Kuhankuonon retkeilyreitistö
Päivitetty 2017/08
Kuhankuonon retkeilyreitistö lähtee Ruissalon kansanpuistosta, ja kulkee sekä Kurjenrahkan kansallispuiston että Vaskijärven luonnonpuiston läpi, päättyen lopulta Pyhäjärven rantaan Yläneelle. Matkalla kuljetaan pieniä hiekkateitä, metsäteitä ja paljon upeita pikku polkuja. Reitillä on hienoja järviä, soita ja kallioita tauko- ja näköalapaikkoineen.
Reitti ei ole mikään suora väylä, vaan matkalla on myös useampi lenkki joita voi helposti kierrellä erikseen. Reitin varrella olevat taukopaikat löytyy myös laavu.org kartalta. Tämä ja muita alueen reittejä on merkattuna Turun kaupungin opaskarttaan. Karttaa pitää zoomata kunnes reitit näkyy vihreällä pisteviivalla merkattuina.
Kurjenrahkan kansallispuisto ja Vaskijärven luonnonpuisto on esitelty Luontoon.fi sivuilla. Osa reiteistä näkyy myös Retkikartalla joka toimii nykyään aika hyvin myös mobiililaitteilla (jos nettiyhteys sattuu metsässä toimimaan). Harmi että Turku, Raisio ja Masku eivät ole laittaneet kaikkia retkeilyreittejään Lipas-järjestelmään (liikuntapaikat.fi). Sen kautta kunnan omat reitit olisi mahdollista saada näkymään myös Retkikartalla.
Kuhankuonon retkeilyreitistön kartta
Uusittu paperikartta Kuhankuonon retkeilyreitistä löytyy kirjakaupasta, ja kartasta on oikeasti hyötyä ensimmäistä kertaa tällä reitillä liikkuvalle. Merkinnät ei ole ihan joka paikassa riittävät ilman karttaa tai gps-reittiä kulkevalle. Kuhankuonon sivuilta löytyy tulostettavan Taskuoppaan lisäksi Lounaispaikan kartta reiteistä. Tässä linkki kartan keskipaikkeille, eli Vajosuon vaelluksen kohdalle. Se onkin reitistön hienoimpia reittejä.
Maastokartta pohjaksi tuolle kartalle?
-klikkaa vasemmalta Karttatasot/Maastokartat, ja ruksaa Maastokartta
-klikkaa Valitut tasot, ja siirrä Kuhankuonon retkeilyreitistö ylimmäiseksi
Ajoin kesän 2015 retkillä myös aikaisemmin käymättä jääneitä yhdysreittejä (Lounaispaikan kartalla ne on merkattu pilkkuviivoilla) varsinaisten reittien välillä. Upeita polkuja löytyy sieltäkin.
Kuhankuonon retkeilyreitistö talvella
Talvella löytyy aivan uusia näkymiä kun tuonne lähtee vaikkapa hiihtelemään metsäsuksilla, eli ihan minne nenä näyttää! Ja onhan siellä talvella myös Kuhankuonon laturetki, ja sen jälkeen jonkin aikaa vaihtelevasti hoidettu latu, perinteiselle tyylille tosin vain. Ladun jo mentyä pilalle siellä saattaa onnistua vielä Läskillä maastopyörällä ajelu.
Talvinen maisema vuosien takaa, Vajosuon näkötornista.
Vajosuon laavu kauniina lumisena kuutamoyönä. Jos tällainen ihme sattuu kohdalle, niin otsalampunkin voi jättää kotiin. Käsittämättömän kaunista!
Reitistö on kooste kymmenestä erillisestä reitistä joiden välissä on nykyään nimeämätöntä reittiä. Kuhankuonon retkeilyreitistön omien sivujen kautta löytyvä kartta näyttää missä nuo eri osuudet sijaitsee. Turun, Raision ja Maskun alueilla osa nyt nimeämättömästä reitistä on aikoinaan tunnettu nimellä Suokullan reitti (katso ylempänä uusitun kartan linkki), ja siihen liittyviä merkintöjä saattaa vielä näkyä reitin varrella.
Reitin ainoa osuus joka ei sovellu maastopyöräilyyn, on Pirunkirkon patikka. Se ei sovellu edes kävelyyn kuin hankalassa maastossa hyvin kulkeville henkilöille. Reitti kulkee mutkitellen kallioita ylös ja alas. Varsin hankalaa maastoa siis, mutta myös todella hienoa. Itse ratkaisin ongelman hyppäämällä juoksukenkiin.
Kuhankuonon retkeilyreitistön osuudet
Reitti lähtee Turusta, Ruissalon Tammenterhon luontokeskukselta. Luontokeskus löytyy Ruissalon saaresta, muutama sata metriä sillan jälkeen. Sillä ei näytä (?) enää olevan omia sivuja, mutta jotain infoa löytyy Turun kaupungin sivuilta. Opastuksen lisäksi sieltä löytyy kahvila ja vaihtuva valokuvanäyttely.
Eritasoisia kahviloita on muuten Ruissalossa ~10kpl, valinnavaraa on merenrannan pitsihuvilan pienestä ja persoonallisesta kesäkahvilasta kylpylän ja golfkentän ravintoloihin.
Pienen asfalttipätkän jälkeen alkaa hieno ulkoilureitti Raisionjoen rannalla. Sopivan ilman sattuessa maisemat ovat hienot. Joen rannalta löytyy kesällä kanoottivuoraamoa jne.
Turkulaiseen tapaan jokirannan väylällä on pyöräily kielletty, joten alkää vain MISSÄÄN tapauksessa menkö sinne AJELEMAAN! Siellä saattaa joku innokas omapoliisi alkaa avautumaan. Sen sijaan… ostakaa hevonen, niillä siellä saa pudotella menemään 🙂 Jiihaa!
Ennen Haunisten allasta on jo vähän kivaa pikku polkuakin joen törmällä. Ja ensimmäiset kymmenen metriä pitkoksia! Haunisten altaan ohituksessa ja jälkeen alkaakin jo oikeat metsäpolut. Altaan ympärikin kannattaa kiertää, aika hieno lenkki sekin nimittäin on.
Kullaanpolku ja Karevan kierto
Nämä lenkit kiertää Kullaanvuoren ja Karevansuon alueilla. Kullaanvuori laavuineen ja näkötorneineen, pitkokset Karevansuolla ennen Rivieran uimarantoja jne. on hienoja. Rivieralta löytyy uimarannan lisäksi grilli heti ison tien varrelta, ja hiekkarantojen takaa vielä grilli-kahvila-baari josta saa myös kesäkuumalle sopivia ajojuomia. Raisioon päin on pistopolku urheilukeskukseen.
En äkkiä löytänyt arkistoistani sopivia kuvia Karevansuosta joten kuvahakua tähän.
En äkkiä löytänyt arkistoistani sopivia kuvia Kullaanvuoresta joten kuvahakua tähän.
Kullaanvuorelta Kuhankuonolle lähtiessä polku on kyllä aika hyvää, mutta pikkuteitäkin löytyy matkalla. Jossain risteyksessä saattaa pudota reitiltä jollei ole tarkkana. Aina ei ole viittaa mihin suuntaan pitäisi lähteä kun tulee polulta tielle. Tai viitta on pusikon peittämänä.
Masku-Vajosuo
Aikaisemmin Suokullan reittinä tunnettu osuus on aika paljon kuljettu, mutta merkinnät on joissakin paikoissa sen verran huonot että ilman karttaa saattaa eksyä reitiltä. Tälläkin osuudella löytyy useita taukopaikkoja.
Kuva on Juha Jokilan vuonna 2007 järjestämältä maastopyöräretkeltä. Ajeltiin bussilla Elijärven rantaan, ja polkuja pitkin takaisin, ajelu kesti muistaakseni yli 10 tuntia taukoineen. Kun vain joku viitsisi useammin järjestää tällaisia isompia retkiä!
Kangenmiekan kierros
Tämä lyhyt lenkki on pikkuteitä ja helppoa polkua, lyhyttä kivikkoa lukuunottamatta. Hienoa ajella varsinkin yksin yöllä kunnellen etäistä susien ulvontaa…
Vajosuon vaellus
Vajosuon vaellus on tunnetuimpia ja hienoimpia lenkkejä tällä reitillä. Siitä löytyy paljon kertomuksia ja kuvia netistä. Harmi että reitin pitkospuut välillä Vajosuon laavu-Kuhankuonon kivikasa ovat aika huonossa kunnossa. Tällaiselle retkelle lähtevää kävelijää se ei varmaan juurikaan haittaa, mutta kokemattomampi maastopyöräilijä voi päästä tunkkailemaan pyörää muutamassakin paikassa. ei kuitenkaan kauhean pitkiä matkoja. Teitä on varoitettu…
Tämä on vielä ajokelpoista, eikä paljoakaan Läskin rengasta leveämpää.
Tämä on jo kuin moottoritietä.
Savojärven kierros
Puolikas tästä ei ole kovin vanhaa, eli järven pohjoisosa oli kait kaikaisemmin kiellettyä aluetta jossa pojat paukutteli pyssyjä. Kuuden kilometrin lenkki järven ympäri on helppo, enimmäkseen pitkoksia ja loput helppoa polkua. Laavu Rantapihalla ja (kesä) kahvila vesipisteineen palvelee tämän ja Pukkipalon reitin retkeilijöitä. Järven itäpuolella reitin varrella on Kurjenpesän luontokeskus.
Talvella jos lunta sattuu olemaan, niin osittain samoja reittejä kulkee siis myös Kuhankuonon laturetken perinteisen hiihtotyylin latu. Järven ympäri pääsee kävelemään/pyöräilemään lumitilanteesta riippuen myös talvella. Kävijöitä riittää joten polku pysyy auki pitkoksen päällä/vieressä.
Talvella pitkopuiden kohdille muodostuu kaunis polku.
Haukkavuoren reitti
Tämä reitti lähtee Säkyläntien (Turunväylä) toiselle puolelle, parkkipaikalta johon bussi pudottaa Kuhankuonolle (luontokeskus ~800m) jäävät asiakkaat. Hieno reitti tämäkin, matkalla on nuotipaikka ja kaksi laavua.
Ensimmäisen suon jälkeen jostain voisi ehkä päästä poikkeamaan Enkelipuistoon, en ole kokeillut.
Lisäsin tuohon reittiini metsätien pohjaa kulkevan pätkän lähellä olevalle Kärrinpaltan laavulle. Se on tien varrella, ja onkin hyvin varustettu laavu, siinä on nimittäin ampumaaukot seinissä! Suon puolelta hyökkäävän susilauman varalta varmaankin. Tällä retkellä minun rauhaani häiritsi vain vanhaa puuta kovalla innolla hakannut palokärki.
Huurteinen suo auringonnousun aikoihin.
Reitti päätyy Haukkavuoren hiihtokeskukseen. Erittäin hieno ja hyvin ylläpidetty latuverkko, pätevä suksihuolto jne, ja mäkeäkin laduilla löytyy ihan riittävästi. Hyvänä lumitalvena myös retkeilyreitti on hiihtolatuna, pertsaa tietysti, ja siitä pääsee Kuhankuonon laturetken latujen tuntumaan. Vaikka olen hiihtänyt kaikki nuo ladut, niin koskaan ei vielä ole itselleni sattunut sellaista tilaisuutta että kaikki ladut olisi olleet yhtä aikaa kunnossa. Siitä saisi aikamoisen hiihtolenkin jo!
Pukkipalon reitti
Tämä on suosittu lenkki, mutta välillä vähän juurakkoista/kivikkoista polkua ja portaitakin löytyy.
Hieno pieni Lakjärvi ja laavu on hieman sivussa reitiltä, mutta sinne kannattaa kyllä poiketa. Ainakin jos on karpalot mielessä.
Pirunkirkon patikka
Lainaus Kuhankuono.fi
”Jo vuosia kestänyt ulkoilureittitoimitus Pirunkirkon patikan osalta venyy edelleen. Tämän vuoksi reittiosuus Luolakalliolta koilliseen on pusikoitunut käytännössä mahdottomaksi eksymättä kulkea.”Reitti on 2016 taas putsattu!
Jos tulee tälle reitille Lakjärven suunnasta, matkalla on aika pitkästi pikkutietä ja lyhyesti polkua. Matkalla on nähtävyytenä Takalevonkirkko.
Tämä 8km pitkä reitti on noihin muihin verrattuna oikeata extremeä! Maastopyörä on turha kapine tällä reittiä, sen sijaan hyvät lenkkitossut tai vaelluskengät on hyvä valinta. Polku mutkittelee ja menee koko ajan ylös/alas ainakin aamuvarhaisella erittäin liukkaita kallioita pitkin. Jos joku sellaisesta pitää, niin sinne sitten vain 🙂
Heti reitin alussa on helpon polunpätkän jälkeen Soikeroisen laavu jossa voi vielä miettiä jatkamista, makkaroiden tiristessä grillissä. Klapitkin oli tällä laavulla hakattu valmiiksi, ja vieläpä aivan pieniksi palikoiksi.
Luolakallio löytyy suunnilleen reitin puolivälistä. Ei pudonnut iso kivi nukkujan niskaan tällä kertaa, mutta vettä sieltä tiputteli kun satoi.
Kaksi pulloa saippuaa unohtunut tiskille? Yksi voisi unohtua, mutta kaksi? Saippuaa metsäretkellä?
Välillä joutuu ihmettelemään mitä kaikkea retkeilijöillä on mukana, ja mitä kaikkea he jättävät laavuun tai kotaan. Pahin näkemäni oli eräs kota jota kenkkailijat talvella käyttää (suolla, ei polkua/latua perille)… siellä oli jonkun ~koko keittiön kamat sikin sokin pitkin kotaa. Kamalan näköistä, eikä kuulu ollenkaan asiaan moinen romun kerääminen sinne. Varsinkin kun kelkassahan kulkee mukana mitä vain. Tulitikut olisi sellainen jonka voi jättää, ei mitään muuta. Kele!
Pohjoispäästä reittiä tien risteyksestä löytyy pieni parkkipaikka, ja siitä reitti jatkuu Yhdysreittiä pitkin kohti Kahden järven kierrosta. Ihan mukavaa polkua tämäkin, ja paikoitellen jopa oikein kaunista vanhaa metsää.
Yläneen alapuolella siellä on muita enemmän kuljettuja polkuja, mutta onneksi reitti on aika hyvin merkitty. Suurta vaaraa eksymiseen ei siis ole vaikka varsinainen merkitty polku välillä melkein häviää. Lyhyeltä tiesiirtymältä Kahden järven kierrokselle on alle kilometrin matka Turunväylän risteyksen huoltoasemalle jossa ihan hyvä kahvila/ruokapaikka. Aina mukava palvelu.
Kahden järven kierros
Kartasta katsoessa erehdyin itse luulemaan että reitillä mennään lähinnä pikkuteitä pitkin, mutta reitti on kuitenkin pääosin kivaa pikku polkua. Vettäkin näkee jos poikkeaa Valasrannalle, tai tekee pienen piston pitkospuille Elijärven rannassa. Siinä on tulentekopaikkakin samalla kohdalla.
Pieni tiesiirtymä ja pätkä hienoa mönkkäriuraa löytyy Yhdysreitiltä ennen Vaskijärven luonnonpuistoa.
Vaskijärven reitti
Tämä on todella hieno lenkki, vaikka aika paljon on pikkutietäkin. Pikkutien varrelta kalliolta on kivat näkymät Vaskijärvelle. Ne pitkos-/polkuosuudet on sitäkin hienompia. Reitillä on tulentekopaikka ja laavu.
Kymmenen senttiä uutta lunta kapeilla pitkoksilla tekee maastopyöräilystä vielä mielenkiintoisempaa.
Alla olevassa reitissä on koko Kuhankuonon retkeilyreitti aika tarkkaan sellaisena kuin se on Kuhankuono.fi kautta löytyvässä uudessa Lounaispaikan kartassa merkattuna (kartan paikannus ei toimi kännykässä?). Minun reitistäni puuttuu Yläneen päästä Yläneenjoen rantaan pilkkuviivalla merkattu reitti.
Yläneen kirkolta lähtee Kirkkopolku jota voisi käyttää jatkona tälle reitille. Säkylän jälkeen löytyy Metsäjärvi-Kaarnikka jossa vuokrattava sauna ja muita palveluita. Sen jatkoksi löytyy vielä pikku tiesiirtymien kanssa reittiä aina Poriin asti.
Päivitys 2017/08
Reitti Pori-Turku selvitetty, Turku-Pori maastopyörällä.
Kuhankuonon retkeilyreitti gpx. Aukeaa ehkä suoraan katsottavaksi Googlen kartalla, sekä latauslinkki.
Muitakin Turun alueen luontokohteita esitellään täällä.