Ritajärven luonnonsuojelualue, Sastamala

Aikaisemmin nimellä Hornion ulkoilualue tunnettu alue on nyt virallisesti Ritajärven luonnonsuojelualue. Todella hienoja perinnemaisemia (ei hakkuualue)  kallioisine järvenrantoineen. Reitit on hyvin merkitty, puisia rakenteita on nyt monessa kohdassa kulkua helpottamassa. Siitä huolimatta tämä on vaativa alue kävelijällekin. Maastopyörällä olisi turha mennä, ja se onkin alueen säännöissä kielletty.

Sastamalasta löytyy Suomun kalavedet, Ritajärven luonnonsuojelualue (oli aikaisemmin Hornion ulkoilualue), Kuosman kiäppi ja Otamus. Sastamalan matkailusivuilla on lisätietoa. Kiikoisten sivut on hävinneet.

Ritajärven luonnonsuojelualue

Ritajärven luonnonsuojelualueesta löytyy Sastamalan sivuilta esittely ja video. Myös Facebook-sivu tietysti löytyy. Alue on linnuntietä alle 2 kilometriä leveä, polkuja pitkin matka alueen halki on vähän yli 2 kilometriä, joten se on erinomainen kohde perheretkeilyyn. Kaikki alueen polut jos kiertää niin saa jo aika pitkän lenkin aikaiseksi. Maisemat on hienoimpia mitä on vastaan tullut. Olen käynyt paikalla n. viisi vuotta sitten, ja polut on uusista rakenteista huolimatta vieläkin välillä hankalakulkuisia, alue on erittäin kivikkoista. Paljon on kulkijoita ollut liikkeellä, polut on selkeitä ja myös hyvin merkitty.

Vertailun vuoksi muutama kuva vuosi 2012 heinäkuu/2017 toukokuu

Molemmat parkkipaikat on siistitty ja suurennettu, aika monta autoa mahtuu parkkiin. Tavallinen toukokuun lopun maanantai iltapäivä, ja paikalla oli jopa 7 autoa. Suosittu alue siis. Täydellinen ajankohta retkeilyyn, vielä ei ole niitä ihania pörrääjiä. Keskimmäinen auto taitaakin olla nopea, kaunis ja ennen kaikkea tilava (3 pyörää ollut kyydissä)  italialainen pyöränkuljetusväline.

Polkujen sorastusta ei ole sentään tehty muualla kuin tässä heti parkkipaikan jälkeen. Siinä olikin muistaakseni aikaisemmin aika hankala ja märkä paikka. Järven rantaan asti ehkä voisi juuri ja juuri päästä rollaattorilla, aika paljon alamäkeen kyllä, mutta rannalla alkaa sitten jo pieni polku.

Rakenteita on uusittu ja lisätty monessa kohtaa.

Reitillä on uusista rekenteista huolimatta vielä aivan riittävästi haastavia kohtia. Tanssikengillä ei ole mitään asiaa tälle reitille! Jos olisi aikaa ja energiaa harrastaa polkujuoksua, niin tämä olisi mukavan haastava reitti siihenkin. Ensimmäinen käyntini täällä 2012 olikin lähinnä juoksuretki.

Ritajärven luonnonsuojelualueen maisemat on upeita. Kannattaa katsoa alussa mainitun linkin kautta löytyvä video kesän ja talven maisemista. Tauolla maistui edellisen illan nokkoslettujen jämät. Tosin olin kotona pakannut lettujen väliin mitä nyt pakasteeseen on vielä jäänyt… punaisia viinimarjoja, mustikoita, karviasmarjoja ja taisi olla muutama tyrnikin. Niin ja tietty vielä siivu omena-raparperihilloa. Kyllä tuli muurahaisillekin kiire tutkia pudonnutta marjaa…

Pääjärvi

Jatkoin reittiä vähän molempiin suuntiin. Ritajärventien puoleiselta parkkipaikalta kulkee merkitsemätön mutta paljon kuljettu lisäpolku Pääjärvelle. Hienoa neulasbaanaa pääasiassa kallioiden päällä. Juuri ennen pikkutielle saapumista on hämäyksen vuoksi todella upean näköistä väylää kallioilla… ja siitä on useimmat eksyneet jatkamaan väärään suuntaan. Tai ehkä se on ollut tarkoituskin? Se väylä kuitenkin loppuu kun kalliot loppuu. Jatko näyttäisi olevan lähinnä jäniksen jälkiä. Pääjärvellä en ole käynýt rannalla asti, näytti olevan mökkejä sun muuta hidastetta siellä.

Tuolta voisi olla jokin polun tapainen tuonne laavulle ja uimarannalle? Joutuu siis käymään vielä uudestaan.  

Tuli käytyä, tuossa näkyy reitti Pääjärvelle. vasemmalla kahden pikkitien välinen osuus ei varsinaista polkua koko matkaa, mutta jonkinmoista traktorin jälkeä, pieni hakkuu jne. Olisi ihan kätevää jos tuo hieno kallobaana jatkuisi, ei tarvitsisi kulkea tuota pikkutietä…

Ritajärvi-Pääjarven leirialue plus kalliobaana, kartta 2017

Ritajärvi-Pääjarven leirialue plus kalliobaana, kartta 2017

Ritajärvi – Hornion ulkoilumaja

Kun kiertää Ylinen-Ritajärven ympäri kiertävää polkua järven yläpäähän, niin sieltä risteää polku myös Hornion ulkoilumajalle päin. Järvensivulle asti polku on edelleen aika kivikkoista, mutta siitä ulkoilumajalle jo sellaista peruspolkua. Pientä nousua ja laskua kyllä riittää. Polku on luultavasti (?) osa vanhaa jo kauan sitten kuopattua Lounais-Pirkanmaa – Satakunta retkeilyreittiä. Sellaisen kartta löytyi infotaululta kun 2015 kävin Sastamalan toisessa hienossa paikassa, Otamuksessa.  Näiden kahden välilläkin tuo reitti siis on kulkenut matkalla Tampereelta (?) – johonkin.

Outoa että esim. Retkikartta ei näytä tuota polkua ollenkaan, se on kuitenkin hyväkuntoinen ja edelleen jopa merkitty ihan hyvin tällä osuudella? Myöskään Ritajärven luonnonsuojelualueen sivuilla ei mainita tätä jatkopolkua? Tuo iso kivikään ei näy kartalla?

Matkalla löytyi myös yksi suurimmista siirtolohkareista mitä on tullut nähtyä. Perinteisesti kaikki yli kuution vetävät kivenmurikat on Suomessa paikallisia nähtävyyksiä omine infotauluineen ja parkkipaikkoineen, mutta tälle en ole moisia löytänyt. Olen niin hämmentynyt!

Melkein yhtä iso tämä on kuin Saukonreitillä oleva Lostenen eli Ilveskivi (Pohjanmaan suurin siirtolohkare?). Turun Kukkarokiveä en laske ollenkaan samaan sarjaan, se kun on puoliksi meressä, eikä sinne pääse pyörällä 🙂

Kuvan oikeassa alakulmassa on Läski maastopyörä piilossa, siitä voi kuvitella mittasuhteet.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *