Paratiisin luontopolku-Kaasmarkku Keskinen Mylly

Tuli kokeiltua löytyykö maastopyörälle (tai kävellen) kelpo reittiä Harjavallan Paratiisin luontopolku-Salomonkallio/Nakkila golf-Kaasmarkku Keskinen Mylly – välille. Matkaa tulee noin 50km edestakaisin.

Tämä reitti on merkitty vain osuudelta Salomonkallio-Kaasmarkku joka löytyy nimellä Polkureitti Kaasmarkku, ja molemmissa päissä olevat luontopolut. Paratiisin luontopolku Harjavallassa, ja Kaasmarkun Keskisen Myllyn luontopolku toisessa päässä.

Paratiisin luontopolku

Reitti on vain 2-3km, tai vähän enemmän jos kiertelee alueen merkitsemättömiä polkuja. Paikoitellen virallisen reitin ulkopuolella on Yyterin rantametsien polkujen kaltaisia upeita neulasbaanoja.

Jokirannan maisemat on todella hienoja jopa tammikuun vesisateissa näin 2020… voin vain kuvitella miltä siellä näyttää kesäkuumalla kun kasvillisuus on hiukan eri näköistä.

Reitti kiertelee Kokemäenjoen rantapenkalla, välillä aivan vesirajassa (ei tulvaongelmaa), välillä kiivetään jyrkkää mäkeä tai portaita. Jyrkissä mäkikohdissa kannattaa olla varovainen, polku on kapea, rinne jyrkkä ja aita korkea, väistäminen on hankalaa joka suuntaan. Reitillä on Kolvaantörmän uimapaikka, sauna jne. Portaat, sillat ja pitkokset on hyvässä kunnossa.

Alueet yhdistävä reitti

Parin aikaisemman tänne tehdyn retken jälkeen ajattelen löytäneeni aikalailla parhaan reitin näiden kahden alueen välille. Kuten aina polkuja keräillään missä se on mahdollista, vaikka myös latupohjia ja vanhoja pieniä metsäteitä on hieno ajella maastopyörällä. Niitä löytyykin aika paljon tältä väliltä.

Lyhyiden polkuosuuksien lisäksi kuljetaan paljon pieniä metsäteitä, vanhoja traktorin jälkiä jne. Ei aina ihan tasaista, vaan välillä aika töyssyistä pientä väylää. Lyhyen matkaa mennään metsässä jossa ei polkuja ole. Pakolliset hakkuut, jollainen oli nytkin käynnisssä kahdessa paikassa, ovat tehneet kulkemisen hiukka haastavammaksi. Ne pystyi pääasiassa kiertämään tällä hetkellä. Pusikossa pörräävän metsurin vartiokoirat kävi moikkaamassa minua, mutta eivät kertoneet tulevia hakkuusuunnitelmia.

Salomonkallion latupohjalla toinen hakkuista, alalenkki osan matkaa ”hiukan” kuraista. Tässä ei tarvitse huolehtia että jäisi rumia jälkiä pyörän renkaista 🙂

Taukopaikat matkalla

Ennen Salomonkalliota löytyy yksi metsästäjien nuotiopaikka metsätien varrelta, ja Salomonkallion hiihtoladun varrella on mökki/kota. Salomonkalliolla on kesäaikaan jonkinmoinen kioski, mutta omaa kokemusta siitä ei ole.

Salomonkallio/Nakkila Golf

Salomonkallion ja Keskisen Myllyn väliltä löytyy laavu Puolimatkan tulet.

Polkureitti Kaasmarkku

Salomonkalliolta alkaa merkitty Polkureitti Kaasmarkku, mutta merkintöjä ei ole ihan joka tienristeyksessä, tosin valkoisia muovinauhoja on myös siellä täällä. Hiukan pitää siis katsoa mihinpäin kulkee. Osan matkaa hienoa polkua.

Kaasmarkku Keskinen Mylly

Kuten Harjavallan Paratiisi, tämäkin on vain pari kilometriä pitkä, joen rantaa ja jopa hienosti keskellä jokea kiertelevä polku. Edelliseen verrattuna aivan erilaiset maisemat, rinteet ei ole niin korkeita eikä jyrkkiä. Kaikki pitkospuut ja sillat on juuri uusittu oikein hienoiksi! Alas joen rantaan ei ole pakko mennä kuin yhdessä kohtaa, myös ylhäällä pellon reunassa kulkee hyvin tallattu polku. Reitiltä löytyy hieno Kyläkolo-laavu ihan toisesta päästä, ja vielä tulipaikka Myllyn pihalta.

Kyläkolo

Leineperi ja Joutsijärvi

Kaasmarkussa on myös hieno Leineperin ruukkialue, ja aika läheltä löytyy todella hieno mutta aika kivikkoinen ja ”vaikeakulkuinen” Joutsijärven alue. Senkin on moni kiertänyt myös maastopyörällä, mutta se ei ole ihan järkevää… suosittelen kävellen retkeilyä. Järven ympäri kiertävällä reitillä löytyy lossia, siltaa, laavuja, kota jne. Toinen lenkki on Luontopolku joka vain käy välillä Joutsijärven rannalla, ja kiertää Ruonajärven ympäri, laavu löytyy siltäkin lenkiltä.

Kartta kannattaa olla mukana niin löytää kaikki herkut, myös järven pohjoispuolen lisälenkiltä. Ja sieltähän voisi jatkaa vaikka Poriin tai Tampereelle saakka Reitti Satakunta-Pirkanmaa reitistöä pitkin. Riittävät ¨300km sitä löytyy Tampere-Pori – välillä. Satakunnan osuus Reitistä (ainakin…) on parhaillaan kovan kunnostuksen alla, todella hienoja uusia pitkospuita ja muita rakenteita on jo suurimmassa osassa Satakunnan osuudella!

Kunnostuksen ja huoltotöiden sujumista voi seurata Porin luontopajan ja TUL Satakunnan naamakirjoista. Näinhän nämä reitit pitäisi muuallakin hoitaa…

Uusi kartta, Satakunnan osuus Reitti Satakunta – Pirkanmaa, nyt Porin Karhureitti-nimellä, http://pori.fi/porinkarhureitti.

You may also like...

2 Responses

  1. Nimetön sanoo:

    Paratiisin luontopolku on itse asiassa noin 7 km pitkä. Se koostuu janasta Voimalaitos-Kolvaantörmä + Satalinnan maastossa sijaitsevasta lenkistä. Niitten välissä on pätkä kävelytietä pitkin. Kokonaisuudessaan luontopolku on siis P-kirjaimen mallinen.

  2. mtbfin2014 sanoo:

    Ok. Katsoin noita kilometrejä lähinnä outdoorssatakunta-sivulta. Hieno alue jopa näillä keleillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *