Merikarvianjoki retkeily

Aivan Merikarvian keskustan tuntumassa, Merikarvianjoen rannoilla on hienoja taukopaikkoja. Vaikka useimmat laavut on lähinnä kalastustarkoitukseen, nuotiopuita saa käyttää vaikka jossain sanotaan niiden olevan vain kalastusluvan hankkineille, kyltit korjataan kuulemma lähiaikoina. Useimpiin näistä laavuista pääsee myös rullatuolilla! Kartalta löytyy paikat.

Näistä osasista on tavallista haastavampaa tehdä pidempi lenkki. Varsinaista polkureitistöä on Lankosken luontopolku ja kartan keskipaikkeilla oleva Piinukosken luontopolku. Nämä pitää joskus kesällä kiertää kaikki vaikka soveltaen Merikarvia Highlights-reittiä. SataSykkeli olisi myös jokin karttajuttu, mutta kun se vaatii Flash-liitännäisen niin jäi nyt katsomatta mitä siellä olisi.

Näille paikoille on erittäin hyvät viitoitukset teiden varsilla, eli kun etsit niin ei tarvitse lähteä pikkuteille ajelemaan jollei viittaa näy. Itse aloitin lenkin tulemalla Porista Vaasantietä, Lankosken (Köffissä aamukaffet) kautta.

kummallisenkodikas.fi

merikarvia.fi/?p=/matkailu_ja_vapaa-aika/retkeily

merikarvia.fi/?p=/matkailu_ja_vapaa_aika/

merikarvianjoki.fi

Päivitys 2022 toukokuu

Kävin asfaltti-/grävel – läskillä kiertämässä nämä kaikki. Matkaa tuli piirun vaille 30km. Hiukan on matkalla hiekkatietä, ja vielä vähemmän polkua ja yksi ihan mahoton mutta lyhyt tunkkaus. Alla infokartta aiheesta… älä aja niinkuin minä ajoin…

Pisto kaupungille oli kahvihampaan kolotusta korjaava siirtymä… tosi mukava paikka tämä Lounas ja pitopalvelu Sinihelmi. Reitillä näkyi monennäköistä majoitusta, leirintäaluetta, mökkejä, hostellia jne. löytyy.

Lankoski

Kahvila Köffi ja luontopolku lähtee pihalta sillan alitse joen rantaan. Luontopolun varrella laavu ja jopa pieni ”riippusilta”. Parkkitilaa on Köffin pihalla ja toisella puolella jokea. Kuva on 2017 retkeltä, en tiedä missä kunnossa silta nyt on.

Lankosken luontopolku, riippusilta
Lankosken luontopolku, riippusilta

Lankoskelta jos jatkaa Vaasaan päin tulee Maatilamatkailu Koivuniemen Herra jonka pihan perältä lähtee viitoitettu reitti nimeltään Prasukydön kiviaitakierros. Viitoitus on ihan hyvä mutta löytyy siis vasta pihan periltä, reitti kiertää kartalla näkyvän ”peltoalueen”. Lyhyt pitkos-osuus on hyväkuntoinen.

Konihaara

Ensimmäinen paikka retkelläni, parkkipaikka ja hieno laavu joen rannalla. Kesällä on ehkä mahdollista kulkea kosken yli, ainakin virallisessa kartassa myös tuolla saaressa on polunpätkä. Nyt on niin paljon vettä että kosket meinaa hävitä näkyvistä. Laavulle ei pääse rullatuolilla.

Puukoski

Samantyyppinen paikka, parkkipaikka ja hieno laavu joen rannalla. Laavulle ei pääse rullatuolilla.

Laavu Merikarvianjoella
Laavu Merikarvianjoella

Purupakka, Stäävit ja Vaadit

Purupakan retkeilyalueen iso parkkipaikka ja laavu löytyy länsipuolelta Sähkötehtaantieltä. Alue on aika kivikkoinen, aivan kankeaselkäisimmille en voi suositella tätä paikkaa. Parkkipaikan vieressä on laavu johon pääsee helposti, mutta reitti riippusillalle on hankalakulkuinen. Joen yli pääsee siis siltoja pitkin. Koko reitti on vain joitakin satoja metrejä! Uimarantakin löytyy mutta juuri nyt ei tehnyt mieli uimaan.

Riippusilta Merikarvianjoella
Riippusilta Merikarvianjoella

Itäpuolelta Friikoskentieltä vanhaa sähkölinjaa tuleva polku on ensin helpompaa, mutta ennen riippusiltaa sekin on kivikkoinen. Sillan kupeessa Friikoskentiellä on parkkipaikka ja laavu.

Sieltä puolelta kannattaa oikeasti katsoa se sähkölinja heti sillan vieressä, Friikoskentieltä on siihen pienempi viitta. Moni on ilmeisesti mennyt vahingossa vieressä olevan mökin pihan kautta, ja pikku hiljaa se vahvin reitti on muodostunut sinne päin.

Oikea reitti erottuu kyllä hyvin, mutta on helppo mennä harhaan kun riippusillalta tullessa polku suoraan näyttää niin hyvältä, ei tule katsoneeksi ojanpenkkoja sillä silmällä että oikealle lähtee polku vanhaa sähkölinjaa.

Holmankoski

Parkkipaikka ja hieno laavu joen rannalla. Muutama pieni silta joista pääsee jokirantaa eteenpäin. Vieressä on Eumer Fishing Center jolla on oma kalastusalue siinä joten kovin pitkälle jokirantaa ei pääse. Tai ei ainakaan saa kalastaa ilman heidän lupaansa.

Piinukoski

Enemmän vaivaa vaativa mutta todella hieno paikka. Sinne pääsee Piinukosken luontopolkua pitkin tai pikkutietä. Luontopolun alkupisteessä ei oikein ole parkkitilaa (yksi auto juuri ja juuri mahtui tien reunaan). Parkkipaikka löytyy molemmin puolin jokea aivan joen läheltä. Joen yli pääsee riippusillan kautta. Laavu on hienolla paikalla korkealla joen yläpuolella. Merikarvia Highlights -reitit kulkee tämän kautta. Tälle laavulle ja riippusillalle ehkä pääsee rullatuolilla, avustajan kanssa?

Olisi ollut tuletkin kun edelliset retkeilijät oli juuri jatkamassa matkaa, mutta ei taaskaan ollut mitään lämmitettävää mukana. Tuskin vain minun ongelmani, en syö maggaraa kotona, mutta nuotiolla sitä olisi kiva lämmitellä…

Laavu Merikarvianjoella
Laavu Merikarvianjoella

Lehtisenkoski

Parkkipaikka ja hieno laavu joen rannalla.

Änki

Rannalle pääseee molemmilta puolilta. Pohjoispuolella on vain ihan pikkuinen parkkipaikka tien reunassa. Polku kulkee kiertäen pellon reunaa, näkyi aika huonosti mutta opaskyltissä on selkeä kuva. Toisella puolella jokea en käynyt, mutta virallisella kartalla näkyy reitti siellä olevalta parkkipaikalta.

2022: Tämä ei enää näy Merikarvian retkeilykartalla, paikan päällä on kuitenkin edelleen infotaulu jne. Pelto jonka läpi (?) joelle pääsisi on kyllä kynnetty…

Salmelankoski

Parkkipaikka ja hieno laavu joen rannalla

Kräsooran lähiluontokohde

Saaressa, mutta tie vie perille asti vaikka kartat ei kaikki näytä tietä ollenkaan. Tälle lavulle pääsee myös rullatuolilla, pieneltä parkkipaikalta vain n. 100m hiekkatietä. Googlen navigointi näytti jonnekin ihan muualle, ainakin Merikarvian sivuilta löytyvällä Kräsoorantie 243 – osoitteella. Oikea tie ei edes näy kuin ilmakuvakartassa mutta sen alkuun pääseen kun laittaa navigointiin Maarintie Merikarvia. Rantatien varressa on iso viitta jonka kyllä huomaa.

Kräsooran lähiluontokohde, laavu
Kräsooran lähiluontokohde, laavu

Jos rantatietä ajelee Ahlaista kohti niin näkyy vielä yksi näköalapaikka, Syylöö-saaren kohdalla. Näkyy GoogleMapsissä.

Sälttöö

Laavu ja maisemat piti kotimatkalla vielä katsoa mutta jäi toiseen kertaan. Selkämeren kansallispuiston kohde mantereella. Merikarvia-haulla löytyy Retkipaikasta siitäkin juttua.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *