Reitti Satakunta-Pirkanmaa 2024

Reitti Satakunta-Pirkanmaan uudelleen ajo maastopyörällä. Satakunnan puolella kulkeva reitin osuus tunnetaan nyt myös nimellä Porin Karhureitti, ja Visit Porin sivuilla vielä retkeilyreitti Joutsijärvi – Ahlainen. Reitin varrella on kuitenkin käytetty vanhaa nimeä Reitti…

Tämä on alkuosa Reitistä, lisään tähän samaan loppupätkiä kunhan saan naputeltua. Anna selaimellle lupa Ilmoituksiin (selaimen osoiterivin edessä olevan kuvakkeen kautta) niin popup-ikkuna kertoo kun olen lisännyt seuraavan osan.

Kyseessä siis sama Reitti Satakunta-Pirkanmaa kuin 6 vuotta sitten. Silloin reitti oli täysin unohdettu eikä monin paikoin ollut viitoituksesta mitään jäljellä. Se tarina alkaa olla monista korjauksista aika sekava joten ajan ja kirjoitan koko homman uusiksi. Tällä kertaa katselen samalla myös vaihtoehtoista reittiä hankalien kivikkokohtien ohi (Trailmap punainen ja oranssi on täällä oikeasti hankalia), myös gravel-pyörällä ajettavaksi. Osittain samaa reitistö Pirkanmaan puolella käyttävää Pirkan Taival – reittiä katselin osittain uudestaan viime kesänä, sekin homma pitää suorittaa loppuun (Pirkanmaan osalta…) tänä kesänä. Pirkan Taival on myös ollut huonosti hoidettu jo kauan. PirkanTaipaleella on Facebookissa oma Hukattu Mahdollisuus – Pirkan Taival ja muut katoavat polut jossa kaikki mahdollinen on käsitelty, kannattaa lukea.

Nyt 2024 on uutta pöhinää ja suunnitelmia myös Pirkan Taival – reitin suhteen. Toki vain pöhinää riittääkin ensin muutamaksi vuodeksi (katso siellä ”Tampere – Orivesi – Reitti”, se tosin on uusi reitti, ei vanhan uudistaminen) ennenkuin jotain konkreettista tapahtuu metsässä. Reitit siellä on edelleen ihan hyvin kuljettavissa, Trailmap tahi muu OSM-pohjainen kartta näyttää missä reitti kulkee. Muutkin kartat näyttää osia reitistä, yleensä niitä jotka Lipas-palvelussa.

Katselen vähän reittivaihtoehtoja myös hiekkateillä ajeluun (hienompi nimi tuolle on Gravel, ja siihen tarvitsee tietysti oman pyörän, paitsi minä joka ajelen kaikki ajelut läskillä).

Satakunta

Satakunnan puolella Porista alun n. 70km Kirkkoniitun kodalle ei ole enää/vielä (?) kunnostuksen piirissä. Merkinnät on pääosin hävinneet jo vuosikymmen tai enemmän sitten.

Preiviikin ja Yyterin lintutorneille on kuitenkin reitit/pitkokset ok myös tällä osuudella. Yyterissä on joitakin merkittyjä reittejä, myös maastopyöräilyyn. Ja tietysti Yyterin alueella on muuten vaan polkuja joita voi kulkea.

Kirkkoniitun kodalta alkava osuus reitistä Satakunnan puolella on vuosien varrella korjattu upeaan kuntoon (lyhyesti remontti kesken, hommaa riittää kun sama porukka kait pitää huolta korjattujen taukopaikkojen puuhuollosta jne.). Viitoitukset, pitkokset, sillat ja taukopaikat on kunnosssa. Myös jatkuva ylläpito toimii edelleen hienosti mikä ei tosiaankaan ole itsestään selvää! Onneksi tämä ei ole Metsähallituksen hoidossa, siellä on taas ongelmia rahoituksen kanssa ja osa taukopaikoista ehkä hylätään.

Reitin vaikeat kohdat ei kaikki huolloissa parane kun täällä ei ole tarvetta sorastuksille, joten hienoa kivikoissa ryynäämistä on edelleen paikoitellen, varsinkin Joutsijärven ympäristössä ja muuallakin pienempinä pätkinä. Toisaalta myös tiesiirtymää löytyy, varsinkin Porista lähtiessä ja Yyterin jälkeen. Viimeinen metsäosuus ennen kotaa on paikoitellen erikoisen huonossa kunnossa, ei merkintöjä, polku juuri löytyy mutta on hakkuuta ja kivikkoa.

Kirkkoniitun kota tuulimyllyjen katveessa.

Pirkanmaa

Pirkanmaan puolella reitillä ei varsinaisesti ole ylläpitoa (korjatkaa jos olen väärässä?). Paikallisesti esim. Hämeenkankaalla on uusittu merkintöjä siellä oleville reiteille. Tosin viitoituksia on ainakin osalle reiteistä vain isoimmissa risteyksissä, matkalla ei ole perinteisiä maalimerkintöjä puissa tms. Hämeenkankaalta löytyy paljon vaihtoehtoja, metsätietä ja helppoja neulasbaanoja jos ei halua kulkea varsinaista Reittiä (kulkee Pirkan uraa joka on hiihtoreitti, eli aika leveää baanaa).

Kankaanpää-Niinisalo-Kyröskoski väliltä saa kerättyä maastopyörällä melkein 200km hienoa ajettavaa, ja suurin osa polkua. Tietä ei tarvitse kovin paljoa hinkata edes gravel-pyörällä kun polut on pääosin helppoa neunasbaanaa! Pirkan Ura joka on samalla myös tämä Reitti, on ehkä lyhyn reitti alueen läpi. Lähinnä pieniä metsäteitä, pari kohtaa pitää gravelillä kiertää kun on polkuisempaa ja kivikko/juurakko/märkää.

Kartta ja infot

Satakunnan kunnostettu osuus (alkaa siis vasta Kirkkoniitun kodalta) on uudelleen tuotu julki nimellä Porin Karhureitti. Yyterin alueen reittejä löytyy Visit Porin sivuilta. Pyöräilykarttakin löytyy, siinä Yyteriin pari polkuista reittiä ja lisänä teitä pitkin kulkeva Selkämeren Elämysreitti.

Laita tuo Karhureitti-kartan osoite talteen! Huvikseen koetin etsia tuota karttaa, ikäänkuin en tietäisi… esim. Visit Porin nettisivuilla haku ”Karhureitti” ei tuo mitään, ei myöskää ”Joutsijärvi – Ahlainen”, vaikka sillä nimellä tuo kartta sieltä kartat-sivulta lopulta löytyi.

Trailmap on kartta jota suosittelen kaikkeen ulkoliikuntaan, siitä löytyy käyttäjien lisäämänä (OSM eli OpenStreetMapin kautta voi muokata, keskustelua aiheesta somessa) polkuja jne. Useimmille riittää ilmainenkin versio, maksullisessa lisää toimintoja.

HUOM! Tuolla selaimessa tietokoneella, tabletilla ja kännykällä toimivalla versiolla voi helposti piirtää halutun reitin ja tallentaa tai jakaa kaverille jne. Katsottavaksi Trailmapillä tai jollain muulla appsillä. Trailmapin toinen versio on appsi-versio kännykkä/tabletti jolla ei voi tehdä reittiä (löytyy nimellä Trailmap Suomi), mutta sillä voi tallentaa kulkemansa reitin ja seurata selainversiolla piirrettyä reittiä (näkyy autom. myös appsissä heti kun se on selaimella tallennettu!), tai mitä tahansa gpx, kml tai kmz viivaa. Näitä kehitetään aktiivisesti joten kannattaa seurailla somea vaikka juuri nyt puuttuisi joku toiminto jota kaipaat!

Internet Archive/Wayback Machine löytää kopion alkuperäisestä Reitti-nettisivusta, esim. vuoden 2013 heinäkuulta, sekin oli ilmeisesti jo ollut pitkään päivittämättä.

Porin metsän reiteistä löytyy infoa täältä. Outdoors Satakunta näyttää lisää Satakunnan alueen reittejä, http://www.outdoorssatakunta.fi/

Tampereen seudun retkeilykartta jonka tiedot tulee Lipas-palvelusta. Jos joku ne on sinne lisännyt…

Pori-Kirkkoniitun kota, reitillä ei ylläpitoa

Tällä merkitsemättömällä osuudella yritetään siis kulkea vanhan 2006 Reitti Satakunta-Pirkanmaa – kartan mukaan, ei parasta tahi järkevintä reittiä.

Reitin merkinnät on aika lailla kadonneet, mutta välillä löytyy vanhoja tolppia.

Porin maauimalalta lähtiessä voisi ensin kierrellä Porin metsän polkuja n. 25km verran. Siellä on myös viitoitettuna koira-, kävely- ja maastopyöräilyreittiä, osin hienoa polua, osin kohtuullista juurakkojumppaa. Myös talvella löytyy latujen lisäksi kävelijöiden hyvin tallaamia polkuja. Porin metsän toisella puolella löytyy autoille kolikko-/korttipesula, pyörän pesukin tietty onnistuisi. Pienen piston päässä Eteläväylän varrelta löytyy kaksikin pyöräkauppaa/korjaamoa jos ongelmia tulee.

Alkuperäinen Reitti käy ensin Porin Ladun Susisuon majalla, osin polkua mutta pääosin pieniä teitä. Sieltä löytyi tällainen vinkki edulliseen asumiseen sitten joskus eläkkeellä! Alueella on paljon polkuja joihin itse Poriin muuton jälkeen tutustuin Porin Ladun porukkalenkeillä.

Sieltä paluun jälkeen kuljettaisiin enimmäkseen pikkuteitä pitkin Preiviikiin, joten katselin Porin hienoista Citypoluista (ihan keksitty epävirallinen nimitys mutta niitä löytyy yli 100km…) mukavan 6km pätkän helppoja puistopolkuja.

Porin metsä-Leppäkorpi helppoja citypolkuja pitkin.

Hienoa pikkutietäkin löytyy citypolkujen jälkeen ennen Preiviikiä.

Preiviikissä pääsee taas vähän poluille, mutta Vapun jälkeen ajellessa siellä oli paikoitellen rannan läheisyydessä niin märkää ettei kulkeminen onnistunut, piti kiertää vähän kauempaa metsäpolkuja.

Ooviikin havaintolavalle on hyvät pitkokset, Kaarluodon lintutornille on tehty muovipitkoset.

Tässä ei ole pitkosia ollutkaan, vain kesällä yleensä ihan ok hantakaislikko tahi pelto.

Osan matkaa reitti on kulkukelvoton, Kaarluodon lintutornin jälkeen pitkokset on lähes täysin hävinneet tulvissa ja märkääkin on. Tämä kohta kierretään tietä pitkin.

Silta on vähän vaiheessa… helppo kiertää kauempaa.

Matkalla Yyteriin on paikoitellen hyvin märkiä polkuja, joskus jopa kesällä saattaa olla märkiä kohtia. Yyterin osuudellakaan reitti ei aina ole ihan kunnossa, mutta helppo kierto löytyy.

Leveäkarin lintutornin jälkeen koukataan Enäjärven hienojen pitkosten ja lintulavan kautta Teemuluodon lintutornille. Sieltä takaisin vanhan kartan Reitti menisi samaa uraa mutta kannattaa hiukan kiertää. Teemuluoto-Halssi välin pitkospuut on suurimman osan matkaa jo uusittu todella hienoiksi, vain loppumatkasta ennen Halssia on vanhaa mutta vielä hyvin kulkukelpoista pitkosta. Matkalla pitkosilta pystyy kyllä poistumaan vaikka Metsämaan jälkeen. Jos Halssiin asti jatkaa, niin sieltä tulee suora hiekkatie takaisn Enäjärvelle josta voi jatkaa järven kiertoa hienoilla pitkoksilla.

Merimetsoja ei juuri nyt näkynyt? Lintubongareita kyllä näkyy näin keväällä.

Yyterin rantapolun osuus leveillä esteetömillä pitkoksilla on hieno ja hyvässä kunnossa, mutta nyt ajelin vanhaa Reittiä pitkin keskemmältä Yyteriä. Ehdottomasti tylsin reitti vaikka hienoa hiekkatietä onkin, joten rantaa pitkin kannattaa kulkea jos pitkospuut ei ole ongelma..

Yyterissä on muovipitkosta, lankongia jossa pyörää pitäisi taluttaa, ja rantaviivakin elää. Välillä pääsee kuivin jaloin aika kauas, ja pitkälle keskustaan päin. Hienoa hiekkaa mutta kantaa kuin betoni.

Yyterin jälkeen voisi koukata merenrannan ja Herrainpäivien luontopolun kautta. Golfkentän kohdalta löytyy uimaranta ja hienoilla dyyneillä on Koiraranta. Sen jälkeen löytyy Levon lintutorni. Siellä käyskentelee joskus niitä isoja pitkäsarvisia elukoita.. lisää jännitysmomenttia, pääseekö vielä pois sieltä?

Koiraranta on melkein hienompi kuin itse Yyteri… kuvassa ei ranta näytä ihmeelliseltä mutta on hieno. Pahoja virtauksia joista kylteillä varoitetaan rannalle tullessa, eli kauas ei kannata kahlailla.

Kesäaikaan tässä kohtaa voisi käydä Kallon kärjessä kesäkahvilassa, ja siitä Reposaareen maksullisella veneellä. Veneyhteys on 2024 ilmeisesti juhannuksesta heinäkuun loppuun. Sitä reittiä kulkee esim. Selkämeren Elämysreitti, sieltä saa infoa myös veneyhteydestä.

Suomen Hyötytuulen Opastuskeskus Reposaari (avoinna sopimuksen mukaan ryhmille) ja Hilskansaaren lintutorni.

Tyltyn pylväslyhdyn jalusta. Älä edes mieti…käy katsomassa…

Ei ole pyörässä siipiä mutta näin komiaa on Pohjoisen satamatien silloilla!

Keilahden rantatieltä ei enää ole viitoitusta Kirkkoniitun kodalle (parkkitilaa siellä on) ja reitti on osittain huonossa kunnossa mutta tietä pitkin tämä on helppo kiertää.

P-alueen kartalla vielä yksi versio Reitistä.

Vanhasta 2006 kartasta otettu reitti, ei merkintöjä eikä kulkukelpoinen koko matkaa!

https://share.trailmap.fi/geoitem_102580

Parannuksia edelliseen, punaiset kohdat (katso tarkemmin Trailmap)… helpot Citypolut, ohitetaan Preiviikin hävinneet pitkoset, pohjoisrannalla hieno pitkospuureitti,Yyterin hienot rantapolut lintutorneineen, Herrainpäivien luotopolku ja Koirarannan hienot dyynit. Yyterin rannalla kesäaikaan jätskiä ja muuta virvoiketta.

Viiva josta poistettu ajokelvottomat, mutta mukana Joutsijärven kivikkohelvetti. Kierrä se gravel-reittiä…

https://share.trailmap.fi/route_18258

Luvattua vaihtoehtoa gravel-kuskeille, tässä viiva jo Satakunnan rajalle asti. Matkalla herkkuna yksi uimaranta jossa myös sauna, tosin harvoin auki mutta silti.Yksi mahdollinen reitti, muita voi keksiä kun noita hienoja hiekkateitä löytyy. Paljon Ahlströmin metsäteitä, joka tarkoittaa priimakuntoista tietä.

HUOM! Vanhan kartan reitti käy Lankoskella ja laavulal Sältöössä. Nykyinen maastoon merkitty Reitti/Karhureitti ei mene aivan niin kauas, mutta siitä myöhemmin lisää…

https://share.trailmap.fi/geoitem_102583

Tällä tiellä ei kaffeeta tarjoilla. Tästä pikku matka Sältöön laavulle ja hiukan asfalttia Haapalaisen Wanhalle kaupalle kaffeelle.

Tarina jatkuu hetken päästä… ei tässä mitään lomia ole ennen elokuuta jotta kestää kestää pikku pätkissä tutkiskella ja varsinkin kirjoitella ja tökkäillä kuvia kun joku kuvaa aina filmirullan täyteen… eiku kännyn.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *