Pori-Rauma-Turku maastopyörällä

Pori-Rauma-Turku väli on ajettavissa maastopyörällä, pääosin polkuja ja pieniä metsäteitä. Pakollisia maaantiesiirtymiä on ehkä enemmän kuin esim. Turku-Yläne-Pori – reitillä ja matkaa on taas yli kaksisataa kilometriä. Taukopaikkoja löytyy aivan riittävästi, ison tie varrella kun kuljetaan niin kauppoja ja huoltoasemiakin löytyy.

Kirjoitin jo 2017 Turku-Yläne-Pori – juttuuni että tämä Turku-Rauma-Pori – reitti on lähes valmis… no nyt on kohta aikuisten oikeesti valmista kun ehdin jo ajamaan ensimmäisen osuuden ikäänkuin ”puhtaaksi”. Täydellistä ei tällaisesta koskaan saa, mutta aika mielenkiintoinen reitti tästäkin syntyy. Suunta vaihtui kun asun nykyään Porissa.

Tämä ei ehkä ole maisemien puolesta aivan yhtä hieno reitti kuin Turku-Yläne-Pori tai Turku-Tampere (Kurjenrahkan kansallispuisto, kohta kunnostettu Keikyän riippusilta, Nokian saaristo jne. mutta aikamoisen retken tästäkin saa aikaiseksi! Eikä tälläkään reitillä koko aikaa ole ihan kamalan rumaa. Reitillä on polkujen lisäksi vanhoja traktorin uria ja metsäteitä, toisaalta myös ihan työntämään joutuu pyörää muutamassa kohdassa. Ne kohdat pystyy kiertämään metsäteitä, esim. Trailmap on hyvä työkalu kiertotien etsintään koska siinä näkyy reittien vaikeusasteita tämänkin reitin ympäristössä!

Keräsin myös kassillisen oranssia herkkua. En tiedä seuraavan viikon pääruokia… mutta aina taitaa olla mukana jotain oranssia. 🙂

Oranssia herkkua
Mönkijäuraa Eurajoki-Ydinportti välillä

Kartat ja info

Laavuja löytyy monelta nettisivulta, mutta kaikki listat on puutteellisia.

laavu.org, tulikartta.fi

Pori

Google ”Pori retkeily” – haulla löytyy vaihtoehtoja.

Porissa on myös mielettömän hienoja urbaanipolkuja! Ajelin juuri loppukesällä muutamalla lenkillä lähinnä kaupungin puistoissa kulkevia polkuja ja ulkoilureittejä 128km. Erikoisen upeita pimeällä valojen kanssa!

Urbaanipolkuja 128km, eikä tässä vielä kaikki!
Polsanluodon lossi
Tämän puiston ainoa valo. Jipii!

Rauma

Google ”Rauma retkeily” – haulla löytyy vaihtoehtoja.

Hienosta 7 järven reitistä löytyi huonosti ”virallista” infoa. Reittini kulkee osan noista poluista ja yhdelle alueen saunoista on pisto reitin seuraavassa osasssa.

Pori-Rauma mtb

Lähtöpaikassani Porin metsässä (omituinen kartta, väärin päin…) heti Porin maauimalan ja lentokentän vieressä on paljon kivoja polkuja ja osa niistä on viitoitettu maastopyöräreitiksi, merkinnät on tosin lähes täysin kadonneet. Yksi kolmasosa mtb-reitistä on ihan kunnon juurihoitoa ja kosteaakin voi olla, muu helppoa polkua ja osin sorastettua väylää. Missä vain siellä tietysti saa ajaa jokamiehenoikeuksilla niinkuin yleensä. On ne sorastetut reititkin kivoja ajella, varsinkin pimeällä. Tarkkana saa kuitenkin olla koska alue on erittäin suosittu lenkkeilypaikka ja tuollaisilla sorastetuilla leveillä väylillä nopeus nousee helposti. Polut säilyy ilmeisesti aika hyvin talvellakin koska ne on eri väyliä kuin hiihtoreitit. Pari pikku mäkeäkin löytyy, ja toisessa on uudet kuntoportaat.

Porin metsän mtb-reitti
Porin metsän mtb-reitti
Porin metsän sorantettua polkua
Porin metsän sorastettua polkua

Porin metsän jäkeen ajellaan pakollinen tiesiirtymä peltojen halki, sitten hienoja polkuja pitkin Susisuon majalle. Näissä metsissä polkuja riittää. Reitti Satakunta-Pirkanmaan yksi haara käy Susisuon majalla. Paikoitellen muuten hieno polku oli miinoitettu… eikä tuo ole pudonnut mistään pikku ponista. Näitä ylläreitä löytyy myös Yyterin poluilta (Yyterin niemellä on muuten melkein 100km polkuja…). Edellisellä valopääajelulla en ollut yhtä nopea…

Jatketaan polkuja ja pieniä metsäteitä pikkuisen tunkkauksen (lyhyesti ei varsinaista polkua ollut, mutta läpi pääsee ja eiköhän polku synny jossain vaiheessa) kera Luvian puolelle, Rajakallioille (kallioilla käynnin aiheuttaman pienen kivikkoajelun/tunkkailun voisi ohittaa alakautta traktorin uraa) kuten allaolevan kohdan jossa lupaava uusi polku osoittautui aika huonoksi valinnaksi.

Luvialle tullaan taas polkuja ja metsäteitä. Keskustassa on 8-tien risteyksessä St1 Luvia Yhdystie josta saa lounasta/kahvia. Luvian jälkeen vähän asfaltin reunaa… ja taas metsäteille ja poluille. Lyhyesti taas täällä metsäteiden välissä vain huono väylä jossa voi ehkä vähän joutua tunkkailemaan. Edellisen kuvan mukainen reitin tarkistus on paikallaan.

Unelmabaanojen välissä lyhyesti risukkoa

Tällä kertaa ohitin suositun Pinkjärven merkityn reitin, sen voi kiertää extrana jos haluaa ja siellä on pari laavua, toinen on vieläpä parilaavu eli tilaa on aika hyvin. Alueella on lisäksi talvisin latupohjana oleva reitistö jossa ihan mukavia (polkumaisia) metsäteitä ajettavaksi. Hienoja isoja ilveksen tassunjälkiä näkyy talvella.

Pinkjärveltä Eruajoelle voisi kulkea useampaakin reittiä, samaa puolta 8-tien pääsisi lyhimmällä, mutta se kulkee yhden talon ”pihapiiristä”. Tällä kertaa etsin uutta reittiä joka ei mene liian lähelle asumuksia. Eli ylitin 8-tien ja kurvailin sieltä metsätietä, traktorin jälkeä ja pikku polkuja kunnes ylitin uudelleen 8-tien. Yksi 30m pitkä kostea kohta josta kuitenkin pääsi sivusta polkujuoksukengilläkin kuivin jaloin, muuten hyvää mtb-reittiä siellä.

Eurajoensalmen rannnalta Vuonajärven ympäri kulkee merkitsemätön Paanan patikka joka kävellään lokakuussa. Kerran kokeilin mutta en edes löytänyt reittiä tuolla sivulla olevan karttakuvan perusteella, merkintöjä ei oikein ole ja mennään todella läheltä taloja. Reitistä löytyy keskustelua Minun Eurajoki-ryhmässä.

Eurajoen pohjoispuolen Ilveskalliolla on valittavana enemmänkin polkuja ja hiihtolatupohjia. Myös Ilveskalliolla kannattaa katsoa Trailmapistä omaan ajeluun sopiva reitti, minun reittini oli hiukan hankala ja vielä ylämäkeä. Ja toisaalta ajoin osittain latupohjaa joka on autolla ajettavaa hiekkatietä… ja laduillehan kerätään aina kaikki jyrkimmät mäet 🙂

Keskustasta löytyy kauppoja ja ainakin K-Supermarket Eurajoen portissa on kelpo kahvila/pizzapaikka (kaupasta löytyy myös sukkia ja muovipusseja jos vaikka on lähtenyt aamukasteen aikoihin…). Siinä vastapäätä on lounaskahvila Kaffekellari joen puolella nimensä mukaisesti kellarissa, en käynyt kun ei ollut auki. Eurajoelta ajelin tietä, metsätietä ja loppumatka todella hienoja polkuja ja mönkijäuria Ydinportille joka osoittautui ihan siistiksi lounaspaikaksi.

Ydinportin jälkeen pakollinen lyhyt pyörätiellä rullailu, sitten taas metsätielle. Sähkölinjan kohdalla pikku tunkkauskin, pitkää ruohoa ja kuoppia eikä kulkijoita, muuten pystyisi ajamalla menemään tämänkin kohdan.

Metsätietä ennen sähkölinjaa
Sillan yli ja pellon reunaa, sitten tiukka vasen koivikon/ojan kohdalla, sen ojan yli on silta vähän matkan päässä

Loppumatka Raumalle onkin hienoja polkuja, metsäteitä, latupohjia ja lyhyesti pikkutietä.

Kaarijärven rantametsissä on upeita polkuja, rannalla kaksi uimarantaa joista toisessa laavu ja toisessa Kaaron Kyläyhdistyksen vuokrasauna. Tarkista keäajan aukioloajat.

Kaaron rantasauna ja uimaranta
Kaarojärven laavu ja uimaranta

Hangassuo on muistikuvani mukaan sen verran ”mielenkiintoinen” että ajelin latupohjia pitkin sen ohi. Ne on oikein nättejä ajella.

Pohjoiskehältä Porintielle on mukavia polkuja ja nättiä kalliobaanaakin.

Äyhön ohitus on reilun kilometrin pakollista asfalttibaanaa. Äyhönjärvi-Pitkäjärvi aina Kortelan ABC:lle on hienoa urbaanipolkua puistomaisemissa, leveää ja helppoa mutta hienoa.

Äyhönjärven rantaa

Tästä retki jatkuu kohti upeita Rauman kallioita ja edelleen Laitilaan, Mynämäkeen ja Turkuun. Tämän syksyn aikana… tämä nyt vaan pitää saada pois Tarttis tehrä-listalta, ollut siellä jo liian kauan.

Reitti kahtena osana koska Mynämäki-Turku osuuden ajaminen jää tällä erää myöhemmäksi…

Pori-Rauma-Mynämäki 210km, 2020

Turku-Mynämäki 50km, parin vuoden takaa

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *