkuisessa kasvustossa.
Taustalla näkyy Paldiskin kärki. Vielä tässäkin kohdassa ranta on ajokelvoton noiden isojen pyöreiden kivien takia. Ihan on kuin ajelisi keitetyillä kanamunilla.
Rannan lähellä virallista reittiä, tässä traktoriuraa.
Lyhyt pätkä aika pehmeää hiekkatietä.
Leetse
Taukopaikka ennen Leetseä, roskis on vähän kärsinyt… autolla pääsee perille.
Polut on enimmäkseen todella hienoa neulasbaanaa.
Asutuksen kohdilla on aina paremmin nämä E9-merkinnät näkyvissä.
Taukopaikka Leetsen jälkeen.
Nuotiopuut on hienossa telineessä.
Tämän näköinen hiekka oli ihan mahdotonta ajaa, se vain luikui renkaan alta. Pahimmillaan samaa löytyy Yyteristä tahi Kalajoen hiekoilta. Aivan vesirajassa saattaa löytyä kovaa hiekkaa jossa ajaisi vaikka tavallisella mummopyörällä (niin jotkut teki Narva-Joesuun rannalla jossa joskus kävin).
Erilaisia hylättyjä rakennuksia löytyy aina välillä. Yllättäen tuokin oli sisältä aivan tyhjä ja puhdas. Vain muutama tyhjä pullo oli siististi pystyssä oven pielessä.
Hieno pieni ranta alhaalta ja ylhäältä. Pitkä kierto tosin tuolta alhaalta ylös, tietä pitkin.
Isompi palanen on pudonnut joskus. Vähän erilaista kuin suomalainen peruskallio…
Aikaisemmin kokeilin lähteä ajelemaan sokkona rantaa pitkin, mutta siinä on se ongelma että sieltä ei ehkä pääse pois kuin ajamalla samaa reittiä takaisin. Noista jyrkänteistä ei pääse mitenkään ylös. Tässä kävin rantaviivalla Lepigu-Mardin/Pollkula jugan paikkeilla, mutta näytti niin hankallta että ajoin jonkin matkaa tietä pitkin.
Klooga-Rand
Klooga-Randin kohdilla kapea kaistale vesirajassa on kuin asfalttia. Tässä muukin ranta aika kantavaa. Tässä paikkeilla jos kurvailee vähän sivuun reitiltä niin löytyy Treppojan putoukset.
Viron lainsäädännön sallima vapaa kulku vesistön rannalla (10m) toimii oikein hyvin. Rannalla olevien talojen aidat on irti vesirajasta, joten ohi pääsee kulkemaan. Virossa on muutenkin aitoja joka paikassa.
Rantabaana muuttui taas pehmeämmäksi.
Joissakin paikoissa mereltä on tullut kaikenlaita kivaa, ja siitä on muodostunut rantaan karmean näköinen haiseva mössö. Myös muuten hieno Piritan ranta on joissain kohdin aika haisuli.
Laulasmaa
Tässä kohdassa kannattaa ehkä tavallisella maastopyörällä etsiä se lähin polku tai tie. Jopa Läskille tämä oli niin hankalaa, että kurvasin lopulta pois rannalta vähän ennen kylpylähotellia, tämän surffikerhon rannan kohdalta.
Metsät on täynnä hienoa neulasbaanaa.
Laulasmaa Spa/ravintola Wiccan kohdalta löytyy myös kauppa, kahvila ja baari. Tässä kurvailin metsästä löytyneitä polkuja pitkin hakemaan kaupasta aamupalaa ja evästä. Kahvila ja baari oli vielä kiinni, joten tyydyin kaupan eväisiin.
Taas upeita neulasbaanoja uimarannan metsikössä. Reitin merkinnät näyttää jopa aivan uusilta. Lyhyen matkaa…
Paikallinen luontopolku kulkee samaa reittiä E9:n kanssa.
Taustalla Lohusalu. Sinne polku menisi rantametsää pitkin, mutta loppumatkasta se oli niin pusikkoa että kurvasin pois ja oikaisin vähän.
Pusikko. Tuosta olisi ollut pakko taluttaa kun ei näe yhtään mitä pitkässä heinikossa on, joten jätin tämän pienen pätkän rauhaan.
Oikaisun reitiltäkin löytyi polkuja.
Meremoisa
Ennen Meremoisaa löytyy hieno pitkä ranta ja leirintäalue. Tässä oli aika pehmeää hiekkaa.
Meremoisa Telkimisala. Todella pitkä ja hieno ranta.
Keila-Joe
Keila-Joen alueella on ilmeisen suosittua isoa luontopolkua sun muuta nähtävää. Putouksen äärellä on kiva ravintola, Joaveski baar. Ja se toinen mielettömän hieno talo jossa myös ravintola, Restoran Cher Ami. Kumpikaan (?) ei näy VisitEstonian kartalla, mutta Google sentään löysi ne.
Keskellä Restoran Cher Ami ja oikealla Joaveski baar. Pihalla on tilaa vaihtaa hajonnut sisäkumi…
Yksinäinen tuoppi odottaa pelastajaa. Tästä eteenpäin jouduin kiertämään tietä pitkin vähän matkaa, pojat oli kaatamassa joen rannan puiston puita, eikä reitin sille osalle saanut mennä. Moottorisahan kanssa suuntaa näyttänyt kaveri oli varsin vakuuttava.
Hienoja hiekkarantoja riittää. Muutama metri metsän puolella löytyy hienoja polkuja.
Haisulia.
Türisalu
Türisalun jyrkänteen näköalapaikalla oli vaunu josta sai kahvia ja kaljaa! Saksalainen ryhmä oli retkeilemässä pyörillä.
Taustalla Suurupin niemi. Hienoa hiekkarantaa tulossa.
Väänä-Joesuu
Väänä-Joesuun upealla rannalla oli edellisellä kerralla Saku-kioski, mutta nyt sitä ei näkynyt. Lyhyesti erittäin raskasta ajettavaa tuo hiekka.
Reitti jatkuu sillan yli. Erittäin raskasta puuterihiekkaa tuolla, mutta myös upea ranta, joten suosittelen tunkkailemaan tämän jos ajaminen ei onnistu. Pienellä kierrolla pääsisi tietä pitkin.
Tähän kaislikkoon häviää isompikin mies. Ihan hyvä ja ajettava kuitenkin muutamaa kymmentä metriä lukuunottamatta. Tuolla ei ole merkintöjä, mutta reitti on ahkerassa käytössä, ehkä tuon hienon rannan vuoksi. Lyhyesti kävelijät on eksyilleet, ja reitti oli hiukan epäselvä. Tarkemmin katsottuna reitti kuitenkin löytyi helposti.
Lyhyen aukean jälkeen taas viidakkoon.
Reitin merkinnät näkyy taas hienosti…
…mutta nyt mennäänkin lyhyemmässä ruohikossa. Selkeä ja ajettava polku.
Ninamaan kärki melkein näkyy.
Ninamaa ohitettu. Tuolla kärjessä on jotain vanhoja rakenteita, ja alue on aidattu. ja aidan sisällä on uusi aidattu alue. Rannan kautta kulkee kuitenkin polku ensimmäisen aidan sisään. Virallinen reitti ohittaa alueen aidan ulkopuolelta. Nuotiopaikka tässä.
Hienoa polkua rannalla.
Vesirajassa ajaminen olisi mahdotonta.
Suurupi
Suurupin kohdilla löytyy uimaranta.
Oikealla näkyy yksityisalue-merkki. Siitä rantaan saa kulkea ja polku on hyvä. Ei ollut ainoa paikka missä polun alueen ruohot oli leikattu.
Mummi Trahter-ravintola/nähtävyys. Tämän voi ohittaa rantaa pitkin jos haluaa välttää asfaltilla ajoa. Silloin kuljetaan näkötornin alapuolella pikkutietä pitkin.
Lähdin tällä kertaa ajamaan jyrkänteen päällä, en viitsinyt kantaa pyörää korkeata näkötornia alas. Edellisellä retkellä kannoin pyörän ylös näkötornin kapeita metalliportaita, ei kivaa. Virallinen reitti menisi alas portaita ja jatkuisi siellä pikkuteitä.
Jyrkänteen päällä, aivan sen reunalla menee pieni epävirallinen mutta paljon käytetty polku. Oikein hienoa ajettavaa vaikkakin välillä kapea kuja pusikossa.
Aivan lopussa ennen tielle siirtymistä on pieni hakkuu. Tuon kasan siis kun ylittää saapuu tielle, eli ihan mukava reitti tämäkin. Alhalta tuleva reitti nousee josssain vaiheessa tänne ylös, ja loppumatkan sekin kulkee jyrkänteen päällä, eli tietä pitkin.
Rannamöisa
Rannamöisan luontopolku. Pururataa ja leveää tehtyä polkua.
Korkealla ollaan vielä, portaat alas olisi pitkät ja jyrkät. Luontopolku jatkuu ylhäällä.
Tiskre
Hieno näkymä Tallinnaan, Tiskren rantaan. Tuosta jos kurvaisi Tiskren katuja pitkin Kakumäkeen, siellä rannalla on hieno surffi-/leijalautapaikka (vuokraamo/kahvila), ja edelleen Tallinnaan päin retkeilyreittiä. Tiskre ojan ylitys osoittautui kuitenkin hankalaksi kun seuraavana päivänä kävin siellä. Lähinnä merta jossain kartassa näkyvää kävelysiltaa (?) en löytänyt. Siellä oli talojen väleissä aikamoista pitkää ruohikkoa josta jokin pieni polku ehkä meni.
Virallinen reitti päättyy tähän.
Jatkoin kartan avulla pikkuteitä ja polkuja Tallinaan päin. Harkujärven rannalla on polkuja ja uimapaikka. Siellä jossain oli paikka jossa talon aita meni joen rantaan asti… mutta siinä oli aidassa olevat ovet auki molemmin puolin, ja selvä polku läpi heidän puutarhansa.
Rannalla menee hienoja polkuja.
Tämän reitin voit ladata GoogleDrivesta:
KMZ-tiedosto ja GPX-tiedosto jossa on kuvia kuvanottopaikoissa (12Mt), lataa tiedosto ja avaa GoogleEarth-ohjelmalla tai esim. Oruxmapsillä kännykässä.
KML-tiedosto. Aukeaa suoraan katsottavaksi Googlen kartalla jossa on kuvia kuvanottopaikoissa sekä latauslinkki (330kt).