Saunalenkki gravel: 3. Kodesjärvi-Sarvijärvi-Suojoki

Ei ole gravel-pyörää niin läskillä sitten. Aikomus ajella 4. saunan lenkki (suunnitellessa taisi löytyi jo lisää saunoja…), Pirkanmaan Kihniöstä Satakunnan kautta Etelä-Pohjanmaan puolelle Isojoen Sarvijärvelle. Matkaa tulee mutkineen reilu 200km, näillä helteillä ajelen lyhyitä päiviä.

Kolmas gravelöinti saunojen perässä tuli ajettua lenkkinä. Pelkkänä menomatkana se olisi ollut n. 50km kahdella saunalla, nyt ajoin suoraan viimeiselle saunalle, paluumatka toista kautta ja sieltä se löytyi 4. sauna. Matkaa tuli hiukan yli 70km, saman verran kuin kahdella muullakin kerralla. Lämpötila nyt aamulla lähtiessä enää 8°C ja iltapäivälläkin vain 20°C.

Kartalla näkyi ”lampi”, mutta se oli pieni hiekkakuoppa jossa jonkun kottarit? Aika lähellä Kodesjärveä löytyy Pesämäen Moottoriurheilukeskus, jos sen varaa kokonaan saa varmaan saunankin käyttöön.

Hienoja pieniä metsäteitä, osan matkaa nämä tiet on kelkkaurana talvella. Jossain näkyi luultavasti kelkkailijoiden omia taukopaikkoja joita en tarkemmin mainosta.

Kivijärven maisemaa jossain kehuttiin, mutta se olisi paljon parempi soutuveneestä katsottuna, kaislikkoa aika pitkälle mutta siinä veneen mentävää aukkoa. Loppumatka järven rantaan oli aika märkää mutta hyvin pääsi.

Ennen Mustasaarenkeidasta löytyi varmaan talvella latuina olevia pikkuteitä, siellä yksi laavu.

Konkarin Loman viittoja kun seuraa niin löytää lopulta tien loppuessa Mustasaarenkeitaan. Heidän rakenteitaan on siinä matkalla, leirintäalue, laavu, kota, pieni riippusilta jne. Tuon joen yli ei tarvitse kulkea mutta riippusillan kanssa siitä saa pienen lisälenkin.

Mustasaarenkeitaalla on tien varrella laavu ja luontopolku (eri kuin suolenkki, tämä lähtee lavun läheltä metsään, näytti olevan vähällä käytöllä).

Tien päässä parkkipaikka, siitä alkaa esteetön lenkki suolle (metsäosuus sinne on aika kapeata polkua vaikka leveämpi siihen on joskus tehty. Ruohikko on vallannut alaa, ja kävelijät ovat tehneet vain kapeaa polkua. Taitaisi siitä avustajan kanssa päästä, myötäpäivään on kuivaa mutta kapempaa, vastapäivään olisi leveämpää mutta oli nyt paikoitellen hyvin märkää.

Mustasaarenkeidas

Kiuasharjunmäellä tien mutkassa laavu.

Parinsuntinmaan jälkeen on n. 350m mönkijäuraa/polkua ja metsäkoneen uraa metsäteiden välissä. Nyt oli niin märkää että joutui hiukan tunkkailemaan, kuivana kesäpäivänä sieltä pystyy ajamaan läpi. Yksi kaatunut puu oli siinä pätkällä mutta pääsi siitäkin yli.

Syksyn ensimmäisiä hirvikärpäsiä ilmaantui ihmettelemään kuka häiritsee metsän rauhaa. Pystyihän siinä kohtaa sittenkin ajamaan…

Sarvijärven sauna on hieno, hyvin hoidettu ja kiva paikka. Laituri oli turhankin syvässä vedessä. Polut ei ole kauhean kovassa käytössä, sopii vain kokeneelle ja hiukan seikkailunhaluiselle maastopyöräilijälle. Pienellä tunkkauksella pääsin läpi toiselle tielle, pitihän ne tutkia tulipaikalle asti eikä siitä viitsinyt takaisnkaan kääntyä. Oransseja sieniä havaittu…

Läski aina haluaa ängetä hienoon maisemaan.

Hiukan asfalttia ennen Suojokea. Suojoen sauna on ihan hienolla paikalla. Jokeen voi pomppia jos kantti kestää, liene aika raikasta vettä kun virtaus oli kova. Laituri oli kyllä vähän vinksallaaan, taitaa olla joessa vettä tavallista paljon enemmän.

Polut tuolla on kohtuu vaativia mutta maastopyörällä pääsee. Hieno tulipaikka löytyy kun jatkaa saunalta eteenpäin. Koko järvenkin olen joskus ajanut ympäri, sieltä löytyi lähinnä pieniä metsäteitä ja ainakin yksi laavu.

Paluumatkalla ei löytynyt ihmeemmin muuta kuin hienoja uusia hiekkateitä. Ja varapaita täynnä oransseja sieniä… en tiedä miksi juuri nyt olin unohtanut taskumallia olevan sienikassin kun se yleensä on aina repussa, kuten puukkokin.

Muita kuvia reitin varrelta.

Jatkoksi ei vielä uusia saunoja löytynyt mutta muuten hienoja hiekkateitä löytyisi Kristiinankaupunkiin tai vaikka Karijoelle päin. Molemmat jo osittain tuttuja paikkoja jotta pitää järjestää uusia retkiä. Sieltäpäin löytyy esim. Muinaisvuorten reitistö jonka joskus kävin ajelemassa.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *