2014:UKK-reitti Puhos-Syöte

UKK-reitti on ollut suosikkejani jo monta vuotta. Aikaisempi retki päättyi vähän ennen Puhosta, nyt jatkoin siitä Syötteelle päin. Samalla tuli ajettua Pitämävaaran maastopyöräreitti uusilla linjauksilla.

Korpijoki-Iijoki

Näyttää siltä että koko Korpijoki (Kometto)-Puhos-Iijoki osuus on aika vähän kuljettua. Merkinnät on ok, mutta polku on paikoin aivan hukassa, varsinkin Puhoksen ympäristössä. Ennen IIjokea on taas  paremmin näkyvää polkua. Pitkoksetkin oli vielä käyttökelpoisia.

UKK-reitti, PuhosUKK-reitti, Puhos

Kellon lossi, Yli-Kurki

Iijoen yli pääsee soutuveneellä, ja kannattaakin toivoa että homma toimii silloin kun paikalle tulee, koska lähimmälle tielle josta pääsee yli, on pitkä matka.

Vene on oikeastaan kyllä ihan muun syyn vuoksi siinä rannalla. Tässä kohtaa Iijoen yli nimittäin kulkee Kellon lossi! Köysivinssin avulla rannalta toiselle vedettävä soutuvene on kai lähinnä lossikuskin kuljettamiseen. Tai kuka nyt haluaa autonsa toiselle rannalle, ja lossi sattuu olemaan väärällä puolella jokea. Lossin kantavuus oli jotain 6 tonnia, eli ei ole ihan mikään kammella liikuteltava laite! Ei selvinnyt kuka sitä oikeastaan ylläpitää,  vaikka juttelin erään paikallisen kanssa.

Kuva Pintamon puolelta. Jossain käytetty nimi tälle on Kellotörmän lossi.

Iijoki, Kellotörmän lossiRuuvaa siitä ja jopas lähtee venhe liikkeelle. Toki voi naruistakin vedellä venheessä istuessaan.

P6254317_Iijoki, Kellotörmän lossi

Iijoki, Kellotörmän lossiIijoki-Pintamo

Tällä osuudella on vähän pikkuteitä ja pääosin hyvin pientä polkua. Välillä saa punnertaa pitkää rinnettä vaaran huipulle. Merkinnät on hyvät, ja kulkijoita on ilmeisesti ollut jo paljon enemmän kuin edellisellä osuudella.

Tätä tietä kun menee jonkin matkaa, tien reunassa on vain vanhanaikainen pieni viitta polulle, pelkkä ”UKK >>”. Pintamosta päin tullessa se saattaa jäädä huomaamatta.

UKK-reitti, Iijoki-Pintamo UKK-reitti, Iijoki-PintamoTässä on iso hakkuu hävittänyt merkinnät täysin. Kännyn kartasta vilkaistuna reitin pitäisi jatkua suunnilleen suoraan yli, ja sieltä polku taas löytyykin pienen harhailun jälkeen. Ainoa paikka missä merkinnät hävisi. Taas tuli selväksi että jonkinlainen kartta on aina hyvä olla mukana.

UKK-reitti, Iijoki-PintamoUusi suo ja taas uudet kohtuullisen hyvät pitkokset.

UKK-reitti, Iijoki-PintamoPolku parhaimmillaan, vaikka ei kovin isoa.

UKK-reitti, Iijoki-PintamoUKK-reitti jatkuu Syötteelle, ja siellä on niin paljon kulkijoita, että polut pysyy hyvinä. Iso-Syötteen yläpuolelle jatkuva UKK-reitti ei ole pyöräilylle sallittu tällä hetkellä.

Ilmeisesti hyviä kokemuksia (ja/=rahaa kassaan) on tullut nykyisistä maastopyöräilyreiteistä Syötteellä. Kassikaupalla olen minäkin sinne rahaa kantanut, majoituksiin ja sapuskoihin jne. Retken jälkeiseen nestetasapainon palauttamiseen 🙂

Ehkä joskus tulee muutoksia kieltoihin, koska esim. Metsähallituksen uudessa julkaisussa Suojelualueiden hoidon ja käytön periaatteet puhutaan aika positiiviseen sävyyn maastopyöräilystä.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *