Suomen Sydän kulttuurikuntoilureitti, Turku

Ainakin nimi on tällä vain n. 10 km pitkällä Suomen Sydän-reitillä hieno! Toki mainitaanhan siellä esittelyissä mm. Agricola ja Runeberg (toinen Runeberg), joten kai se nimensä ansaitsee! Reitistä on saatavilla pdf/painetun kartan (kirjasto) lisäksi kännykkäkartta (m.citynomadi.com) ja ääniesittelyjä. Hieno homma. Ja onhan tämä myös samaa aluetta jota kutsutaan nimellä Turun kansallinen kaupunkipuisto (muut kansalliset kaupunkipuistot).Heti alkumatkasta tulee hidaste, kun huomaan että Fabbes Cafe jossa en ole vielä käynyt, on auki. Palvelu oli mukavaa, ja hinnat kohdillaan. Tuolla pitää käydä joskus syömässä. Hieno vanha talo, vähän maalit  rapisee, mutta muuten kiva paikka.

Fabbes Cafe, TurkuPilvinen päivä, mutta silti kiva trippi alkamassa? Viikojen ajo- ja kävelykielto alla, niin että kyllä tämä tripistä käy.

Aurajoki tripLinnavuoren ympärillä on vähän pitkosta, ja lyhyt kivikkoisempi polunpätkä jonka voi taluttaa, muuten tuo virallinen reitti on ajettavissa ihan tavallisella mummopyörällä.

Olen kokeillut vuosien varrella aikamoisen määrän erilaisia vaihtoehtoja jakaa gps-reittejä. Juuri tällä hetkellä on menossa Gpsies-kausi. Tuo on erinomaisesti toimiva, monipuolinen palvelu. Siihen/siitä voi ladata reittejä, ainakin Android-kännyssä erinomaiseksi todetusta Oruxmaps-ohjelmasta. Ja kun jakamisesta oli puhetta, niin tuo embed-kartta sisältää valmiiksi jo reitin latauslinkin, suunnilleen kaikissa mahdollissa muodoissa. ! Poistin tuon käytöstä kun se pilaa sivuston SEOn. Raskas ladata… !

Nähtävyyksien kohdalla on hienot taulut. Joissakin paikoissa on myös vaatimattomampia opasteita.

Suomen Sydän kultturikuntoilureittiNoilta linkkien esittelysivuilta löytynee tarpeellinen tieto varsinaisesta reitistä, joten voin jatkaa kiinnostavampaan aiheeseen. Hieman on väritöntä vielä…

Aurajoen maisemaaTuon reitin ajamista maastoPOLKUpyörällä, tai läskillä (maastoPOLKUpyörällä), puolustaa se että tuon reitin varrella on valtava määrä hienoja polkuja. Odottavat että joku tulisi ja ajaisi! Tarvitsee vain poiketa metsän puolelle sopivissa kohdissa.

Tällä kertaa en itse voinut niin tehdä, koska olen pienen jalkaleikkauksen jälkeen vasta aivan juuri saanut luvan ajella pyörällä, kevyesti, jotta jalat saisivat takaisin viikkokausien kepeillä kopöttelyn aikana menettämänsä Voimat. Kaikki hienot juurakot ja kivikot saa ikävä kyllä vielä odottaa.

Halisten kosken jälkeen löytyy, heti padon yläpuolella, Virnamäki, jossa on jonkin verran polkuja ajettavaksi.

VoikukkaSieltä kurvailun jälkeen kannattaa palata takaisin reitille, ja koukata aivan Aurajoen rantaa menevälle polulle. Aivan upeata pientä polkua! Erästä tunnettua joen ylityskohtaa (tällä hetkellä siinä on silta) kun on kokeiltu (joen toisella puolella olisi Kuralan kylä), voikin jatkaa jokirannasta ulkoilureittiä ylös ajeltuaan suoraan metsän puolelle. Aikamoinen määrä hienoja polkuja löytyy Pähkinämäestä. Sieltä pääsisi pienellä siirtymällä myös Orikedolle ajelemaan sieltä löytyviä polkuja.

Vähän pidemmän matkaa ajelua pikkutietä pitkin, ja edessä onkin jo (ensimmäinen) Linnavuori ja Kieterinmäki, joissa taas mukavasti polkua. Siellä jos tuota varsinaista reittiä ajaa, kannattaa varoa muuta liikennettä, siellä kun liikuskelee raviheppoja, jotka kulkee aikamoista haipakkaa. Pakoon niitä ei pääse… tosin vain parissa kohdassa siellä joutuu ylittämään tuon vain hevosille varatun tien.

Hienon riippusillan jälkeen kun tullaan Vanhalle Härkätielle, niin sitä ajaessa kannattaa katsella sillä silmällä myös oikean puolen pusikoita, sieltä jostakin löytyy polun alku. Tosin aivan joen rantaa menevä virallinen reittikin on hienoa pientä polkua, eli sitäkään ei kannata jättää ajamatta. Vauhdin hurmaa pellolle tehdyllä varsin sileällä polulla!

Linnavuori näkyy joLinnavuorelta pääsee jotenkuten Littoistenjärvellekin polkuja pitkin, mutta se vaatii enemmän harjoitusta.

Kesää ja niitä Voimia odotellessa…

Kesä tulee

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *