Hämeen järviylänkö maastopyörällä

Tämä hieno alue Forssa/Tammela-Karkkila-Riihimäki-Hämeenlinna – välillä on hieno myös maastopyörällä kulkien. Polkuja riittää, sekä ihan vaan polkuja että merkittyjä retkeilyreittejä kuten Hämeen Ilvesreitti. Löytyy kaikkea täydellisen neulasbaanan ja tuskaisen tunkkauksen väliltä.


Tämä on pikakertaus tästä alueesta, aikaisemmasta käynnistä oli jo aikaa. Olen kolunnut näitä Hämeen järviylängön reittejä jo ainakin 2010 lähtien, lähinnä kesälomilla. Silloin aloitin keskustelun aiheesta myös Fillarifoorumilla, ja sain sieltä todella paljon hyödyllisiä vinkkejä muilta siellä käyneiltä! En muista oliko se itselleni eka kerta tuolla, mutta tuon jälkeen kesäkuussa 2010 kävin siellä ajamassa pitkän lenkin. Hämeen infokarttakin oli silloin vielä puutteellinen.

Oman 2010 retken kommenteistakin näkee että ei se reitti silloinkaan ihan priimaa ollut 🙂 (epäonnistunut kopio alkuperäisestä vanhasta sivustosta, esim. kuvat ei näy). Joskus 2014 kävin polkujuoksukisan jälkeen katsomassa miten se vaikutti polkujen kuntoon, ja kyllähän se näkyi.

Alue on iso, ja ajettavaa löytyy useammankin päivän retkeen. Suosituin taitaa olla Poronpolku joka kulkee osittain Komion luonnonusojelualueella, ja reitit sieltä Räyskäläään. Alueella järjestetään vuosittain Poronpolun polkaisu, tosin 2020 jäi väliin. Tällä hetkellä 2021 tapahtuma on tulossa. Useampana vuonna on ollut myös polkujuoksutapahtumia, nekin ovat osaltaan ylläpitäneet polkuja. Nykyään on tietenkin myös Ilvesreitin ystävät-keskustelu. Alueen keskellä oleva Räyskälän lentokenttä palveluineen antaa mahdollisuuden tehdä retkiä joka suuntaan. Lähellä on myös Räyskälän kyläkauppa.

Kartat

Retkikartta, Hämeen infokartta, molemmat näyttää alueen retkeilypalveluita ja Hämeen Ilvesreitin muiden reittien ohella. Molemmat toimii myös kännykällä. Reitit voi kartoilla olla jossain kohtaa hiukan eri paikassa kuin luonnossa. Melkein kaikki tämän alueen polut on myös trailmap.fi – palvelussa. Sillä voi myös klikkailla itselleen halutun reitin gpx-viivaksi seurattavaksi. Seuraamisen voi tehdä samalla nettisivulla, Trailmap Suomi-apsillä (vielä beta, huom. tarkka nimi) tai jollain muulla kartta-appsillä.

Reitin seuraaminen ei ole ”navigointia”, on vain tarkoitus että on mahdollisuus katsoa pikaisesti reittiä, jos tuntuu että on mahdollisuus eksyä halutulta reitiltä. Reittien merkinnät ei välttämättä aina ole niin täydelliset että voisi vain ajella maisemia ihaillen.

Saaren kansanpuisto

Itse aloitin tällä kertaa ajellen ensin Saaren kansanpuiston hienoja neulasbaanoja, harjua ylös ja alas välillä vähän haastetta seassa. Laavulla voisi uiskennella, tai upealla uimarannalla. Uimarannan vieressä on kesäkioski. Lounais-Hämeen Pirtti on vähän piilossa uimarannan vieressä. Muutaman sadan metrin päässä olevalla Kaukolanharjun näkötornilla on myös kesäkahvila. Maisemat tornista on komea, ja se on inspiroinut kuuluisia maalareita, esim. Edelfelt ja Von Wright. Toinen vastaava komea maisema löytyy Pirulanvuoren näkötornista Sastamalassa, se maisemahan löytyy kolikostakin.

Hämeen Ilvesreitti

Hämeen Ilvesreitin yksi osuus alkaa Saaren kansanpuistosta kohti Eerikkälän urheiluopistoa. Tiukkaa mäkeä saa heti punnertaa ylös näkötornille, sieltä taas alas pikkutielle. Ihan ajokelpoisten (ei neulasbaanaa, mutta perinteistä suomalaista polkua) polkujen ja tiesiirtymän kautta tullaan parilaavulle.

Parilaavun jälkeisellä osuudella on muutama sata metriä vähän haastavampaa polkua, kostea kohta jne. Pidempään maastopyöräillyt vain hidastaa. Kartalla tämä näkyy aikalailla suorana viivana, mutta kyllä siellä mutkiakin löytyy.

Harjujen välinen notkelmassa on hiukan kosteaa, ja huonompi polku.
Pääosin polut on hienosti ajettavia, ja merkinnät on ok.

Torronsuolle lähtee oma sivuhaara, mutta suon Tammelan puolen Piippurinsuon polut/pitkokset on aikaisemmin olleet aikalailla hävinneet, ja Torronsuon kansallispuiston reiteillä taas on maastopyöräily kielletty.

Eerikkälästä Ruostejärven (Ruostejärven virkistysalue) toiselle puolelle Hämeen Luontokeskukselle voi ajaa ympyrälenkin, tai valita edestakaisin polku + pitkospuu, tai ponttoonisilta + polku vaihtoehdon. Ponttoonisilta kulkee Kurjenniemen kärjestä Eerikkälään päin, mutta ei näy kaikissa kartoissa. Toralahden lossin kuntoa en nyt tarkistanut.

Hämeen Luontokeskus näyttäisi olevan suljettu 15 elokuuta 2021 asti, joten kannattaa tankata siellä Eerikkälässä. Laitevuokraukset kuten fatbike jne. on myös nyt Eerikkälässä.

Luontokeskuksen pitkospuiden jälkeen Hämeen Ilvesreitti jatkuu hyvänä polkuna Liesjärven kansallispuistoon.

Matkalla kansallispuistoon.

Maastopyörällä pitää ajaa kansallispuiston läpi lyhyt matka pikkutietä jos jatkaa Karjusillan kautta Liesjärvelle, ja edelleen Räyskälän lentokentälle päin. Tällä kertaa en käynyt varsinaisessa kansallispuistossa, lainkuuliaisena kansalaisena myös oikaisin pikkutietä ohi Kaksvetisen ja Peukalolammin taukopaikkojen. Kaikki nämä hienot paikat on kyllä tullut aikaisempina vuosina käytyä. Nuo kaksi on suosittuja paikkoja joissa näkyy muitakin retkeilijöitä, muuten en tälläkään lomalla nähnyt kuin kourallisen ihmisiä näillä reiteillä.

Maastopyöräilyä on kansallipuiston alueella rajoitettu määrätyille reiteille (pikkuteitä), tarkemmat ohjeet löytyy Liesjärven kansallispuiston sivuilta.

Kivijärven laavu

Liesjärven taajaman jälkeen on vielä ihan ok polkuja, mutta Riimalantien ylityksen jälkee hankalampia polkuja (todella hienon Kivijärven laavun kautta tai Karkkilaan päin) polut on pääosin aika vaikeita/hankalia ajaa. Jos ei halua sieltä tunkkailla, voisi kurvata sopivasta kohtaa, esim. Riimalantietä/Riitalantietä Tammelan Kaitajärvelle päin. Siellä kannattaa samalla kiertää Saarijärvi ympäri, hyviä polkuja sielläkin.

Jatko Melkuttimien polkuja Räyskälään. Vesi on Melkuttimilla todella kirkasta, voi oikeasti nähdäkin jotain. Järven pohjaan uponneet vanhat puutkin näkyy hienosti. Siellä sukeltajat hymyilee snorkkeliensa takana yhtä leveästi kuin läskipyörillä ajavat lyllertäessään talvisilla poluilla joilla muut ei oikein etene.

Räyskälän lentokenttä

Lentokentän oman ravintolan, majoituksen ja muiden palveluiden lisäksi läheltä löytyy Räyskälän kyläkauppa. Alueen hienoimmat baanat löytyy Melkuttimien kautta Räyskälään, ja sieltä edelleen kuuluisille Poronpolun reiteille. Siellä järjestetään myös Poronpolun Polkaisu. Myös reitti Räyskälästä pohjoiseen Pääjärvelle on hieno. Pääjärvi kannattaa myös kiertää, siellä on hienoja polkuja.

Renko/Hämeenlinna

Pääjärveltä Renkoon/Hämeenlinnaan päin reitin merkinnät on korjattu, mutta alue on kivikkoinen ja melkein ajokelvoton, jollei sitten oikein halua paikoin todella vaikeita polkuja kokeilla. Pieniä pätkiä on tietysti ihan hyvääkin polkua, ja tiesiirtymiä. Mutta ne hankalat kohdat on oikeasti hankalia.

Tässä sähkölinjalla olisi hyvä pohja, kunhan kulkijoita olisi enemmän. Nyt näkyvyys aika nollassa.

Erikoisen tukossa oli osuus pari kilometriä ennen Pursunjärveä, ei jälkeäkään maassa ja korkea kasvillisuus hakkuulla. Lyhyet tolpat joiden hienot reittimerkinnät häviää näkyvistä. Rengon lähellä parempaakin, mutta löytyy vielä paikoin vaikeita osuuksia, mutta lähempänä Hämeenlinnaa on taas hyvinä polkuja.

Pieni pätkä Hämeen Härkätietä.
Historian kertaus. Klikkaa kuvaa. Zuumaa.

Räyskälä-Loppi-Riihimäki

Hämeen Ilvesreitti jatkuu Räyskälästä vielä Lopelle ja edelleen Riihimäelle. Poronpolun ohituksen jälkeen on hienoa polkua ja mönkijäuraa, nautinnollista baanaa ylös/alas harjuja. Muutama kaatunut puu hiukan häiritsee, kanntaaa ennakoida eikä vetää alamäkiä tukka putkella. Ok polut jatkuu kunnes siirrytään tielle ennen Huhtalan laavua.

Mönkijän uraa hiukan näkyvissä, maastopyörällä ihan ok.
Tämä notkelma ja jyrkkä mäki tielle on pelkkää tunkkausta, mutta ei pitkä ja helppo kiertää.

Osuus Loppi-Riihimäki on alun helppojen polkujen jälkeen vähän hankalampaa… tunkkaamaankin pääsee jonkin verran.

Välillä on ihan ok polkua, välillä polku on hiukan heikosti havaittava… mutta merkintöjä on hyvin.

Polku… tai ainakin viitoitus on ok.
Polku seuraa aidan reunaa, oletan…

Riihimäen Riutassa ei Infopisteen kartta edes näytä enää Hämeen Ilvesreittiä, kenties siellä oli jossain toinen kartta? Tuon reitin alku on kylläkin samaa polkua kuin Ilvesreitti.

Karkkila

Karkkilaan päin Onkimaanjärvelle asti olen vuosia sitten ajanut, mutta en nyt. Keritty-Onkimaanjärvi – kierroksella polut oli jo silloin paikoin vaativia, ja tunkatakin sai. Loppumatka Karkkilaan on jo poistettu kartaltakin, eikä sitä ilmeisesti helpolla enää löydä?

Tämä alue ei gpx-viivoja kauheasti kaipaa, aiemmin jo mainitut Retkikartta ja Hämeen Infokartta molemmat toimivat kännyn selaimella hienosti, jos tarvitsee tarkistaa paikka/suunta risteyksissä, tai jos merkinnät ei näy. Trailmap näyttää myös reitit, ja suosituimmilla on jo vaikeusasteen mukainen värityskin. Trailmapillä voi itse klikkailla reitin jonka haluaa ajaa, samalla näkee kilometrit jne. Suurin osa reitistöstä on hyvin merkitty, lähinnä kesäinen runsas kasvillisuus välillä peittää merkintöjä.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *