Kupson kutsu, Pudasjärvi

Jossain vaiheessa kesäretken kohteita klikkaillessa huomasin että löytyy tällainenkin reitti. Miten olikin aikaisemmin jäänyt huomaamatta, vaikka Kurenalus-Syöte reittiä olen aikaisemminkin katsellut sillä silmällä, samoilta Pudasjärven nettisivuilta? Tuo Syötteelle menevä reitti, toiselta nimeltään Kannonnousu, tuli myös suunnilleen tutkittua.

Kupson kutsu

Korpisen kyläseura ry ylläpitää Kupson kutsu-reittiä. Tämä reitti kiinnosti, varsinkin sen jälkeen kun huomasin että siellä on saunakin reitin varrella! Se on aikamoinen ylellisyys. Tulee mieleen Peuran polku jolla olen aikaisemmin monesti retkeillyt (menusta vanhat retket). Siellä saunoja on useampia (ehkä niitä olisi voinut siellä ripotella vähän kauemmas toisistaan…).

Reitti lähtee 78-tien varrella olevalta parkkipaikalta (infokartta jne). Tälläkin reitillä on ongelmia ylläpidon suhteen, kuten varmaan kaikilla vapaaehtoisvoimin ylläpidetyillä reiteillä jossain vaiheessa on. Huonoja pitkoksia toivottiin uusittaviksi, mutta nyt osa pitkoksista on korvattu… eikun siis ei ole korvattu, vaan on vain otettu kokonaan pois lahonneet lankut.

Kupson kutsuTämä osuus on heti parkkipaikalta lähtiessä, ja itse asiassa tuo kohta taitaa nyt olla helpompi kulkea kuin pitkoksia pitkin. Ainakin nyt polku oli aivan kuiva ja mukavasti juureva siinä, kun vaikkapa vertasi muualla reitin varrella oleviin (lyhyisiin) rinnesuopätkiin, joissa ei ole ollutkaan pitkoksia. Lits läts!

Viitat ohjaa kulkemaan reitin myötäpäivään, ajatuksena varmaankin se että silloin voi valita kolmesta eripituisesta reitistä sopivan (4/5.6 tai 9 km), mutta kuitenkin nähdä parhaat paikat. Lyhyimmän lenkin kiertäjä joutuu tosin tekemään lyhyen lisälenkin, jos haluaa näköalapaikalla käydä. Kohtuullinen kiipeäminen sinne kyllä on.

Kupson kutsuMinä ajoin maastopolkupyörällä, ja paikoitellen tunkkasin, pitkän reitin ihan viittojen mukaisessa järjestyksessä. En silti voi maastopyöräilevälle suositella tätä reittiä, vaikka siellä ihan mukaviakin osuuksia on. Kävellen tai juoksemalla tästä reitistä saa varmasti enemmän hupia irti.

Jos aloittaisikin kiertämään vastapäivään, ja kulkisi reitin kahdeksikon muotoisesti, silloin voisi jättää ne omat klapit ja muut saunomistarpeet saunalle heti alkumatkasta. Ja se pitkä rinne viimeisenä olisikin laskua…

Vaaran rinnettä saa puskea aika pitkälti ylös ja alas ennen pitkän reitin ensimmäistä laavua, joka on aivan reitin kauimmaisessa kohdassa. Ennen tätä upeata Iso Lohilampea lähtee opaskartassa näkymätön, mutta paljon käytetty oikopolku jonnekin kohti 78-tietä. Retkikartassa näkyvä polku voi hyvinkin olla se sama, en käynyt kokeilemassa.

Matkalla näköalapaikalle on lisää nousua, laskua, hienoa pikku polkua ja vähän kivikkoakin. Hankalin osuus taitaa olla näköalapaikan kodan ympäristö, rinne on aika jyrkkä ja juuria ja kiviäkin löytyy. Melkein koko matkan tulin kuitenkin ajamalla sieltä alas kohti saunaa.

Maisema on upea!

Kupson kutsu, näköalapaikka, kotaHuomaa kodan hieno kivilattia…

Kupson kutsu, näköalapaikka, kotaSaunan ympäristö on helppoa polkua. Hieno sauna ja puolikota löytyy Suipunojan varrelta. Lähdevettä saa hanasta, sekä saunaan että ulos. Jos olisi ollut puita, houkutus olisi ollut suuri, tosin olin vain vedellä liikkeellä, eli ei ollut edes tulitikkuja mukana (hieno tulitikkuteline oli tyhjä), eväistä puhumattakaan.

Kupson kutsu, saunaSuipunojan vesi on aika kirkasta, tulisikohan samasta lähteestä?

Kupson kutsu, jokiHieno reitti!

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *