Maastopyörällä retkellä Kainuussa

Kainuussa löytyy kesällä hienoja retkeilyreittejä myös maastopyöräilyyn, ja talvella tietysti hiihtolatuja laskettelukeskuksissa, Paljakassa, Ukkohallassa, Vuokatissa jne. Hyvänä talvena Paljakan ja Ukkohallan välilläkin on latu. Ristijärvellä on vielä Saukkovaaran hienot ladut. Kelkkauria/reittejä on monta sataa kilometriä.

Kainuussa (vanhoja juttuja) on tullut usein maastopyöräiltyä, mutta ei yleensä tunnetummassa Vuokatissa vaan Paljakassa, siellä tulee käytyä sekä kesällä että talvella. Poikkeuksetta alkutalvesta on metrin verran lunta, läskipyöräreittiä, ja hienot ladut talvella Paljakka/Ukkohalla – alueella, ja kesällä mielettömät vaaramaisemat innostaa ulkoiluun alueen retkeilyreiteillä.

Kartat ja info

https://www.retkikartta.fi/?mapId=10294
https://www.infogis.fi/puolanka/
https://paljakka.fi/
https://ukkohalla.fi/

Paljakka ja Ukkohalla maastopyöräily

https://www.facebook.com/groups/1387715161682629

Tällä lomalla katselin läskipyörän tangon takaa myös Paljakan uusia/tulevia maastopyöräreittejä, ja jos suunnitelmat toteutuu, siellä tulee olemaan aika paljon ajettava tulevina kesinä! Läskipyöriä on jo vuokrattavana. Reittiä on, tai tulee olemaan ainakin Paljakan, Ukkohallan ja Puolangan välillä. Hyrynsalmelle pääsee jo nyt hyvin UKK-reittiä pitkin, samoin Taivalkoskelle päin löytyy reitti. Paikoitellen täydellistä neulasbaanaa, välillä myös vaativampaa polkua. Korkeuseroja saattaa myös jossain hiukan olla. Osittain myös kelkkaurat/reitit on näillä alueilla kelvollisia maastopyöräilyynkin.

Paljakan latupohjaa kelpaa pyöräilläkin, talvella fatbike/kävely/hiihto samassa, Rakennusjärvi
Hepovaaran kuntopolku, talvella upea latu, käy maastopyöräilyynkin kun varoo tätä

Kalastuspolku on upea, sekä kesällä että talvella. Hotellin pihalta lähtee myös jyrkät portaat tänne alas, kodalle.

Köngäskierros

Kävin katsomassa mikä on pitkosten tilanne Paljakasta Ukkohallaan päin, aika huonossa kunnossa olevalla Köngäskierroksella, Latvan Metlan metsäntutkimuslaitoksen jälkeen löytyvällä Joutensuolla. Suosta eteenpäin pääsee jo hiekkateitä, mutta tämä suo on pakollinen paha, jos haluaa ajaa lenkin Paljakka-Ukkohalla. Toinen puolikas lenkistä on juuri merkitty maastopyöräilyreitiksi, sen keskusteluihin on linkki alussa.

Pitkokset on aivan hyvin ajettavia vielä, vaikka välillä veden alla, välillä vain toinen lankku jäljellä jne. Jos muuten on tottunut pitkoksilla ajamiseen, nämä menee hienosti. Varokaa nauloja, ei sattunut olemaan vasaraa mukana…

Tästä kulkee joinakin hyvinä vuosina talvilomien aikaan latu, ja koirakelkkakilpailu (kun pääsis sen jälkeen läskeilemään…) menee myös tästä. Joskus suo on niin märkä, ettei latua voi koneilla tehdä.

Hyrynsalmi/Suomussalmi

Reitit Hyrynsalmelle (UKK-reitti) ja Suomussalmelle (Hallan hiihto-latupohjaa, pyöräilyreittiä ja retkeilyreittiä jne.) on aivan hyvin maastopyöräiltävissä, hiukan seikkailuhenkeä vaan mukaan! Viimeksi noita polkuja ajellessani polut, pitkokset ja latupohjat oli aika hyvässä kunnossa. Suomussalmen päässsä löytyy muitakin polkuja. Reitit näkyy linkkien kartoilla, ja nuo kartat toimii myös kännyn selaimella. Pitää katsoa molemmat kartat jotta näkisi kaikki reitit.. ja nettiyhteys saattaa tuolla pätkiä.

Kannattaa siis varautua kartalla joka on ladattu kännykkään, jollei ole käytössä muuta laitetta/karttaa. Jollei halua ladata mitään tyhmää appsiä, voi varautua vaikka lataamalla kotona trailmap.fi:n kautta haluamansa alueen kartan kännyn muistiin. Sitten on hätävara, jos/kun eksyy, tai tekee jotain muuta tyhmää.

Ristijärvi maastopyöräily

https://www.ristijarvi.fi/vapaa-aika/maastopyoraily.html

Myös Ristijärvellä on menossa maastopyöräilyreittien hanke, sähköläskipyöriä on jo vuokrattavana, mutta reitistöjen kehitys on vielä hiukan kesken. Saukkovaarassa, johon reittejä tehdään, löytyy kyllä jo nyt ajettavaa ihan mukavasti. Nykyisten reittien lähtöpaikka on ylemmän parkkipaikan viereesä, sauna- ja wc-rakennusta vastapäätä, hiukan piilossa puiden takana. Latupohjatkin on paikoitellen aivan mainiota maastopyöräreittiä. Uudet reitit tehdään kai sillä periaatteella että niitä voisi käyttää myös talvella, häiritsemättä hiihtoa. Polut kulkee koko ajan aika lähellä latupohjia, joten poiskin pääsee, jos meno on liian hurjaa.

Tuolle kodalle uusi reitti tekee vain piston, paluu samaa polkua jonkin matkaa takaisin.

Alueella kulkee myös vanha UKK-reitti, mutta valitettavasti sitä ei ilmeisesti enää täälläkään huolleta ollenkaan. Monin paikon on paljon myrskynkaatamia puita ja muuta häiriötä. Kävellen tietysti pääsee aina, ja reitti löytyy kartoilta. Paljakan ja Ukkohallan yhdistävä 60km Köngäskierros-reitti on osittain UKK-reittiä, ja myös nyt maastopyörällä paikoin ajokelvoton. Ei se aivan helppo ollut vuosia sitten, olen sen ajanut läpi 2008.

Täällä voisi auttaa sama kuin muuallakin, voimien yhdistäminen, eli vaikkapa polkujuoksutapahtuma näille poluille avaisi reittiä nopeasti.

Laahtanen

https://www.retkikartta.fi/?mapId=10162
https://www.luontoon.fi/laahtanen

2022 päivitys! Laahtaisen pitkospuut uusittu 2021/22, on taas komiaa!

Tällä kertaa kävin katsomassa Ristijärven Laahtasella, todella hieno alue, mutta pahasti rapistumassa. Järven yli useamman pikku saaren kautta kulkeva hieno silta on vielä kunnossa, mutta järven rantasuolla olevat pitkokset on todella huonossa kunnossa. Saappailla tms. sieltä vielä pääsee, mutta vähän joutuu ehkä hyppimään vesilätäköissä.

Alueella on Laahtasen leirintäalue, p-alue muille on vähän matkan päässä. Kyllä oli niin nätti paikka… ja rakenteet rapistumassa kovaa vauhtia! Harvoin minä jätän pitkoset kesken, mutta nyt tuli semmonen paikka. Meinas pieni ihminen vallan upota suohon, pitkosen palasten mukana…

Järven ympäri kiertävä reitti on muutenkin ehdottomasti kävelijöille… mutta pitkoset alkaa olla niin pahasti suossa, ja lahoja, että saappaita suosittelen. Kuivana kesäpäivänä menis varmaan muillakin jalkineilla, jos pieni hyppely pitkosten välillä onnistuu.
Lyhyempi lenkki tuon kauniin siltakokoelman kautta vähän parempi, mutta saa sielläkin olla tarkkana ettei tossu kastu. Virallisilla sivuilla on ikäviä uutisia… ”ylläpito on lakkautettu. Vanhat, lahonneet pitkospuut tullaan keräämään pois”… koska tuo on kirjoitettu, siitä ei ole tietoa.

Laahtanen
Laahtanen, kohta poistettavat pitkoset

Hiisijärvi

https://www.facebook.com/hiisijarvi/

Ristijärven oma Yyteri/Kalajoen hiekat, on aika hieno uimaranta.

Hiisijärven hiekat

Kivijärvi

Katsomatta jäi tällä kertaa Kivijärvi (Kivijärvi Vakavesi, Ristijärvi kartalla). Sen taukopaikat näkyy vielä Retkikartalla, mutta reitti on poistettu. Linkkien toisella kartalla reittikin näkyy vielä.

HUOM! Alue on nyt (01.2021 alkaen) kokonaan armeijan harjoitusalueella, mutta kulku siellä on silti sallittu, armeijan harjoitusaikojen ulkopuolella, https://puolustusvoimat.fi/ajankohtaista/ampuma-ja-melutiedotteet.

Vuokin Vienan kulkureitti

vienanreitti.fi
https://www.facebook.com/vienanreittiry/

Vanha historiallinen Vuokin Vienan kulkureitti, lisätietoa Vienan reitti ry (samalla nimellä löytyy muutakin, mutta tämä on se oikea reitin ylläpitäjä). Reitti löytyy Retkikartalla, ja monenkin blogeissa. Hiukan vielä vaiheessa reitin kunnostukset, mutta hienoa tulee.
Merkinnät tosi erikoiset, mutta ilmeisesti alkuperäisen mallin mukaan (kaksoispilkka… ei olisi hajuakaan, jollen olisi nähnyt)?
Ei mitään neulasbaanaa ainakaan vielä, läskilläkin pääsi ajamalla, mutta kävelyretkeilyyn hieno jo nyt! Jatkoin vielä pätkän matkaa itärajaa ylös, siellä sitä neulasbaanaa on, suosittelen ainakin Aittojärven osuuden kulkemista. Panoraamakuva on sieltä…

Paikat löytyy hakusanalla linkkien kartalta. Tässä on vain muutama kiva paikka, Kainuulla on paljon muutakin tarjottavaa. Lomakin jatkuu jotta jos vaikka…

Pääsee siellä talvellakin.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *