Turku-Helsinki maastopyörällä

Turku-Helsinki väli on ihan hyvä ajella maastopyörällä. Matka on pitkä ja asfalttisiirtymää tulee tietysti myös, mutta yllättävän vähän, ja sitä ehkä välillä jo kaipaakin kun kilometrejä tulee yli kaksisataa. Reitti on silti mielekäs (?) koska nähtävää on todella paljon. Helppoja neulasbanoja on Tammisaari-Karjaa linjalla, muualla ihan oikeata maaastopyöräilyä, välillä ehkä vähän tunkkausta niinkuin pitääkin.

Majoituksia ja taukopaikkoja on matkalla vaikka kuinka joten kevyesti matkaaminenkin onnistuu helposti. Ison osan matkaa tällä reitillä ei ole mitään merkintöjä. Ei helppoa neulasbaanaa kuin Tammisaari-Lohja alueella, muualla ihan oikeata maastopyöräilyä. Välillä polku on hyvin pientä, jossain joutuu ehkä tunkkaamaankin hyvin pienen pätkän, riippuu ajotaidoista ja mukana olevasta tavaramäärästä.

Tämä projekti alkoi jo monta vuotta sitten kun oli välillä asiaa Turusta Helsinkiin päin. Kun omat eväät meinasi loppua, laitin homman keväällä 2018 Fillarifoorumin kautta muillekin ihmeteltäväksi. Siellä tulikin todella hyviä vinkkejä reittivalintoihin, kiitos kaikille! Nyt kun reitti on aika hyvin selvillä huomasin etten itse ehdi tätä ajamaan ”puhtaaksi”. Laitan tämän vähän keskeneräisenä esille, jos joku vaikka innostuisi ajelemaan tuon koko matkan.

Lomat on kortilla ja on jo muita uusia/vanhoja suunnnitelmia kesälomille, Tarttis tehdä-lista on pitkä…

Turku-Salo mtb

Turusta lähdetään paikallisia pikku polkuja ajellen Luolavuoren, Ispoisten ja Ilpoisten hienojen kallioiden kautta, alkaen 24h Neste Kaskentien pihalta. Uittamon rannalla on uimaranta jossa avantouimarien sauna, kesällä myös kioski jne.

Lyhyesti myös Paavon polkua joka kulkee osittain ulkoilureittejä (latuja talvella) joilla on pyöräily kielletty.

https://www.turku.fi/kulttuuri-ja-liikunta/ulkoilualueet/polut-reitit-ja-ladut/merkityt-reitit

Kaarinassa Pyhän Katariinan polut, Vaarniemen näkötorni jonne vaihtoehtoina kierto oikealta polkua tai kova kiipeäminen pitkiä uusittuja portaita, laavu ja hienot näköalat. Reittini menee alakautta ohi, mutta myös ylhäällä kallioilla kulkee vaihtoehtoinen vaativampi mutta todella hieno polku koko kallioiden matkan, Rauhanlinnan luontopolku. Matkalla Tuorlan Aikavaelluspolku, laavu ja Tuorlan luontopolku. Siellä on myös vaatimattomasti nimetty Väisälän Avaruuspuisto (oli Tiedekeskus Tuorla).

Pieniä pätkiä myös uutta (hyvin rikkonaista) Tammi-reitistöä, http://www.reitisto.fi/ (?). Piikkiön ohituksessa vähän asfalttia. Linnavuori ja Pohtionvuori todella hienoja, laavu siellä. Varkkavuorella laavu. Pientä asfalttisiirtymää taas ennen Paimiota.

https://kaarina.fi/fi/asuminen-ja-ymparisto/ymparisto-ja-luonto/retkeilyreitit

Paimion luontopolku
Paimion luontopolku

Paimionpolun varrella hiekkamontuilla uimaranta. Pitkään auki oleva Neste K Paimio huoltoasema siinä vieresssä. Pieni hiekkatiellä rullaus ja Paimion luontopolku jossa näkötorni ja laavu.

Kartassa seisoo että Kuhankuono, mutta ei tämä ole se ainoa oikea Kuhankuono jonka läpi Turku-Yläne-Pori ja Turku-Tampere – reitit kulkee).

Luontopolulle pääsee myös hiekkatieltä suoraa linjaa mäkeä ylös, laavun/näkötornin kohdalta. Siinä on polku joka ei ole virallista luontopolkua (pyöräily kielletty luontopolulla?). Seuraavaksi kahden hiekkatien välillä on ok pieni polku vaikka se ei kartoilla näy.

http://www.paimio.fi/palvelut/ymparisto_ja_luonto/luonto/luonto-_ja_ulkoilukohteet

Hiekkatieajelun jälkeen taas hienoja polkuja Kankareenjärven molemmin puolin.

Aamukastetta
Jos voisi valita, olisin liikkeellä vain auringon nousussa ja laskussa…

Märynummelle järjestetään mtb-kisoja. Hienoja polkuja siellä. Märynummelta Saloon on ensin hiukan (aika paljon?) teknisempiä polkuja vaikkei niitä kartoilla ole. Kettuojan/Sianojan yli on pieni silta, tässä kannattaa seurata tarkasti viivaa, muuten ylitys ei onnistu (polunalkuja on muitakin).

Väärä kohta ylittää Kettuoja, siltaa etsimässä…

Mäkeäkin on ihan tarpeeksi joten isommalla kuormalla ohittaisin tämän osuuden. Loppupäässä pyörätietä Saloon. Lisäsin piston Vuohensaareen joka on aika hieno, leirintäalue, uimaranta, kahvila, 18 reikää nurtsilla jne.

https://salo.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/liikunta/ulkoliikuntapaikat/retkeilykohteet/

Salo-Teijon kansallispuisto mtb

Salon torilla kahvittelun jälkeen on pari vaihtoehtoa:

Epävirallisella itäisellä reitillä tasoltaan vaihtelevia hienoja polkuja. Hiukan asfalttia jolla matkalla on hieno näköalakallio Ilmusmäki jonne ei kyllä pyörää kanna se kuuluisa erkkikään sitä viitoitettua reittiä (toiselta puolelta kalliota en ole yrittänyt ylös?).

Video on itäistä merkitsemätöntä reittiä Salosta Ilmusmäelle (ei näy videolla), joltakin kesäkuun aamulta vuonna 2012 (kuvattu kamera kädessä sen ajan tapaan… DV-nauhalle!).

https://youtube.com/watch?v=ixMC2KHdjRQ

Salon torin aukeamista kannattaa muuten aamulla odottaa, hyvät hulinat, monta isoa kahvilaa. Siellä palvellaankin niin että sitä luulee oikein olevansa haluttu vieras! Juuri tulleen tiedon mukaan iltatori on loppumassa jollei löydy uusia pitäjiä.

Virallinen Salo-Lehmijärvi – retkeilyreitti kulkee kirkolta rautatien vartta. Hyvä reitti jossa polkujen taso vaihtelee, oikeata maastopyöräilyä tämäkin. Näilläkin poluilla on joskus järjestetty maaastopyöräilykisoja, niitä etsimällä minäkin nämä joskus löysin. Lehmijärven rannalla kesällä uimaranta kioski ja sauna, hieno paikka!

Varokaa Salosta päin Lehmijärvelle saapuessa, juuri ennen parkkipaikkaa on ohut ketjupuomi (onkohan vielä?) joka oli minun viimeksi siitä ajaessa hiton huonosti näkyvä. Siinä kohtaa vauhti on alamäen ja nätin helpon metsätien johdosta juuri sen verran kuin pohkeista irtoaa. Kiitos siitä, noutaja ei tullut mutta kuljettaja piti soittaa hakemaan, ja sain 3pv saikkua… (pyörä selvisi pesulla).

https://kohteet.visitsalo.fi/retkeilyreitti-salo-lehmijarvi-teijon-kansallispuisto/

Lehmijärven rantapolkua pääsee suunnilleen järven puoliväliin, siinä pitää siirtyä ylös metsätielle. Rannalla on loppumatkalla mökkejä joiden pihoilta ei saa mennä (siellä oli viime käynnillä semmoinen risuläjä polulla ettei vahingossa mene yli…). Salo-Strömma – pyöräilyreittiä kuljetaan jonkin matkaa Lehmijärven jälkeen mutta muistaakseni sillekin on osan matka polkuisempaa vaihtoehtoa.

Nikkalliolla kannattaa aina pyörähtää, kiva nousu ja hienot maisemat. Ruukilta eteenpäin on hyviä mutta vähän vaativampia polkuja Hamari-järven etelärantaa varsinaisen puiston alueelle Nenustannokkaan. Matkalla voisi oikaista myös suoraan Sahajärvelle, siellä on lossi saareen (laavu) ja edelleen yli jossa kansallispuiston virallinen reitti. Nenustannokan jälkeen kansallispuiston merkattuja retkeilyreittejä, hienoja vaihtelevia polkuja tai metsäteitä jos haluaa helpompaa.

https://www.naturaviva.fi/fi/teijonkansallispuisto

Teijon kansallispuiston alueella on todella hienoja polkuja ja metsäteitä jokaiseen makuun. Pitkospuut on välillä kapeita ja korkealla suon yllä. Hienoin suo ja uusitut pitkokset on Punassuolla jonka kautta tämä minun reittini ei kulje, viralliset reitit kulkee sieltäkin. Luontokeskus on nykyään taas takaisin Mathildajärven rannalla, ei enää Mathildan satamassa kahvilan yhteydessä jossa se oli yhden kesän. Siellä rannalla kannattaa silti käydä samalla kun kurvailee Matildajärven upeiden rantapolkujen kautta Jeturkastin reitille ja Luontokeskukselle.

Teijon kansallispuisto-Karjaa mtb

Teijon jälkeen on pakollista tieajelua Joutnasta Latokartanonkoskelle, kauniita maalaismaisemia toki sentään. Tästä voi jatkaa tietä kohti upeata Västerbyn ulkoilualuetta/Grabbskogin aluetta, mutta ei sentään isoa Perniöntietä tarvitse hinkata, sen vierellä kulkee osittain puomeillakin suljettu vanha tie joka on paikoitellen jopa todella hienoa. Ruohot pukkaa asfaltin läpi jne. Grabbskogissa todella hienoja polkuja ja monia taukopaikkoja.

Västerbyn ulkoilualue/Grabbskog
Västerbyn ulkoilualue/Grabbskog

Tammisaari-Karjaa väli on pääasiassa hienoja helppoja neulasbaanoja ja hiekkateitä. Matkalla Kaskimaan (Svedjatrasket) uimaranta joka on merkitty EU-uimarannaksi (??).

Polkuvaihtoehtoja siellä jossain…

Fiskars mtb

Alla olevilla kartoilla vaihtoehtoinen reitti Latokartanonkoskelta Kisakeskuksen ja Fiskarsin kautta. Sillä reitillä on ainakin yksi laavu sekä hienoja meträteitä, polkuja ja hiukan tunkkaustakin kun ei siellä liiku kuin hirvet (Rävlyberget ehkä pieni tunkkaus kallion päällä/Notträskin kautta olisi hieno reitti, mutta ei pääse läpi, talo polulla).

Pitkäjärven alue
Pitkäjärven alue

Heti Kisakeskuksen vieressä oli viime retken aikaan todella paha iso hakkuu. Siitä Fiskarsin kuuluisille mtb-reiteille pikkutietä ja vähän polkua. Monta kertaa Fiskarissa käyneenä nuo tehdyt reitit on edelleen pääosin ajamatta, isot tapahtumat ja tehdyt reitit ei ole mun kahvikuppi…

Fiskars-Karjaa väli on tietä ja polkuja, ei paras mahdollinen reitti ehkä tuo viivani. Juuri kunnostettu vanha junarata Ratavalli on myös hyvä vaihtoehto, mutta harmi että hienoa tunnelia ei otettu käyttöön. Siellä voi silti käydä omatoimisesti, Aminnentieltä meni selvä polku tunnelille.

Tunnelin läpi pääsee mutta ei siitä eteenpäin, ainakaan pari vuotta sitten (valoja tarvitaan, siellä saattaa olla jotain esteitä keskellä muuten helppokulkuista rataa!).

Vanha junarata on näiden kuvien jälkeen paranneltu, kivituhkaa/soraa ja silta uusittu nätiksi ja turvalliseksi.

Karjaan vanha junarata ennen kunnostusta
Karjaan vanha junarata ennen kunnostusta

Karjaalla ollaan taas samalla reitillä Grabbskogin kautta kierron kanssa.

Karjaa-Helsinki mtb

Karjaalta voi jatkaa hienoja neulasbaanoja ja Nuuksion kautta tai hiukan hankalampia reittejä jotka kulkee Meikon ja muiden sen alueen hienoimpien paikkojen kautta. Molmmilla reiteillä on valtava määrä kivoja nähtävyyksiä.

Meikon kautta kulkevan reitn polut vaihtelee upeista aina tunkattaviin ja muutaman kilometrin Lohjalta oleva Lempansån (5-10m leveä kivikkoinen joki) on ylitettävä kahlaamalla, kuivana kesänä onnistui kivillä hypellen kun löysi sopivan kohdan.

Lempansån rantametsää

Joelle asti on aika hyvä polku, mutta ylityksen jälkeen on lyhyesti polku huonosti näkyvillä. Tälle kohdalle on viivassa vaihtoehto johon kuulisin mielellään kommentteja, se on ihan kartalta naputeltu. Hevosuraa ainakin osittain?

Scandic Siuntio luontopolku, laavu plus muuta (onko yleiseen käyttöön?)

Scandic Siuntio molemmin puolin pakollista tietä, sitten taas metsäteitä ja polkuja. Maisemat on todella hienoja varsinkin Meikon ja muiden järvien alueilla. Siellä olisi varmaan helpompia reittejä, mutta näitä järvenrantoja ei kannata kiertää, todellakin pikku tunkkauksen arvoista hienoa maisemaa.

Espoon/Kauniaisten läpi pääsee pääasiassa polkuja pitkin. Aika hienoja on myös Espoon keskuspuiston polut, ja Espoon rantaraitti, vaikkei polkua juuri olekaan. Maisemat ok ja kahviloita ja muita virkistäytymispaikoja löytyy. Viiva rantaraitille löytyy ainakin Jälki-palvelusta. Kauniina kesäpäivänä tuo oli ihan hauska reitti, välillä voi pysähtyä jädelle tai jotain…

Nuuksion kansallispuisto mtb

Lohjan jälkeen voisi mennä myös Nuuksion kautta. En ole ehtinyt itse siellä käydä tämän projektin aikana. Nuuksion kansallispuistossa maastopyöräily on aika rajoitettua.

Tämä 2020/09 alkanut keskustelu Helsinki-Hanko mtb-reitistä (yli 160km) Nuuksion kautta on hyvä, siitä saa hyviä vinkkejä jos haluaa sitä kautta mennä!

Alla oleva reitti on tehty ajettujen viivojen pohjalta Trailmapin kanssa. Oma retki päättyi Gallträskin jälkeen tietä Munkkiniemeen, keskuspuistossa en ole moneen vuoteen käynyt joten se osuus tässä on ihan hatusta vedetty Trailmapillä. Alkuperäiset ajot on monessa pätkässä kun olen ajellut niitä esim. Viroon pyöräilemään mennessä ja sieltä tullessa jne. Oli selkeämpää tehdä puhdas viiva Trailmapillä.

Turku-Helsinki mtb, kartta ja gps-reitti

Jos joku tätä reittiä käy kurvailemassa, kuulisin mielellään minkämoinen lenkura löytyi! Viestiä tähän tai vaikka suoraan somen kautta, linkit sivun yläreunassa. Niinkuin muissakin reiteissäni, tämä on vain yksi mahdollisuus, monessa kohdassa löytyy varmasti parempia vaihtoehtoja.

Trailmap (linkissä koko reitti tallennettavaksi –> gpx). Trailmap näyttää sen ok, mutta sieltä tallennus ei tallenna lisättyjä hankalien paikkojen ohituksia eli Salon vaihtoehto itä, Fiskarsin oikaisu ja Lohjan jokikahlaus. Ilman lisämutkia Trailmaps näyttää pituudeksi ~350km. Tässä koko reitti katsottavaksi lisämutkineen.

Salon ohitus itäistä merkitsemätöntä reittiä. Polun kunto tänä päivänä mysteeri… viime retkestä tuonne on monta vuotta. Mutuna sanoisin että hiton hienoa maastopyöräilymaastoa. Upeita kallioita.

Salon ohitus itäinen Trailmap (linkissä ohitus tallennettavaksi –> gpx).

Fiskarsin ohitus erikseen. Tämä ei ole täydellinen, mutta todiste siitä että tuoltakin pääsee… aika paha hakkuu oli käynnissä Urheiluopisto Kisakeskuksen vieressä kun kävin, vaatii uuden käynnin. Tai kaksi. Jälki-palvelu näyttää että Fiskarsin polkuja.

Fiskarsin ohitus Trailmap (linkissä ohitus tallennettavaksi –> gpx).

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *