Koskeljärvi, Eura

Koskeljärvi on Lounais-Suomen suurin mökitön järvi. Näin lukee Luontoon.fi sivuston esittelyssä. Ainakin se näyttää olevan suosittu kalastajien keskuudessa. Ja muuten vain oikein kaunis alue. Talvella järvelle tehdään perinteisen tyylin latu ja voihan siellä luistella jos kelit sopii.

Päivitetty 2020/01

Lyhyessä esittelyssä mainitaan reitin pituudeksi 11km, samalla sivulla kartalla taas on vain vanha versio 4.5km. Tämä on taas näitä hassuja juttuja. Reitin pituus on lopulta pohjoispään P-alueelta eteläpään P-alueelle 13.5 km. Epämääräisyys näissä johtunee siitä että reittiä hoitaa paikallinen kyläyhdistys. Ja hienosti hoitaakin!

Reitillä olevat taukopaikat on yhtä lyhyen pistopolun varressa olevaa lukuunottamatta (ei kartalla, etsi se…) järven rannalla, ja hyvin hoidettuja. Puita löytyy jne. Järven toisella puolella Härkluomassa on vielä yksi laavu. Reitti on hyvin viitoitettu. Vaalijärven rannalla on vielä toinen lintutorni.

Uhrattu-Pyhäniemi reitti ja Latosaari polku

Retkikartta näyttää alueelle nämä kaksi lyhyttä reittiä, jotka siis on vain osa reitistä. Polku on koko matkan hyvää ja helppoa, pitkospuut on joko hyviä kaksilankkuisia tai todella leveää yksilankkuista.

2015: Satuin paikalle juuri kun oli ollut yöllä kylmää, ja aamulla tihkutti vielä vettä sinne ajaessani. Ikinä ennen en ole joutunut myöntämään etten pysty ajamaan puoli metriä leveää hyväkuntoista pitkosta… mutta nyt jopa taluttaminen oli hankalaa. 2020: Nastat alla ajaminen olikin sitten todella helppoa ja mukavaa… käveleminen oli edelleen hankalaa, ja pyörän päälle pääseminen jäiseltä pitkokselta kun vieressä on puolimetrinen tulvavesi…

Aamulla oli vielä jäätä järven rannassa. Tuon pengertien vieressä on siis pieni kanava jonka yli vie useita pieniä siltoja. Järven vedenpinnan tason säätöä kait tämä kanava…

eura_koskeljarvi_jarvi_jaassa

Lyhyesti hienoa kalliomaastoa metsäsaarekkeella. Pönttö vaatisi pientä remonttia vaikka sulautuukin kauniisti ympäristöön. 2020: Pönttö alkaa olemaan maatunut, kuka veisi uuden, mielellään sama värimaailma kuin tuossa?

eura_koskeljarvi_kalliosaareke

Koskeljärven kartta

P-alueella on kartta jossa näkyy koko reitti ja muuta infoa. Reitin varrella on lisää hyväkuntoisia infotauluja. Pari kaivoakin taisi olla matkalla.

eura_koskeljarvi_kartta

Pistopolun päässä oli laavu joka ilmeisesti ei ole Metsähallituksen ylläpitämä. Siellä oli parhaiten klapeja. Nykyään uusi parempi iso grilli tuon tulipaikan lisäksi.

eura_koskeljarvi_laavu

Kuvassa näkyy hiukan jälkeä metsässä kulkevasta penkereestä jonka päällä polku kulkee aika pitkän matkaa.

eura_koskeljarvi_metsa

Vettä ja jäätä pitkoksilla.

eura_koskeljarvi_pitkos_jaassa

Todella hieno lyhyt reitti kunhan ei eksy paikalle kun pitkokset on märkiä, (tai kun on tulvaa kuten 2020 tammikuussa). Pitkoksia on reitillä aika paljon.

Retken päätteeksi piti vielä istua hetki P-alueen vieressä olevalla nuotiopaikalla, auringonlaskua pällistellen.

eura_koskeljarvi_p-alueen_nuotiopaikka

Pyörä oli siis jo pakattu autoon, ja kuivat vaatteet vaihdettu ylle kun huomasin että polku jatkuukin tuosta järven toista rantaa. Ihan vaan ihmisten kulkema reitti ilman merkintöjä, mutta olihan sitä pakko vähän katsoa, ja lopulta kävelin sitä jotain puoli kisaa Kolkankalliota kohti. Lamppukin oli autossa, mutta vielä näki aika hyvin kulkea ilmankin. Polku oli todella märkä ja lopulta luovutin, mutta näytti siltä että siitä pääsisi vielä eteenpäin. Pääsisiköhän lähimmälle metsätielle asti, ja siitä tuolle tielle jota ajoin järveä kiertäessäni? 2020: Kyllä pääsee, tästä lisää…

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *