Kintulammen retkeilyalue, Tampere

Kintulammen retkeilyalue on todella hieno. Siellä on helppoja vanhoja polkuja ja vanhaa hienosti vihreää metsää. Sieniäkin löytyi aika mukavasti. Alueelle ollaan juuri nyt syksyllä 2017 rakentamassa lisää polkuja ja taukopaikkoja, ja useampi laavukin ilmeisesti tulee lisää vuodenvaihteeseen mennessä. Uudet polut on osittain vielä hyvin hentoisia, mutta pohja on kohtuullisen tasaista, joten polut syntyy aika nopeasti. Polut on jo merkitty maalimerkeillä puihin, ja lisäksi naruilla niissä paikoissa joissa polkua ei vielä näy, joten siellä pystyy jo kulkemaan mukavasti.

Päivitystä Toukokuu 2018

Alue on nyt virallisesti valmis ja juhlallisesti avattu. Kävin uudestaan ajelemassa, tällä kertaa kaikki alueen polut… lukuunottamatta etelän pistoa hienolta Saarijärven laavulta Pulesjärventielle. Polut on yhtä lyhyttä kohtaa lukuunottamatta jo hyvin havaittavia ja helppoja seurata. Taukopaikkojen laavut ja nuotiopaikat on nyt hienossa kunnossa ja kopit täynnä puita. Alue on hieno mutta maastopyörällä aika vaativa ajettava. Vähän saman tyyppinen kuin Sastamalan Ritajärvi  (ei maastopyöräilyä) ja Ulvilan Joutsijärvi (hyvinkin vaativa kivikkoinen reitti maastopyörällä).

Parkkipaikkoja ollaan parhaillaan parantamassa paikan aikamoisen suosion vuoksi. Alla muutama uusi vertailukuva ja vanhat tekstit.

Kintulammen retkeilyalueen info

https://kintulammi.fi/ jossa linkki myös Facebookiin.

Löysin sattumalta Vaellusnetin turinoista Reissu Peten tarinaa alueelle tulevista uusista reiteistä. Sieltä löytyy myös linkki Reissu Peten juttuun alueen uusimisesta karttoineen jne. Parkkipaikan osoite navigaattorille on Kintulammentie 378. Kymmenen vuotta sitten tehdyn Hoito- ja käyttöuunnitelmat (PDF) ehkä toteutuu vihdoinkin. Alueelle pääsee myös Kortejärven tilan kautta, infoa löytyy Tampereen kaupungin retkeilyalueet-sivuilta.

Kintulammen retkeilyalue

Kintulammen retkeilymaja

Lähtöpaikallamme Kintulammentiellä on  kaksi parkkipaikkaa muutaman sata metriä ennen järven rannalla olevaa vuokramökkiä/saunaa. Niihin mahtuisi asiallisesti parkkeerattuna varmaan 20 autoa, mutta tavalliseen tyyliin homma kun hoidetaan niin siihen mahtuu ehkä 8 autoa. Polkupyörällä pääsee puomin ohittamalla ajamaan tietä pitkin mökille asti.

Kaverin kanssa käytiin hakemassa sieniä, ja samalla katsomassa osa reiteistä. Käveltiin hyviä polkuja Kintulalammin ympäri ja alakautta Kaukaloiselle johon on kait tulossa laavu, ja sieltä uusia polunpohjia Kaulamoiselle. Takaisin tultiin edelleen uutta polkua mutta eri reittiä yläkautta Kintulammin pressulaavulle (uusi laavu tulossa kai tähänkin), niin että lopulta kierrettiin Kintulammi kokonaan ympäri.

Kintulammen retkeilyalue, Kintulammin pressulaavu

Kintulammen retkeilyalue, Kintulammin pressulaavu

Kintulammi, uusi laavu 2018

Kintulammi, uusi laavu 2018

Polut

Alueella ennestään olevat reitit on leveää ja helppokulkuista polkua, tosin näillä keleillä nekin oli jossain kohdissa hiukan kosteita. Pitkoksia saattaa olla tulossa niihinkin kohtiin. Uudet polut on jo merkattu puissa olevilla maalimerkeillä, mutta polkua ei ihan joka paikkaan ole vielä juurikaan muodostunut. Onneksi siellä on näissä paikoissa naru vedettynä polun linjaukselle. Sitä kun seurailee niin tulee kuljettua todennäköisemmin samaa jälkeä muiden kanssa, ja polkua syntyy. Tosin siellä näkyi jo sitä että kaikki ei halua kiertää puuta vasemman kautta vaikka naru sieltä menikin… polku oli syntymässä puun molemmille puolille.

Paikalliselle suunnistuskerholle vaan viestiä että täällä olisi hyvää maastoa juoksuharjoituksille. Samalla auttaisivat osaltaan hienon alueen kehittymistä. Muutaman kerran kun siellä juoksisi pitkä jono suunnistajia, niin kyllä polkua syntyisi. Tuolla alueella kyllä onkin kuulemma järjestetty suunnistuskisoja, ja alue onkin siihen oikein hieno. Tien varressa olevilla hiekkamontuilla on paljon lisää parkkitilaa, ja siitä on n. 1.5km Kintulammelle. Esim. Lopen Ilvesjuoksu 2014 paransi siellä polkuja selvästi, harmi että se jäi yhteen kertaan koska sen alueen poluissa olisi parantamisen varaa.

Nyt nähdyt uuden näköiset pitkokset oli tehty perinteiseen tyyliin puutapeilla, siitä paljon lisäpisteitä tekijöille! Samaan ihmeeseen törmäsin kesällä Joutsijärvellä, siellä vanhoja pitkoksia paranneltiin ja vaihdettiin samalla naulat puutapeiksi! Hienoa toimintaa!

Kintulammen retkeilyalue, pitkospuu

Kintulammen retkeilyalue, pitkospuu

Kintulammi

Kintulammen retkeilymaja on todella hienolla paikalla lammen rannalla. Hentoiset syksyn värit vielä korosti paikan kauneutta.

Kintulammen retkeilyalue, taustalla Kintulammin retkeilymaja

Kintulammen retkeilyalue, taustalla Kintulammin retkeilymaja

Kintulammen retkelyalue, polku

Kintulammen retkelyalue, polku

Kintulammen retkelyalue, polku

Kintulammen retkelyalue, polku

Kintulammen retkelyalue, sieniä

Kintulammen retkelyalue, sieniä

Kintulammen retkeilyalue, Lampaankääpä

Kintulammen retkeilyalue, Lampaankääpä

Kalasääksen pesäpuu

Polku kulkee eräässä kohtaa hienon ison puun juurelta, ja siinä puussa on kyltti (vuodelta 1…) jossa suositellaan pesäpuun läheisyydessä kulkemisen välttämistä.

Kintulammen retkeilyalue Kalasääksen pesäpuu

Kintulammen retkeilyalue Kalasääksen pesäpuu

Kaukaloinen/Kaukaloistenkallio

Laavu on ilmeisesti tulossa tälle nuotiopaikalle hienon jyrkänteen päälle, alapuolella on pieni lampi jonka halkaisija kartalta mitaten n. 70m. Alhaalla lammen rannalla ei käyty, joten ei ole tietoa millaista siellä on. Täältä uusi polku jatkuu narulla merkittynä kohti Kaulamoista.

Kintulammen retkeilyalue, Kaukaloinen

Kintulammen retkeilyalue, Kaukaloinen

Kaukaloisten kallio, uusi laavu 2018.

Kaukaloisten kallio, uusi laavu 2018.

Muutamassa kohdassa narun oli vienyt mennessään hurjaa vauhtia polun poikki kiitänyt hirvi tahi muu elukka, ja hortoilimme narun perässä suolle. Siinähän olisi voinut olla paikka johon on tulossa pitkospuut… kengät taisi vähän kastua, ja palatessamme samaa polkua takaisin etsimme oikean reitin ja korjasimme katkenneet narut paikalleen. Vaikka puissa on hienot maalimerkinnät, ne ei vielä yksin riitä polun seuramiseen koska polkua ei paikoitellen juurikaan vielä näe. Metsänpohja on täällä aika tasainen, joten polulle on monta linjaa valittavana.

Kintulammen retkeilyalue, uusi polku ja naru

Kintulammen retkeilyalue, uusi polku ja naru

Kaulamoinen

Laavulle on paikka valmiina (?) tämän pistopolun päässä, joten pitänee käydä myöhemmin ottamassa vertailukuva kun/jos laavu tänne ilmestyy.

Kintulammen retkeilyalue, Kaulamoinen, laavun paikka?

Kintulammen retkeilyalue, Kaulamoinen, laavun paikka?

Kaulamoinen, nuotiopaikka 2018

13 Kaulamoinen, nuotiopaikka 2018

 

Alueen viitoitukset on todella hyvät, mutta paperikartta on hyvä olla mukana jollei muista kaikkien paikkojen nimiä.

Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualue, viitoitus.

Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualue, viitoitus.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *