Turku-Tampere maastopyörällä

Turku-Tampere väli on mahdollista ajaa maastopyörällä merkittyjä  retkeilyreittejä, muita löytyviä polkuja sekä välillä pieniä teitä pitkin. Matkalla on uimarantojen ja laavujen lisäksi useita saunoja. Löytyy sekä kaupungin rantasaunaa että yksityistä vuokrattavaa. Edellisten Turku-Pori ja Tampere-Pori reittien jälkeen ajattelin siis kokeilla vielä Turku-Tampere väliä josta tulee sama yli kaksisataa kilometriä. Yllävän paljon löysin sieltäkin kivoja taukopaikkoja, maisemia ja polkuja pikkuteiden lisäksi.

Turusta lähtiessä voi aloittaa Turku-(Säkylä-)Pori maastopyörällä reittiä Köyliöön asti, hiukan Kaarnikka-Metsäjärven yläpuolelle asti. Sieltä kurvataan Köyliön vankilan ohi Huittisiin päin lähinnä pieniä metsäteitä pitkin. Tampreelta lähtiessä taas kurvataan tälle reitille Reitti Satakunta-Pirkanmaa (Tampere-Pori) – reitiltä Pikku-Ahvenisto – järven kohdalla.

Linkit ja info

Sastamalan virkistys- ja ulkoilualueet

Ritajärven luonnonsuojelualue

Siuron metsät 100luontohelmea.fi sivuilla

Nokian luonto

Nokian saaristo Retkipaikan esittelyssä

Kaarnikka-Metsäjärvi – Huittinen

Kaarnikka-Metsäjälvestä enemmän infoa Turku-(Säkylä-)Pori maastopyörällä. Vankilan ohi ja sen jälkeen kuljetaan pieniä teitä. Kuten yleensä, kahden metsätien väliin jää lyhyt metsäkaistale. Tällä kertaa siellä oli valmiina jonkinmoinen polku, enimmäkseen varmaan eläinten aikaansaama mutta ajokelpoinen. Ehkä niiden susien joita Pöytyällä liikkuu. Ensimmäinen retkeni tänne sattui pari päivää ennen kuin tuolta vankilasta lähti pari kaveria omalle lomalle… olisi voinut olla mielenkiintoinen tilanne tavata metsässä näitä retkeilijöitä.

Kuvassa jo todella nättiä pientä metsätietä vankilan ja Huittisten välillä. Heti tämän jälkeen oli lyhyt polku ennen seuraavaa metsätietä.

Metsätietä Köyliö-Huittinen välillä

Metsätietä Köyliö-Huittinen välillä

Lisää pieniä teitä Huittisiin, siellä on lyhyesti polkua ennen keskustan ohitusta. Juuri ennen keskustaa koukkasin katsomaan Mommolankoskea. Siitä melkein pääsee yli…

Huittinen, Mommolankoski

Huittinen, Mommolankoski

Huittinen-Keikyä/Äetsä

Huittisten ohituksen jälkeen löytyy hieno pieni alue jossa on hiihtolatuja ja maastopyöräilyreitti, eli Kännonvuori-Vihkimysvuori-Pöylönvuori. Samalla alueella kulkeva Huittisten Metsäpolku seuraa lähinnä hiihtoladun pohjia eli pururataa. Alueelle on siis tehty ja merkitty myös Maastopyöräily ja patikointireitti. Sekin seuraa osittain hiitolatua, loppu on todella hienoa pikku polkua.

Kännonvuori-Vihkimysvuori-Pöylönvuori

Hiukan tiellä ajoa taas väliin kunnes päästään Pahkionvuoren todella hienoille poluille. Laavu löytyy tuulivoimalan jälkeen.

Lyhyen tieajon jälkeen päästään taas hienoille poluille ennen Keikyän riippusiltaa. Sienimetsää.

Huittinen-Äetsa polkuja

Keikyän riippusilta 228m

Ennen riippusiltaa on lyhyesti lyhyesti tietä.

Keikyän riippusilta

Keikyän riippusilta

Keikyän riippusilta

Keikyän riippusilta

Päivitys 2020: Keikyän riippusilta on korjattu ja taas avoinna!

Juuri tulleen tiedon mukaan paikallinen Raition kyläuhdistys on ottanut ”vastuulleen”  sillan kunnostuksen!

Päivitys 2019: Säpilän riippusilta on korjattu ja taas avoinna!

Kokemäki, Säpilän riippusilta 2017

Kokemäki, Säpilän riippusilta 2017

Keilyä/Äetsä – Ritajärven luonnonsuojelualue

Keikyä-Aurajärvi väli on virallinen merkitty reitti. Latupohjaa ja retkeilyreittiä, eli leveää mutta ihan mukavaa myös maastopyörällä. Enimmäkseen leveällä väylällä kiva polku, tai ei mitään. Reitti näkyy myös Pirkanmaan virkistysalueen kartassa. Aurajärven rannalla on hieno parilaavu, rantasauna ja uimaranta.

Keikyä-Aurajärvi latupohjaa

Keikyä-Aurajärvi latupohjaa

Keikyä, Aurajärvi parilaavu

Keikyä, Aurajärvi parilaavu

Aurajärvi-Ritajärven luonnonsuojelualue

Pienen tiesiirtymän jälkeen pääsee polkua ja sähkölinjan pohjaa seuraavalle tielle. Tämä on aika pitkä tieosuus, mutta mukavasti kurvikkaita ja mäkisiäkin pieniä teitä ettei käy aika pitkäksi.

Pääjärven leirialue

Ritajärveltä lähtee Pääjärvelle päin merkkaamaton polku, mutkikasta kalliobaanaa ja muuta hienoa polkua Mustalahdentielle asti. Siitä Pääjärvelle on hankalampaa, vaikka periaatteessa siellä on vanha traktorin jälki suurimman osan matkaa, kunhan sen löytää. Tuosta kiven taakse minä painelin.

Kulkijoita on ollut vähän, ei ole hyvin näkyvää jälkeä. Pohja on epätasainen ja pieni hakkkuukin tietysti löytyy. Pienen iloisesti porisevan puron ylitys puolimatkassa ei ole ongelma. Eri suunnista Pääjärvelle päin tulevien metsäteiden välissä on hankalakulkuiset metsäkaistaleet, ja autolla Pääjärvelle pääseekin vain pohjoisen kautta (ne kuntaliitokset…).

Pääjärvellä on kauniin järven rannalla Sastamalan asukkaille tarkoitettu Pääjärven leirialue ja sauna. Hieno ranta, iso katettu rakennus, laavu ja pieni sauna joka on osittain upotettu rantakallioon.

Pääjärven leirialue ja sauna

Pääjärven leirialue ja sauna

Ritajärven luonnosuojelualue – Otamus

Ritajärven alueella on pyöräily kielletty, ja polut onkin todella haastavaa kivikkoa jossa  useimmat tunkkaisi suurimman osan matkaa. Suosittelen pyörällä tien kautta ohitusta. Ritajärven alueen jälkeen polku jatkuu vielä Horkkaan asti, merkinnät on huonot mutta polku selkeä. Korkealle kalliolle kiipeäminen palkitaan yhdellä Suomen suurimmista siirtolohkareista jonka nimi on kai Sikokivi (se on oikeasti ISO vaikkei näy edes kartoilla!). Hiihtomajan jälkeen joutuu ajamaan pitkän matkan tietä, mutta ihan kivoja pieniä hiekkateitä sentään taas. Pientä mäkeä ja mutkaa koko ajan.

Sastamalantien ylityksen (Häijään Neste vain 1.5km päässä) jälkeen päästään taas poluille. Lyhyen metsäalueen jälkeen vähän tietä ja komeita maisemia. Noustaan Otamuksen merkattuja reittejä talon pihan läpi Tupurlanjärven rannalta korkealle vuorelle maisemia ihailemaan. Maiseman ihailuun on hieno näköalapaikka, mutta kuten monessa muussakin paikassa, puut kasvaa pikku hiljaa niin että maisemat alkaa häviämään näkyvistä.

Otamus-Siuro

Otamuskahvila / Otamuskahvila Facebook / Otamus Sastamalan sivuilla on hieno pieni kesäkahvila todella kauniilla paikalla joen rannalla. Avoinnaoloajat kannattaa tarkistaa!

Otamuskahvila

Otamuskahvila

Otamuksen alueella on kolme reittiä jotka kaikki kiertää lenkin. Luontopolku on 2km, se kiertelee jyrkkää joentantaa, matkalla on erilaisia opastauluja kasveista jne. Tilankierros  6km nousee jyrkähköä mäkeä ylös, mutta siellä ylhäällä reitti on helpompaa. Hieno näköalapaikka ja laavua jne löytyy. Salmin kierros 8.5km nousee jyrkän mäen ensin joelta ylös, ja sitten vielä Salmin vuoren huipulle. Sieltä polku nousee maltillisemmin Peltokankaanvuorelle päin. Peltokankaanvuorella käynnin jälkeen tullaan polkua vähän takaisin päin,  jos haluaa jatkaa Siuroon ja Ylöjärvelle päin.

Matkalla Siuroon on hienoja polkuja yli kallioiden ja hiukan tiesiirtymää. Siurossa hieno kahvila-ravintola ja terassi.

Siuro

Siurolta Nokialle on hienoja reittejä ja maisemia. Paljon hienoja pikku järviä, reitin valinnasta riippuen helppoja tahi vähemmän helppoja polkuja ja metsäteitä. Laavujakin löytyy useampi.

Siuro, Linnakota

Siuro, Linnakota

Siuro, Ruutana

Siuro, Ruutana

Kanootti olisi ollut hyvä väline syksyllä 2017…

Nokia, Juottojärvi

Nokia, Juottojärvi

Nokia, Kalliojärvi

Nokia, Kalliojärvi

Turku-Köyliö

Turusta Köyliöön asti voi kulkea Turku-Pori-retken reittiä.

Ylöjärvi-Tampere

Ylöjärveltä Tampereelle voi siis seurata Reitti Satakunta-Pirkanmaa-retken reittiä.

Tämän reitin voit ladata GoogleDrivesta:

Turku-Yläne-Tampere gpx.

Kuvassa tku-pori, tre-pori ja tämä säkylä-tre. Valmiina myös reitit tku-rauma-pori ja tku-hki…

You may also like...